Hirdetés

WindowBlinds 6.0



|

Ha nem vagyunk elégedettek Windowsunk eredeti kinézetével, akkor e programot nekünk találták ki!

Hirdetés

A Stardock cég mindig is élen járt a Windows-használók folytonos vizuális tuningigényeinek kiszolgálásában. Már lassan 15 éve, hogy belekezdett programjai fejlesztésébe: kezdetben IBM OS2 operációs rendszeren, majd később egyre-másra érkeztek a jobbnál jobb windowsos megoldások. 1999 őszén mutatta be a WindowBlinds 1.0-t, igazi forradalmat indítva el ezzel a Windows-csinosítás terén.

 

vb6__2_.jpg

A program főablakában a Windows küllemének minden porcikáján állíthatunk


 

Viszont amíg hét-nyolc éve még minden WindowBlinds-felhasználó a Mac OS 8-9 felületét rakta a Windows 98-ra (a Mac OS X csak 2001-ben jelent meg), addig manapság inkább a Vista Aero felülete a menő. Úgy tűnik, ezek a széles, helypazarló, átlátszó keretek nagyon divatba jöttek; mindenki ilyet akar.

 

A program a kiválasztott „bőrt” évekig szoftveres módon feszítette rá a Windows alapkinézetére, nem elhanyagolható terhet róva az erőtől amúgy sem duzzadó központi processzorra. És persze mivel az alkalmazások, de még az operációs rendszer sem volt ilyesmire felkészítve, igazán látványos megjelenítési anomáliák jöhettek és jöttek is létre. Nem csoda hát, hogy a felhasználók jelentős hányada csalódottan tért vissza az alap Windows-felülethez.

 

vb6__3.png

A WindowBlinds 6 a Windows XP-n és régebbi VGA-kártyákon is könnyűszerrel kezeli az átlátszó elemeket


 

A Windows XP komoly fejlődést hozott a felületek cserélhetőségének módjában. Továbbra is szoftveres úton történt ugyan minden, de most már maga az operációs rendszer gondoskodott minden elem kirajzolásáról. Az egyetlen bökkenő az volt, hogy a rendszer csak digitálisan aláírt témákat fogadott el, amiből nem sok létezett. A WindowBlinds ekkor kapta legerősebb konkurenciáját, a StyleXP-t – mivel azonban volt egy nem hivatalos, ám ingyenes módja is a tetszőleges téma alkalmazásának, a felhasználók inkább ezen UxthemePatcherek után kutattak.

 

Új Windows, új WindowBlinds!

A Vista alaposan felforgatta a csinosítók lelki világát. A hardveresen megvalósított Aero felület túl kemény diónak bizonyult, itt már kevés a StyleXP meg az UxthemePach. Újra eljött a Stardock ideje! A WindowBlinds 6.0 éppen időben érkezett ahhoz, hogy az ünnepekig kellő népszerűségre szert téve, sok helyen a karácsonyfa alá kerülhessen. De mitől is lenne ez a program annyira más, mint a többi?

 

Az első és legfontosabb érv, ami az új verzió beszerzése mellett szól, az a Windows Vista támogatása, méghozzá akár 64 bites verzióban is. Ezenkívül lehetőség van még Windows 2003-on vagy Windows XP-n is használni. A régebbi ablakos rendszerek (Win98, ME, 2000) sajnos ki vannak zárva.

 

vb6__4_.jpg

A programmal együtt érkezik egy ízlésesen összeállított Vista-utánzó bőr is


 

Joggal tehetnénk fel a kérdést, mi újat tud mutatni Vistán a WindowBlinds 6.0? Valóban nem könnyű a feladat, de azért ide is be lehet csempészni egy-két apróságot:

  • Az alapvető Windows-elemeken kívül (ablakkeretek, Start menü, nyomógombok) a párbeszédablakok elemeit és animációit is lecserélhetjük. Az egyik beépített WindowBlind 6 skin magas felbontású animációt futtat az ablakok fejlécén, valamint tűzokádó sárkányt varázsol a Start menü tetejére.

 

  • Az Internet Explorer 7 teljes átszabhatóságot kapott.
  • Az egyes bőrök színösszeállítása, elemeinek átlátszósága és elmosása is szabadon állítható. Ide értendő a teljes Start menü, a tálca, az ablakkeretek stb. Ugyanígy a felhasznált betűtípus is megváltoztatható.
  • A tökéletes összkép eléréséhez a Vista Sidebar (oldalsáv) kinézetét is le lehet cserélni, más kérdés, hogy a felhasználók jelentős részénél az operációs rendszer telepítését követően ez az első olyan Windows modul, amelyet letiltanak.
  • Egy összeállított bőr egyes elemeit módosítva alkotásunkat új néven menthetjük el, egyfajta „alkinézet”-együttesként.
  • Az ablakkeretek, a Start és programmenük nemcsak hogy átlátszanak, hanem az alattuk található objektumok el is mosódnak.
  • Minden beállítást az új konfigurációs ablakban végezhetünk el az egérrel. Nem kell szöveges konfigurációs fájlokban turkálni.
  • Természetesen alkalmazásszinten is választhatunk témát, hogy kedvenc programunk az alaptémától eltérő küllemmel működjön. Ugyanígy pár kattintással megoldható mind a teljes téma, mind a háttérkép véletlenszerű cseréje: mondjuk minden gépindításkor, megadott napokon stb.
  • A vizuális témák kirajzolását és azok átlátszóságát, elmosását a program számítógépünk VGA-kártyájával végezteti (per-pixel-alpha-blending), ezzel minimálisra csökkentve a CPU munkáját. Egyes elemzők szerint a WindowBlinds gyorsabb, mint a Vista saját Aero rutinja. Ebben mi nem szeretnénk állást foglalni, mindenesetre a sebességre valóban nem lehet panaszunk! (Igazából ez a pont csak a Vista-kompatibilitás miatt szerepelhet ezen a listán, elvégre az átlátszóság kezelése a WindowBlinds korábbi, 5.0-s verziójába került bele újdonságként.)
  • A lista végére került, bár a legelején lenne a helye: minden felsorolt szolgáltatás Windows XP-n is hibátlanul működik! Vagyis immár nem csak a Vistát használók kiváltsága az átlátszó ablakkeret, Start menü stb.

 

*

A WindowBlinds 6.0, akárcsak az előző verziók, független a Windowstól, nem módosít egyetlen rendszerfájlt sem, és nem is függ azoktól, minden nyelvi környezetben tökéletesen működik, és az esetlegesen telepítendő javítócsomagok sem bolondítják meg a megjelenítést.

Ha pedig valakinek nem felel meg egyik sem a sok ezer ingyenesen letölthető téma közül, töltse le a SkinStudio 6 programot, és készítsen magának egy saját összeállítást. És lehetőleg ossza meg másokkal, például a www.deviantart.com vagy a www.wincustomize.com oldalon.

 

 

vb6__6.jpg
Adatok

  • Teljes Windows Vista-támogatás, 32 és 64 biten
  • Windows XP-n is meg tudja jeleníteni a Vista Aero elemeit
  • A Windows minden grafikus eleme átszabható
  • Korlátozott képességekkel 30 napig ingyen használható
  • Ár: 19,95 USD (kb. 3500 Ft)

 

 

Értékelés

Előny: sebesség, szolgáltatások

Hátrány: csak Windows XP-n, 2003-on és Vistán működik

Teljesítmény: 90%

Szolgáltatás: 80%

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.