Hirdetés

Windows 8: alkalmazásbolt az ablakban



|

Az egyszerűség és a kényelem miatt a jövő az alkalmazásboltoké. A trend a Microsoftot sem hagyta hidegen, amely végre beépíti saját piacterét a Windowsba - ez egyet jelenthet a dobozos szoftverek halálával.

Hirdetés

A mobilrendszerek születésekor egy jelentős problémával kellett szembenézniük a fejlesztőknek. Nem léteztek bejáratott programok, azok kiskereskedelmi értékesítésével egyáltalán nem volt érdemes megpróbálkozni – pont a lényeg, a mobilitás veszett el –, plusz a programozókat valahogyan ösztökélni kellett, hogy próbáljanak szerencsét az új platformon. Az alkalmazásboltok megjelenése frappáns választ adott a felmerülő problémákra. Rögtön megoldottá vált a szoftverek interneten való továbbítása, a központosított katalógus miatt a felhasználóknak tálcán kínálták a rendszerre írt programokat, amely a fejlesztőknek is kedvezett.

 



A megvalósuló boltok használata kényelmes, a kiemelések és az értékelések segítséget jelentenek a valóban jó szoftverek megtalálásában, amely a programozók számára is ösztönzőleg hatott. Az elgondolás olyan jól sikeredett, hogy idővel elkezdtek szaporodni az alkalmazásboltok. Az App Store, az Android Market, az Ovi Store, a BlackBerry App World, valamint a később érkező Windows Phone piactér a mobilfronton erősítette a tendenciát. De ugyanitt megemlíthetjük a Mozilla, vagy a Chrome boltját is, sőt utolsóként az asztali rendszerek is alkalmazták – például a Mac és az Ubuntu – a jól bevált receptet. Eddig a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező operációs rendszer nem erősítette a trendet, ám a Windows 8 e téren változást hoz, mivel a mobileszközök térnyerése miatt egy beépített alkalmazásbolttal fog rendelkezni.

Februárban már kipróbálhatjuk

A platformok közötti méretkülönbségek a piactér Los Angeles-i bemutatóján is szóba kerültek. Eszerint androidos eszközzel jelenleg körülbelül 247 millió felhasználó rendelkezik, míg a Windows 7-ből ez idáig 500 millió licencet adtak el. Azaz a Microsoft érvelése alapján a fejlesztőknek a 8-as boltját kell megcélozniuk, ha a legnagyobb tábort akarják elérni, így pedig világpiac 231 területének lakosai lehetnek a célpontok. Ez akkor lehet nagyszerű, ha hirtelen akarnak meggazdagodni, nagy népszerűségre szert tenni és így tovább. Az kétségtelen, hogy a Windows piaci súlya miatt egy jól sikerült alkalmazás kirobbanó sikert érhet majd el, tehát mindenképpen érdemes számba venni a boltot. Ráadásul a Microsoft 25 ezer dolláros forgalomig a befolyt összeg 70 százalékát átadja a fejlesztőknek 25 ezer dollárig, ami a határ átlépése után 80 százalékra nő. Van itt motiváció! Arról nem is beszélve, hogy a Windows Store kiemelt eleme lesz az új platformra, és egyaránt számít a .NET- és a HTML5-szakikra.

 



Az előzetes információk szerint a februárban elinduló bolt HTML5- és JavaScript-alapokon épül majd fel (a Silverlight-technológia ezen esetben is hoppon marad), és a Windows Phone rendszernél már megismert szigorú auditáláson kell majd minden egyes feltöltött alkalmazásnak átjutnia. Ezzel a redmondi szoftvercég a kártékony szoftverek számát kívánja nullára szorítani. Az értékes programok megtalálását segítik majd a bolton belüli kiemelések, amelyen túl persze több kategória alapján is lehet majd szűrni, illetve a keresők indexelhetik majd az elemeket, amikre kattintva egy webes felület jelenik meg, amelyen keresztül át lehet majd jutni a boltba Windows 8 alatt. Sőt a fejlesztők a saját oldalukon is elhelyezhetnek majd egy gombot, amely Internet Explorer alatt szintén felajánlja az adott program letöltését.

Az alkalmazásbolt fizetési megoldások széles spektrumát kínálja majd. Támogatja a próbaverziók kezelését, a teljes verzióra váltásokat, a szoftverek megvásárlását, valamint a programon belüli fizetést is. Sőt a fejlesztők akár külső fizetési megoldásokat is beköthetnek, így például egy magazin a saját fizetési rendszerével is kimerészkedhet majd a piactérre. A cégek pedig zárt hálózatokat hozhatnak létre, valamint beállíthatják, hogy alkalmazottaik miket szedhetnek le onnan.

 



Mi változik?

A Mac App Store bevezetése után az Evernote elmondása szerint jelentősen megugrott az új felhasználóiknak a száma, ami vélhetően a Windows piacterének a megjelenése után is így lesz. Könnyebbség lesz a felhasználóknak, hogy nem kell egy tucat weboldalt végigböngészniük egy keresett alkalmazásért, és minden egyes esetben külön megadni a fizetési információkat. A központosított kezelés ezenfelül a bizalmat is növelheti, ami a kisebb fejlesztőcégeknek kedvezhet. Persze mindez együtt járhat a szoftverek kiskereskedelmi, dobozos értékesítésének halálával, hiszen ezek után ki fog majd elsétálni a boltba egy programért?



Mac App Store

Indulás időpontja: 2011. január
Alkalmazások száma: több mint 500 ezer
Bevétel-megosztás: 70 százalék
Kiszolgált rendszerek: Mac OS X

 



Ubuntu Szoftverközpont

Indulás időpontja: 2009. augusztus
Alkalmazások száma: több mint 36 ezer
Bevétel-megosztás: 80 százalék
Kiszolgált rendszerek: Ubuntu linuxos operációs rendszerek

 



allmyapps

Indulás időpontja: 2009. október
Alkalmazások száma: több mint 15 ezer
Bevétel-megosztás: 80 százalék
Kiszolgált rendszerek: Windows operációs rendszerek

 



Intel AppUp

Indulás időpontja: 2010. szeptember
Alkalmazások száma: nincs adat, becslésünk szerint több mint 10 ezer
Bevétel-megosztás: 70 százalék
Kiszolgált rendszerek: Windows 7 és Meego rendszerek

 



App Store

Indulás időpontja: 2008. július
Alkalmazások száma: körülbelül 590 ezer
Bevétel-megosztás: 70 százalék
Kiszolgált rendszerek: iOS eszközök

 



Android Market

Indulás időpontja: 2008. október
Alkalmazások száma: több mint 400 ezer
Bevétel-megosztás: 70 százalék
Kiszolgált rendszerek/készülékek: androidos készülékek

 



Windows Phone Marketplace

Indulás időpontja: 2010. október
Alkalmazások száma: több mint 60 ezer
Bevétel-megosztás: 70 százalék
Kiszolgált rendszerek/készülékek: Windows Phone 7 készülékek

 



Google Chrome Áruház

Indulás időpontja: 2010. december
Alkalmazások száma: több mint 6 ezer
Bevétel-megosztás: 70 százalék
Kiszolgált alkalmazások: Google Chrome böngésző

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.