Hirdetés

TESZT: Asus Vivomini UN45 - Irodai minigép újratöltve

|

Kicsi, nem kér enni, mégis elvégzi a munkát, amit rábízunk. Az Asus új minigépében van néhány kellemes meglepetés, mégsem lépi át a lélektanilag fájdalmas árhatárt.

Hirdetés

Minigépet vásárolni régen nem volt túl bölcs dolog: a gépek nem is voltak olyan kicsik, a helyszűke miatt sok-sok kompromisszumra kényszerültünk, de a legfájóbb mégis az volt, hogy ezek az erőszakkal összezsugorított gépek nagyon hangosak voltak. A picike ventilátorok hatalmas fordulatszámmal pörögtek, a kis, műanyag ház tüzelt és összességében kellemetlen volt mellette ülni és dolgozni. Még azt sem mondhatjuk, hogy nagy terhelésnél jelentkezett a gond: már egy Windows asztal is leterhelte annyira ezeket a gépeket, hogy elkerülhetetlen volt a visítás. De mindez szerencsére már a múlté, erre jó példa az UN45.


Vivo PC miniben

A Vivomini-széria nem ma indult, így az UN45-ös modellt már sok-sok tapasztalattal a hátuk mögött készítették az Asus mérnökei. A cél olyan, munkára és általános, otthoni felhasználásra alkalmas gép megalkotása volt, amely kicsi, csendes, de legfőképpen olcsó. A tesztünkön járt modell fekete (hivatalosan midnight blue) külseje nem kimondottan izgalmas - ugyan a mérnökök igyekeztek megdizájnolni némi domdorulattal és barázdákkal a gép tetejét, első ránézésre a laikus csak egy pici dobozt fog látni asztalunkon. Erre persze nem feltétlenül van szükség, mert a dobozban mellékelt VESA-konzol segítségével monitorunk hátuljára is felszerelhetjük az UN45-öt.

Hirdetés


A mindössze 4 cm magas ház előlapján egyetlen bekapcsológombot és HDD/SSD státuszjelző LED-et találunk. Az oldallap már izgalmasabb, itt D-SUB kimenetet, USB 3.0 portokat és Kensington zár-nyílást (ez irodai felhasználásnál nagyon fontos tud lenni!) találunk, illetve létezik a gépnek egy mini DisplayPorttal szerelt változata is (a D-SUB helyett).


A hátlap még több portot rejt, így további USB 3.0-kat, HDMI-t, RJ45-ös LAN-t, analóg audio jacket és tápbemenetet. Ez utóbbihoz külső tápegység csatlakozik, amely nem a legkisebb, de szerencsére nem is túl nagy. Az oldallapi USB 3.0 csatlakozóknál fontos megemlíteni, hogy a gyorstöltést is támogatják és ehhez megfelelő segédprogram is tartozik - hasznos kiegészítés.


Belül, akár a 7-es busz

Hirdetés

A szükséges portok mind megvannak, irány hát a gép belseje. Ez természetesen milliméterre kiszámolt, mindennek nagyon pontos helye van, nem lehet szabadon szerelgetni a komponenseket. A gép, szellőzőnyílásokkal tarkított alját pillanatok alatt eltávolíthatjuk, így a RAM-bővítést a SO-DIMM-modulokkal kb. 1 perc alatt el is végezhetjük. Itt két foglalat várja a RAM-okat, így akár 8 GB-ot telepíthetünk, ami már bőségesen elegendő minden olyan feladathoz, amihez ennek a gépnek van ereje.


A központi egység az UN45 modellnél háromféle lehet, de mindegyik az Intel Braswell-alapokra építkezik. A leggyengébb az Intell Celeron N3000, középen találjuk a tesztlaborunkban is járt Celeron N3150-et, a csúcsmodellbe pedig Pentium N3700 került. A grafikus vezérlő természetesen Intel HD Graphics, ami alapfeladatokra elegendő, de azért komoly játékkal ne számoljunk.


A barebone-ként árult gépbe nem csupán DDR3L-1600-as rendszermemóriát, háttértárat is kell szerelnünk. Erre egy M.2 foglalatot biztosítanak, amelybe 80 mm hosszú SSD-t szerelhetünk. Itt nagyon fontos kiemelni, hogy nem kényszerülünk a SATA-szabvány betartására, akár PCIe SSD-t is kezel a gép. Ez azt jelenti, hogy elméletben 10 Gbit/s sávszélességet használhatunk, ami látványosan felgyorsítja miniPC-nket.


A minigép bővíthetőségét ezennel nagyjából ki is tárgyaltuk (minden másra marad az USB 3.0), de természetesen a hálózati részt nem hagyhatjuk ki. Itt a Gigabites LAN mellett egy Wi-Fi ac vezérlőt is kapunk, amely a Bluetooth kapcsolatról is gondoskodik.

Hirdetés


Mindezt természetesen hűteni is kell, de ebben a tekintetben jelentősen eltér egymástól a háromféle UN45 modell. Az alap, N3000-es típus passzív hűtéssel is beéri, így nem tartalmaz ventilátort. A teszten járt, középre belőtt verzióban már van egy ventilátor, de ennek zajszintjéről később szólunk majd. Az N3700-as SoC-t már komolyabban kell hűteni, itt nagyobb teljesítményű a ventilátor is, de persze sivító zajtól azért nem kell tartanunk.


Mérések

A tesztet 4 GB RAM és egy 32 GB-os SSD kíséretében végeztük Windows 10 alatt. Ugyan a Vivomini UN45-öt a cikk elején barebone rendszerként mutattuk be, készre szerelt változat is kapható belőle a szaküzletekben. Tesztünkön is ilyen modell járt, amely 94 900 Ft-ba kerül. Ezért cserébe nem rossz kiépítés ez a konfiguráció, a Windows 10 licencet is tartalmazza az ár, azonban a 32 GB tárhely helyett ennyiért már jobban örültünk volna 120 GB-nak.

Hirdetés


A mérések is alátámasztották a gép pozícionálását, így az irodai szoftverek, böngészés stb. nem fognak akadozni, de komolyabb felhasználáshoz azért ennél már erősebb CPU-ra, drágább minigépre lesz szükségünk, és itt nem feltétlenül az N3700-as SoC-re gondolunk. A tesztünkön járt, középkategóriás modell ideális választás, az N3000-nél érezhetően erősebb, de azért annyira nem komoly az SoC, hogy akár terhelés alatt halljuk a ventilátor zaját, hogy túlságosan megpörgesse villanyóránkat vagy sokkal többe kerüljön. Apropó fogyasztás: az UN45 szerencsésen keveset fogyaszt, a Windows asztal és némi böngészés, irodai munka során 7-10 wattal számolhatunk, de ha lehetetlen feladatokkal megizzasztjuk a Vivomini-t, akkor sem képes 18 wattnál többet fogyasztani.


Összegzés

Ráharaptak a PC-gyártók a mobil belsővel szerelt, olcsó minigépekre, szép számmal érkeznek is a figyelemreméltó, jól sikerült példányok, ennek ellenére úgy gondoljuk, a Vivomini UN45-nek van esélye. A szerelhetőség tökéletesen egyszerű, a zajszint, mint olyan nem igazán létezik, a fogyasztás alacsony, a megbízhatóság makulátlan, a sebesség pedig az alapfeladatokhoz elegendő. A portok választékával is elégedettek voltunk: bár lehetne fanyalogni például az USB-C, az USB 3.1 vagy a több videókimenet hiánya miatt, de ezek az árat is megnövelnék. A konkurenciából mi a Shuttle XPC Nano-t emelnénk ki, ami alig magasabb árért cserébe leheletnyit jobb teljesítményt és alig magasabb fogyasztást ígér, viszont bővíthetőségben jobb: utólag, külső modulokkal is kiegészíthetjük az alapgépet, legyen az egy HDD-blokk vagy egy egyszerűbb videokártya.


Meg kell még említenünk a géphez tartozó Asus Business Manager szoftvercsomagot, amely kiváló hozzáadott extra - hasznos lesz irodai és otthoni használat során egyaránt.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.