Hirdetés

WinPenPack: svájci bicska nem csak geekeknek



|

Rengeteg alkalmazást tartalmaz a hordozható szoftvergyűjtemény.

Hirdetés

A geekek élete nem egyszerű, hiszen az esetleges munkaköri kötelességek mellett a többséget valószínűleg rendszeresen ostromolják családtagot és ismerősök az ügyes-bajos informatikai problémáikkal, talán a számítógépük operációs rendszerének újratelepítése nevezhető a legszokványosabb igénynek. Vagy miután a segítségül hívott geek meglátja az uralkodó állapotokat, akkor inkább emellett dönt.


Természetesen a kevésbé kockáknak is jól jöhetnek a hordozható alkalmazások, például munkahelyeken megszokott, hogy nem adminisztrátori jogosultságú felhasználói fiókot kell használni, így nem lehetséges fontos és hasznos szoftvereket telepíteni – sok esetben jól jöhet egy rögtön futtatható alkalmazásokkal teletömött pendrive.


A hordozható programok iránt érdeklődők valószínűleg már hallottak a PortableApps szoftvergyűjteményről, ám de-facto szabványnak talán korai lenne nevezni a közismert csomagot. Az alternatívát keresők számára jó szívvel ajánlhatjuk a WinPenPacket, amely rendkívül hasonló funkcionalitást nyújt.


Természetesen a WinPenPack nem igényel telepítést, a bő 600 megabájtos ZIP-jének letöltése után csak ki kell csomagolni egy tetszőleges mappába, és máris használható. A csomag nem csak egyéni alkalmazásokat jelent takaros mappákba rendezve, hiszen akad hozzá egy kezelőprogram is: ebben át lehet tekinteni a részét képező programokat, keresni lehet köztük, továbbá rendkívül hasznos módon egy frissítéskezelőt is a része. Utóbbinak hála a mellékelt komponensek egyenként frissíthetőek, nem szükséges mindig letölteni a WinPenPack legújabb verzióját.


A gyűjtemény kezelőprogramjában az alkalmazások kategóriákba lettek rendezve, megkönnyítve ezzel a megtalálásukat. A fontosabb nem rendszereszköz típusba tartozók közül kiemelendő a LibreOffice, a SumatraPDF, a GIMP, a Firefox, a Thunderbird, a Pidgin csevegőprogram, az Audacity hangszerkesztő, a VLC Player, a qBitTorrent, továbbá a 7-ZIP.


A katasztrófát elhárítani ment geekek ezen felül örülhetnek még például a Clamwin vírusirtónak, az Eraser biztonságos fájltörlőnek, a FreeFileSync állomány- és mappaszinkronizálónak, a háttértárakon sok helyet foglaló erőforrások meghatározására kitalált WinDirStatnak, továbbá a muCommander kétpaneles fájlkezelőnek.


Utóbbihoz Java futtatói környezet kell, ám ezt az első indítás után kérésre automatikusan letölti a WinPenPack kliense; a szükséges állományok a csomag mappájába kerülnek, tehát nem hagyományos telepítésről van szó. Az extra lépést minden bizonnyal jogi okból követeli meg a gyűjtemény karbantartója, valószínűleg nem teheti be az alap pakkba az Oracle szoftverét.


Az egyetlen hiányolt alkalmazásnak a partíciókezelő mondható, bár ezek futtatásához minden esetben adminisztrátori jogosultságra van szükség, ráadásul működés szempontjából meglehetősen speciális igényekkel rendelkező szoftverekről van szó.


Összességében elmondható, hogy ha jelen pillanatban nincs is nagy szükség a WinPenPackre, tudni semmiképp sem árt a remek válogatás létezéséről, hiszen vész esetén óriási szolgálatot tehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.