Hirdetés

Acer Predator Triton 300 SE teszt - a legelegánsabb gamer



|

Ezzel a laptoppal biztosan nem néznek ki a macbookosok közül, közben viszont simán pörgetheted rajta a legjobb játékokat.

Hirdetés

Tesztlaborunkban járt az Acer legelegánsabb gamer laptopja, a Predator Triton 300 SE, vagyis Special Edition. Ez a gép nincs két kiló, és mégis egy RTX 3060-at rejtettek el benne. Persze ma már tudjuk, hogy pusztán a specifikáció semmit nem jelent, az ördög a részletekben rejlik. Ez a gép egyértelműen nem a hardcore gamereknek szól, az ereje inkább a sokoldalúságában keresendő, ugyanakkor azért nem marad szégyenben, ha beröffentünk rajta egy játékot.

Hirdetés

Az Acer Predator Trtion 300 SE egy 14 hüvelykes laptop, és mindössze 1,7 kiló, ami annak köszönhető, hogy a fémes hatás ellenére a ház nagyrészt műanyagból készült. Az anyaghasználat ennek ellenére egyáltalán nem filléres, sőt! A kijelző nem nyeklik, a fedlap nem horpad be gépelés közben, a zsanér is nagyon stabilan tartja az egyébként 180 fokban kinyíló megjelenítőt.

Amíg be nem kapcsoljuk, egyáltalán nem tűnik gamer gépnek a Triton 300 SE, legfeljebb hátlapon található Predator logó és a dedikált turbó gomb árulkodik arról, hogy ez nem a hagyományos üzleti laptop - de egy öltönyös megbeszélésen sem tűnnénk ki a macbookosok és thinkpadesek közül. A gép mellé 180 Wattos tápot adnak, ami dícséretes, ugyanakkor ha már ennyire elegáns lett maga a laptop, talán ez is lehetett volna egy kicsit igényesebb.

Ha már a turbó gombot említettem, számomra kicsit fura, hogy épp ezt emelték ki a többi közül, és nem a bekapcsoló gombot, de hát ízlések és pofonok. A gombok mérete egyébként teljesen rendben van, az útjuk talán lehetne egy kicsit hosszabb, de amikor az egész gép nincs 18 mm magas, akkor érthető, hogy nincs sok helye a mérnököknek. A kurzorbillentyűket sem kellett összenyomni, sőt, még dedikált médiagombokat és egy Predator Sense gombot is kapunk, ez utóbbi szoftverre még később visszatérünk.

Természetesen van RGB háttérvilágítás, ami a mini LED-eknek köszönhetően kifejezetten látványos, a fényerő abszolút rendben van. De ha már fényerő: a kijelző fényerejét szabályzó gombok működését valamiért felcserélték, ezért a növelés valójában a csökkentés és fordítva. Apró kényelmetlenség, de senki ne lepődjön majd meg. A trackpad nem túl nagy, de kifejezetten kényelmes és pontos, sőt, még egy ujjlenyomat olvasót is beépítettek.

A fedlap rácsai mellett található DTS:X felirat megtévesztő lehet, de nyugalom: ezek a nyílások nem a hangszórókhoz, hanem a hűtéshez kapcsolódnak. A hangszórók épp az átellenes oldalra kerültek, lefelé dübörög a zene, de semmi különlegesre nem kell számítani. Nem jó, de nem is tragikus. Ugyanez mondható el a webkameráról, aminek a minősége, hát, mondjuk hogy visszafogott. Cserébe a beépített mikrofon kijfezetten jól szól, zoom callokhoz és fontos videohivásokhoz teljesen rendben van.

Az említett webkamera a 14"-es 1080p-s IPS kijelző fölé került, ami 144Hz-es képfrissítéssel rendelkezik. Ebben a méretben még teljesen elegendő a Full HD felbontás, a hardver magasabb pixelszámnál már egyébként is eléggé izzadna. Ugyanakkor ha már egy olyan célcsoportra lőnek ezzel a gamer notebookkal, melynek tagjai nem csak játszani fognak rajta, akkor talán el lehetett volna gondolkozni a 16:10-es képarányon. (A Triton 500 SE egyébként már ilyen panelt kapott.) Maga a kijelző egyébként legfeljebb 330 nites fényerőre képes, a színek pedig kifejezetten szépek: Az SRGB 99%-át, az Adobe RGB 74%-át, a DCIP3 színtérnek pedig 73%-át fedi le.

A motorháztető alatt egy 11. generációs Intel Core i7-11370H processzor, egy RTX 3060 és 16 GB RAM duruzsol. Ez utóbbiból csak 8 GB van az alaplapra forrasztva, a másik slot cserélhető, akárcsak az 512 gigás NVMe SSD, ami kifejezetten gyors írási és olvasási sebességre képes.

Az AMD térhódítása a gamer laptopok esetén is egyre meghatározóbb, és hát nem ez az inteles notebook lesz az, ami hirtelen felindulásból visszacsap, hiszen egy 4 magos, 8 szálas chipről beszélünk.

Single Core teljesítményben persze továbbra is nagyon erős az Intel, de durva nyomás alatt egész egyszerűen nem tudja felvenni a versenyt a 4. vagy 5. generációs Ryzenekkel, amiket mostanában a 15"-os gamer laptopokba szerelnek a gyártók.

Persze a legtöbb új játék ma már nem feltétlen a processzort, hanem a videokártyát fekteti két vállra, az RTX 3060 pedig a legfeljebb 90W-os TDP-vel felveszi a kesztyűt, de kiütéses győzelmet sehol nem arat. Itt jön be a képbe a korábban említett Predator Sense szoftver, amivel nemcsak a billentyűzet háttérvilágítását szabályozhatjuk, hanem figyelemmel követhetjük a rendszerhőmérsékletet, és manuálisan is szabályozhatjuk a ventilátorokat, vagy válthatunk a négy előre definiált mód közül. Ha épp nem csinálunk semmi izgalmasat, és csak nyugalomra vágynánk, akkor alapértelmezettből átmehetünk Csendes módba, míg a gaminghez az Extrémet ajánlja a gyártó.

A turbó hatalmas különbséget már teljesítményben nem jelent, ugyanakkor joggal jöhet be valaki a szomszéd szobából, hogy ugyan, kapcsoljuk már ki a turmixgépet munkaidőben. Nagyon meglepődtem, hogy egy ilyen kis laptop hogyan képes ekkora zajra. Játékok közben tehát képes felmelegedni a gép, a legdurvább terhelés alatt a processzor simán megközelíti a 100 fokot, ami elsősorban a masina középső részén érződik, de ilyenkor már átsugárzik a WASD gombokhoz is.

A vékonyka házban egy ilyen hardver mellett már nem sok hely maradt minden másnak, így be kell érnünk egy 60 wattórás akkumulátorral, ami normál használat mellett 7-8 órát bír ki, játszani meg úgyis tápról fogunk.

Nem esett még szó a portokról: a gép bal oldalára került egy Kensington lock, a tápcsatlakozó, egy USB 3.2 Gen 2, illetve egy Thunderbolt 4, míg a túloldalon egy HDMI 2.1, egy második USB 3.2 Gen 2, illetve egy kombó jack vár minket. Gamer laptophoz képest az elég, bár én speciel jobban örültem volna, ha a HDMI a bal oldalra kerül. Ezek a kábelek általában kevésébé hajlékonyak, és ha bedugunk egy extra monitort, szinte garantált, hogy a vezeték útban lesz az egerünknek.

Mindent egybevéve az Acer Predator Triton 300 SE egy ütős notebook. Az elegáns megjelenésnek köszönhetően sehol nem fognak ránk furcsán nézni, a kompakt méretnek és kis súlynak hála egyáltalán nem gond, ha a hét minden napján a táskákban kell hurcolnunk, és akkor sem omlik össze, ha egy új játékot indítunk el rajta. Nem tökéletes, de ha valaki egyszerre keres játékra és munkára is alkalmas, könnyű, mutatós gépet, nem érdeklik az olyan extrák, mint a 4K vagy az érintőkijelző, annak érdemes lehet elgondolkozni rajta. Az 580-620 ezer forintos ár (attól függően hogy Windows-zal vagy anélkül kérjük e a gépet) nem alacsony, de ezért egy vérbeli Predatort kapunk annak minden előnyével.

Acer Predator Triton 300 SE

Ár: 580000 Ft Ft
Ha egy géppel akarsz utazni, dolgozni és játszani is, akkor ezt neked találták ki.
  • Intel Core i7-11370H
  • GeForce RTX 3060 (90W)
  • 512 GB NVMe SSD, 16 GB RAM
  • 14" 1920x1080 IPS, 144 Hz
  • 1x USB Type-C, 2x USB 3.2 Gen 2, HDMI 2.1, audio jack
  • Cinebench R15 - 1078 pont
  • CoD:MW (1080p Ultra) - 90 fps
  • CS:GO (1080p Max) - 280 fps
  • R6: Siege (1080p, High ) - 140 fps
  • Shadow of the Tomb Raider (1080p High) - 84 fps
PRO
  • Elegáns kialakítás
  • Kényelmes billentyűzet és touchpad
  • Minőségi kijelző
Kontra
  • Csak 4 magos processzor
  • Felcserélt fényerőszabályzó gombok
  • Komoly terhelés alatt átmelegszik
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7577
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Acer Predator Triton 300 SE
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 74
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-08-31 12:21:47
    [gameinfo_webpage] => https://www.acer.com/ac/hu/HU/content/predator-series/predatortriton300se
    [gameinfo_tags] => Acer, Predator, Triton 300 SE, laptop, gamer notebook,
    [gameinfo_url] => acer-predator-triton-300-se
    [gameinfo_pro] => Elegáns kialakítás
Kényelmes billentyűzet és touchpad
Minőségi kijelző
    [gameinfo_kontra] => Csak 4 magos processzor
Felcserélt fényerőszabályzó gombok
Komoly terhelés alatt átmelegszik
    [gameinfo_data] => Intel Core i7-11370H
GeForce RTX 3060 (90W)
512 GB NVMe SSD, 16 GB RAM
14" 1920x1080 IPS, 144 Hz
1x USB Type-C, 2x USB 3.2 Gen 2, HDMI 2.1, audio jack
Cinebench R15 - 1078 pont
CoD:MW (1080p Ultra) - 90 fps
CS:GO (1080p Max) - 280 fps
R6: Siege (1080p, High ) - 140 fps
Shadow of the Tomb Raider (1080p High) - 84 fps
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 10
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [gameinfo_price] => 580000 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Ha egy géppel akarsz utazni, dolgozni és játszani is, akkor ezt neked találták ki.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 74
            [manufacturer_name] => Acer
            [manufacturer_url] => acer
            [manufacturer_link] => http://www.acer.hu/
            [link] => /gyarto/acer
        )

    [link] => /termekinfo/acer-predator-triton-300-se-7577.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Elegáns kialakítás
            [1] => Kényelmes billentyűzet és touchpad
            [2] => Minőségi kijelző
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Csak 4 magos processzor
            [1] => Felcserélt fényerőszabályzó gombok
            [2] => Komoly terhelés alatt átmelegszik
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.1
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.