Hirdetés

Windows 7 - leváltja az XP-t a netbookokon?



|

A netbookokon az XP-k dominálnak. Vista sehol, ám a Windows 7 megtörheti az XP uralmát. Sok azonban a kérdőjel, és azt se tudjuk, miként válthatnak majd.

Hirdetés

A Microsoft október 22-én megjelenő operációs rendszerével kapcsolatban talán a legtöbb ellentmondás és kérdőjel a netbookokra szánt Windows 7 Starter Edition kiadással kapcsolatban van. A többi variánssal ellentétben ugyanis még nem tisztázott, hogy pontosan milyen funkciók fognak kimaradni belőle, s milyen korlátozásokkal kell majd megbarátkozniuk a felhasználóinak. A legutóbbi híresztelések szerint például a redmondi szoftvercég eltörli azt a háromprogramos korlátot, amelyet korábban bejelentett, miközben az olyan elvetemült megkötés – mint például a háttérkép megváltoztatásának letiltása – érvényben marad. A Microsoft érdemben nem reagált ezekre a felvetésekre, de információink szerint az már eldőlt, hogy bizonyos korlátozásokat eltörölnek majd.

win7_wind.jpg

A netbookon gond nélkül futtattuk a Windows 7-et


A szoftvercég jelenleg is azon dolgozik, hogy a limitált képességű, ám emiatt olcsóbb Windows rendszerek kizárólag azokra a gépekre kerüljenek majd fel, amelyekkel szemben a felhasználói elvárás is limitált. Kvázi olyan gépekre akarják a Windows 7 Starter Editiont telepíteni, amelyekkel kizárólag csak netezni, levelezni szeretne a felhasználó. Míg a komolyabb gépekre, amelyek formavilágukat és méretüket tekintve még mindig netbooknak nevezhetők (például a 2 GB belső memóriával rendelkező gépek), olyan rendszert szánnak, amely a felhasználói élmény magasabb fokát nyújtja, persze drágábban. Logikus módon a Windows 7 Home Premium ilyen lehet majd, amely a Starter kiadással szemben már képes DVD-filmek lejátszására, DVD-írásra, tartalmazza a Windows Aero felületet, a Media Centert, a Mobility Centert, valamint kezeli a homegroupokat is.


Mi számít netbooknak?


Mindamellett jelenleg nehéz megjósolni, hogy az érintett gépek közül végül melyek számítanak majd limitált képességűnek, s melyek tudnak majd nagyobb felhasználói élményt adni. Egyedüli támaszt csak az a kiszivárgott levél jelenthet, amelyet a Microsoft az OEM-gyártóknak címzett, pontosan meghatározva a kis teljesítményű netbook fogalmát. A szoftvercég megfogalmazása szerint a 10,2 hüvelyknél nem nagyobb kijelzős, maximum 250 GB-os merevlemezzel (vagy 64 gigabájtos SDD-vel), 1 GB belső memóriával és legfeljebb 2 gigahertzes, egymagos processzorral rendelkező gépek definiálhatók „kis teljesítményű netbookként”. Az annál nagyobbak „formavilágukat és méretüket tekintve” már más kategóriába esnek. Vagyis ha egy kicsit olvasunk a sorok között, akkor valószínűsíthető, hogy a Microsoft leírásának megfelelő apró hordozható gépek előretelepített Windows 7 Starter Edition kiadással fognak érkezni, míg a nagyobbakra a Windows 7 Home Premium kerül majd.

win7_perfom.jpg

Elégségessel, de átment a teljesítményteszten


Ez logikus lenne, hiszen a Windows 7 hivatalos minimum gépigénye nagyjából megegyezik a cég netbook-fogalmával. 32 bites rendszerek esetén 1 gigahertzes CPU, 1 GB RAM, 16 GB szabad hely és DirectX 9-kompatibilis videokártya szükséges legalább ahhoz, hogy futtathassuk az új operációs rendszert. S habár a processzoroknál dupla értéket adtak meg, a netbookok többségében megtalálható 1,6 megahertzes Intel Atom processzor miatt a gépek többsége alkalmas Windows 7 futtatására.
Rövid kutakodás alapján jelenleg a piacon lévő gépek közül csak kevés felel meg a „kis teljesítményű netbook” definíciójának.

Ilyen például a Toshiba Satellite NB100 és néhány kisebb ASUS EEE PC. A hazánkban árusított gépek többsége ellenben mind a Microsoft kritériumai felett vannak. Egyedüli határvonalat a belső memória alapján húzhatnánk meg. Az újonnan értékesített 2 gigabájtos gépeknél megelőlegezhető, hogy előretelepített Windows 7 Home Premiummal fognak érkezni, míg az 1 gigabájtos gépek sorsa még kérdéses.


Ki váltja le az XP-t?


A döntés nem egyszerű, hiszen a tét nem kicsi. Ha a Microsoft szakemberei jól határozzák meg az egyes netbookokra telepítendő Windows 7 kiadások követelményeit, akkor azok képesek lehetnek a jelenleg előretelepített XP operációs rendszerekkel szállított gépek leváltására. Persze eközben ott liheg több konkurens is a nyakukon: különböző Linux-disztribúciók, valamint a nemrég bejelentett Google Chrome OS is. A Vista esélytelen volt ebben a küzdelemben. Hiába egyezik meg nagyjából a minimum gépigénye a legújabb microsoftos platformmal (1 gigahertzes CPU, 512 megabájt belső memória), a gyakorlatban bebizonyosodott, hogy ennél erősebb konfigurációra van szüksége. Így nem meglepő, hogy a Vista nem terjedt el a netbookokon.

win7_projector.jpg

Egyszerű projektorkonfigurálás


A Windows 7 viszont más. A sokat hangoztatott javított kódbázisával leginkább akkor szembesülhetünk, ha azt egy kisebb konfigurációra telepítjük fel. Fórumokban és a PC World honlapján például mi is kaptunk hideget-meleget, mikor közzétettük a készülő rendszer minimum konfigurációját. Olvasóink ugyanis jelezték, hogy náluk kisebb konfiguráción is remekül elmuzsikál a Windows 7 RC-je, amely egyébként a legerősebb, Ultimate kiadásnak felel meg. Utánajártunk, s az MSI Wind netbookjára telepítve mi is ezt tapasztaltuk. Igaz, a gépben 2 GB belső memória dolgozott, s beszédes, hogy már a gyártó is notebooknak nevezi a gépét, miközben netbookként árulják. A Windows 7 pillanatok alatt települt rá, s talán még ugyanolyan gyors is volt, mint az előretelepített XP. Érdemes volt kitisztítani a Vista kódbázisát!


A bootolható pendrive problémája


A Windowszal előtelepített netbookok esetén valószínűleg ezen okból a Microsoft operációs rendszerei között egyértelmű lesz a Windows 7 dominanciája, s az XP-t hátrébb húzzák majd. A lényegesebb kérdés inkább az, hogy mi lesz azokkal a felhasználókkal, akik meglévő XP-s rendszerük helyett szeretnék az újabbat használni. Nekik mindenképpen szükségük lesz egy Windows 7-es telepítő DVD-re, illetve egy olyan eszközre is, amelyről azt telepíteni tudják. Mivel a netbookok nem rendelkeznek optikai meghajtóval, ezért a mélyebb informatikai ismeretekkel nem rendelkező felhasználók eltántorodhatnak a váltás gondolatáról. Híresztelések szintjén felmerült, hogy e probléma kiküszöbölésére a redmondi szoftvercég azt tervezi, hogy USB-s pendrive-on is elérhetővé teszi legújabb operációs rendszerét, amellyel az XP-tulajdonosok már könnyedén válthatnak. Logikus lépés lenne, viszont a Microsoft ennek a létezését hivatalosan soha nem erősítette meg.

win7_mobilcent.jpg

Mobil mindenes


Persze ennek hiányában sem lehetetlen a pendrive-ról történő telepítés. Ha már fut egy Windows rendszer a gépünkön, akkor csak át kell másolnunk a telepítőfájlokat a minimum 4 gigabájtos eszközre, majd onnan elindítani a telepítőt. A Windows 7 telepítője onnantól már kezeli a telepítés folyamatát. Sőt ezt akár a 2010. március elsejéig korlátozás nélkül ingyen használható Windows 7 RC verziója esetén is megtehetjük, hogy megnézzük mire képes a gépünk és az októberben megjelenő operációs rendszert együtt.

A gond azokkal a gépekkel van, amelyeken nem fut a Windows XP operációs rendszer (szerencsére ez igen ritka), hiszen esetükben egy, a Windows-telepítőt bootolni képes pendrive-ra lesz szükségünk. Ennek létrehozására több módszert és eszközt is lelhetünk a weben, de sajnos egyik sem bombabiztos, ráadásul a „mezei” felhasználókénál jóval magasabb számítástechnikai ismereteket igényelnek. Egyelőre úgy tűnik, jobb, ha kivárjuk a Windows 7 USB-s telepítő elkészítésére kitalált „konyhakész” programot, jöjjön az a Microsofttól, vagy bárki mástól.


Felejtsük el az XP-t?


Persze sokakban felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e váltani. Ez természetesen mindenkinél egyéni döntés kérdése. A Windows 7 képességeit és újdonságait most nem szeretnénk hosszasan részletezni, hiszen azt korábban már sokszor megtettük e lap hasábjain is. Nézzük inkább azon új funkciókat, amelyekről eddig kevés szó esett, mivel csak hordozható gépek esetén működnek. Tekintsünk el az olyan elvetemült fejlesztésektől, amelyek alapján például érzékeli az operációs rendszer, hogy milyen sebességgel rázzák a számítógépet, hiszen ez csak megfelelő hardver mellett lehet működőképes.
Sokkal kézzelfoghatóbb a Windows 7 Home Premiumban is meglévő Mobility Center (a [Win]+[X] billentyűkkel hívható elő), amely egy helyen tartalmaz minden, a notebook- és netbook-konfiguráláshoz szükséges funkciót. Itt beállíthatjuk a kijelző és a hangszórók erejét, kezelhetjük a vezeték nélküli kapcsolatokat, elvégezhetjük a legfontosabb szinkronizációs beállításokat, kezelhetjük a külső kijelzőt, valamint módosíthatjuk az energiaellátási sémákat.

win7_starter.jpg

Régi build, régi korlátozások?


Utóbbira három alapbeállítás létezik a Windows 7-ben: kiegyensúlyozott, takarékos és az RC-be bekerült gyorsítás (High performance), amellyel felpörgethetjük gépünket, ha éppen annak minden erőforrására szükségünk van. Ezenfelül beállíthatjuk az úgynevezett prezentációs módot is, amikor például a rendszer az azonnali üzenetküldőt elfoglalt jelzésbe állítja, valamint letiltja a képernyőkímélőt.

A projektorok kezelése is sokat egyszerűsödött az elődökhöz képest. A [Win]+[P] billentyűkombinációval (vagy írjuk be a Start menübe a következő parancsot: displayswitch [Enter]) előhívható menüben pillanatok alatt beállíthatjuk a nekünk kellő üzemmódot. Az első opcióval a képernyőn levő információkat jeleníthetjük meg, a második egy kiterjesztett monitort hoz létre, míg a harmadik megoldásként csak a projektoros megjelenítést kalibrálhatjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.