Hirdetés

TESZT: Crucial MX100 256 GB SSD

|

Még hogy az SSD luxus! Mutatunk egyet, ami olcsó, mégis nagyon gyors.

Hirdetés

Akad előnye annak, hogy ilyen irtózatos tempóban fejlődik a számítástechnika: ami 1-2 éve még luxusnak számított, ma már elérhető átlagtermék, sőt, időközben még javult is a technológia. Ez a legjobban az SSD-k (Solid State Drive) világában látszik. Egy 240/256 GB-os SSD-ért 3-4 éve jóval több mint 100 ezer forintot kellett fizetnünk, ráadásul a technológia még nem is volt az igazi. A szekvenciális csúcssebesség a mostani 550 MB/s helyett sokkal inkább 250 MB/s környékén, vagy még inkább alatta volt, a TRIM, az Over Provisioning, a gyorsítótárazás és a Wear leveling gyerekcipőben jártak és úgy tűnt, a SATA6G még sokáig bőségesen elegendő lesz itt is.

Ma a helyzet egészen más: a Forint/GB mutató meredek lejtmenetnek indult, a teljesítményt nagyjából már csak a SATA6G csatoló fogja vissza, a technológiák pedig rengeteget fejlődtek, aminek stabilabb, megbízhatóbb tárolás az eredménye.

Hirdetés

 

Dupla kapacitás azonos ár

Tavaly még a 120/128 GB-os SSD-k számítottak megfizethető alternatívának a HDD kiváltására asztali gépek esetén. Ez egy év alatt éppen a duplájára változott, vagyis manapság 30-35 ezer forintért már jó teljesítményt nyújtó, megbízható, 240/256 GB-os SSD-k közül válogathatunk a boltokban. Ez az a kapacitás, ahol már kényelmesen, minimális kompromisszumokkal használható egy PC, vagyis nem kell állandóan a szabad tárterületet figyelnünk és minden egyes program telepítése előtt ellenőriznünk, hogy el fog-e férni az adott alkalmazás. A kapacitás duplázódásával összefüggő, nagyon fontos tényező, hogy ez az a minimális kapacitás, ahol az SSD vezérlőchipek már teljes teljesítményüket képesek leadni. A 120/128 GB-os kapacitáshoz feleannyi NAND chip kell, ezért itt a párhuzamosítás sem kivitelezhető (az árak alacsonyan tartása mellett). 240/256 GB-nál már a nagy tárolókapacitású NAND chipekkel is megoldható a többcsatornás elérés, ezáltal az írási és olvasási sebesség is a maximumon lehet és ez alól csak kevés kivétel van.

 

Az SSD komoly háttérrel

Kevesen tudják a Crucialről, de komoly hátszéllel indul az SSD-k piacán (mögötte áll az Intel-Micron alkotta IMFT), amire szüksége is lesz, különösen hazánkban, ahol kissé megkésve jelentek meg nagyszámban a cég tárolói. Persze Intel SSD már a kezdetektől fogva kapható itthon és ma is bármelyik számítástechnikai boltban vehetünk ilyet, ám ezek drágák és nem áruk nem mindig tükrözi a megfelelő sebességet és szolgáltatásokat. Persze van olyan eset is, amikor igen, ám ezek a meghajtók igen borsos áron kerülnek a boltok polcaira.

Ha az SSD fejlettségét a NAND flash chip gyártástechnológiája határozná meg, máris győztest hirdethetnénk, az MX100-ban ugyanis a Micron legújabb, 16 nm-es csíkszélességű MLC 2D NAND chipjei találhatók. Ez a lehető legjobb gyártástechnológia, ami jelenleg megvásárolható termékben található. A 16 nm-hez legközelebb még a Toshiba áll, de az ő 15 nm-es NAND chipjei csak áprilisban kerültek sorozatgyártásba és egyelőre nem sokat tudni ezek teljesítményéről, a hibaszázalékról stb. Az iMFT-vel alaposan megtámogatott Crucial MX100 Micron chipjeit azért sikerült elsőként legyártani viszonylag alacsony hibaszázalékkal, mert a cég több gyártástechnológiai trükköt is az Intel chipgyártó részlegétől vett át.

Hirdetés

 

Emellé a gyártó nem próbált saját (vagy Intel) vezérlőt készíteni, helyette egy jól bevált és már bizonyított Marvell 88SS9189 chipet választott, a körítést, programellátást és egyéb extrákat pedig takaréklángon tartotta. Előbbi döntés bölcs, hiszen ez a chip nagyon erős IOPS-ben és a szekvenciális sebessége is jó, ahogy a szükséges szolgáltatásokat is támogatja. A szoftveres rész elhanyagolása felett azonban nem tudunk szemet hunyni.

Termék

       
Crucial MX100
                       
CrystalMark folyamatos olvasás/írás (tömöríthető)
494,5/342,9 MB/s
CrystalMark folyamatos olvasás/írás (nem tömöríthető)
493,7/342,6 MB/s
AS SSD ISO/Program/Game; Score
271,6/187,4/241,2 MB/s; 1146 pont
AS SSD IOPS 4K/64
97046/75291 IOPS
PCMark7 Storage
5415 pont
Másolásteszt
17,4 s

 

Hirdetés

 

Gyors és olcsó

Az eredmény egy nagyon gyors és megbízható SSD, ami érzéketlen a tovább nem tömöríthető adatok írására és nagyon-nagyon jó IOPS-eket képes elérni. És nem mellesleg pofátlanul olcsó is. Természetesen az MX100 támogat minden szükséges szolgáltatást, így a TRIM-et és a meghajtón belüli AES-256/TCG Opal 2.0 titkosítást is, továbbá az alacsony nyugalmi fogyasztásért felelős DevSLP-t is. Az MX100 választásánál nagyon oda kell azonban figyelnünk a kapacitásra. Miután a 16 nm-es chipek 128 Gbitet tárolnak egyenként, sem a 128-s, sem pedig a 256 GB-s modellbe nem tudott elegendő kerülni ahhoz, hogy a vezérlő minden párhuzamosan használható csatornáját ki lehessen használni. Ez az írási teljesítményben látszik meg, ami némileg alatta marad az átlagnak. Szerencsére ezt a valós használatban kevésbé fogjuk megérezni, és sokkal többet számít a magas IOPS, valamint a maximális olvasási teljesítmény. A gyártónak létezik egy magasabban pozícionált M550-es SSD-családja is, de az MX100 jó teljesítménye és alacsony ára mellett ennek nem sok esélye van. Az MX100 gyors, fejlett technológiákat kínál és nagyon olcsó – kiváló választás.

 

Konkurencia? Hol?

Az MX100 abszolút befutó…lenne, ha nem lenne a Samsung, akinek a 840 EVO SSD-je ugyan már egy éves és IOPS-ben sem olyan szuper, mint az MX100, de minden másban kiváló, ráadásul szekvenciálisan is jobb. A szoftveres körítést kár volt a Crucialnak elhanyagolnia, mert ez a Samsungnál például ötcsillagos. Ha pedig mindez nem lenne elég a zavarkeltésre a Crucial soraiban, akkor megemlíthetjük a Samsung 850 EVO-t, ami TLC V-NAND chipeket használ és belsős információink szerint akár már az idei karácsonyfák alá is bekerülhet. Csúcssebességben itt ne várjunk kiugrót (SATA6G lesz), azonban kiegyensúlyozottabb teljesítményt, jobb IOPS-értékeket és sokkolóan alacsony árakat várunk. Aki addig mégis bevásárolt egy MX100-at, ne bánkódjon – az egyik legjobbat választotta. Tesztünk készítésekor ugyan kicsit felment a tároló ára, de ha ismét visszatér eredeti szintjére, akár 28 ezer forintért is utánunk dobhatják. Ne utasítsuk vissza.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.