Hirdetés

Synology DS415+ NAS teszt

|

Egy NAS-nak álcázott hálózati fenevadat teszteltünk - ez a fájltárolás 2.0-ája.

Hirdetés

A NAS már a kezdetekben is hasznos találmány volt, hiszen hálózaton tárolhattunk fájlokat úgy, hogy azok biztonságban voltak és több gépről is elértük őket. Az évek során aztán rengeteget fejlődött a NAS, egészen odáig, hogy már otthoni és kisvállalati célokra is megfizethetővé vált. Ettől kezdve a gyártók hamar felismerték, hogy egyrészt sokkal barátságosabb kezelésre van szükség, másrészt a szimpla fájltárolás már kevés a sikerhez. A rengeteg mobil eszköz, a szélessáv és az online szolgáltatások, valamint a személyes adatok mennyiségének robbanásszerű növekedésével néhány NAS-nak sikerült lépést tartania. Ilyen a Synology DS415+ is.

 

Izgalmas kocka

Egy NAS-nál tényleg sokadrangú a dizájn, de a DS415+ ennek ellenére sem néz ki rosszul – épp úgy, mint elődei. Minden porcikájában fekete, a fényes műanyag előlap pedig könnyedén levehető, így férünk hozzá a lemezfiókokhoz. Összesen négy darab, 2,5/3,5 colos SATA tárolót képes kezelni a NAS, így magától értetődik, hogy a RAID-ből kezeli a 0, 1, 5, 6 és 10 módokat is, valamint a JBOD sem maradt le. Ezáltal jelenleg 24 TB tárhelyet tudunk összehozni (elméletileg 108 TB-ig kezel tárhelyet a NAS), és nagyon fontos hír, hogy SSD RAID tömbnél a TRIM-et is támogatja a készülék. Aki szeretné részletekben felépíteni RAID tömbjét, annak jó hír, hogy a DS415+ a RAID migrálást is támogatja, így például RAID 1-ről RAID 5-re vagy RAID 6-ra tudunk váltani adatvesztés nélkül, amint beszereltük a megfelelő mennyiségű HDD-t.

Hirdetés

 

 

A merevlemezek hűtését két, egyenként 9,2 cm átmérőjű ventilátorra bízták, melyek még 4 HDD-vel is képesek csendben elbánni. Természetesen a fordulatszámot automatikusan szabályozza a rendszer a legalacsonyabb zaj érdekében. Az előlapon a kapcsolón felül még USB 2.0 csatlakozót és státuszledeket találunk. A hátlapon további USB 3.0 portokat, dupla, gigabites LAN-t, tápcsatlakozót (külső tápegységgel működik) és egy eSATA-t találunk. Az eSATA – bár egyre ritkábban használják – akár hasznos is lehet, de itt a meglévő RAID-tömb kiegészítése nem áll fent, csak szimpla külső SATA tárolót kapcsolhatunk rá. a dupla gigabites LAN-nál mindkét extra szolgáltatást támogatja a DS415+. Egyrészt megfelelő hálózati eszközökkel aggregált kapcsolatra képes a NAS, de választhatjuk a biztonsági módot is, így amennyiben az egyik kapcsolat megszakadna, a tároló automatikusan átvált a másik hálózatra.

 

 

Komplett PC

A Synology nagy előnye vetélytársaival szemben, hogy nem csupán a hardverből hajlamos erőset és fejlettet választani, de a mára érettnek nyilvánítható szoftverében is találkozunk olyan szolgáltatásokkal, melyek ki is használják az extra teljesítményt. Az alkalmazott Intel Rangeley platform központi SoC-je egy Atom C2538 chip, mely négymagos és 2,4 GHz-en jár. Ehhez kapcsolódik 2 GB RAM, vagyis akár PC-nek is elmehetne a NAS. Fontos megemlíteni, hogy komoly munkához mindenképpen a „+” kiadást érdemes választani, mert a play esetében kevesebb CPU-mag és RAM van a NAS-ban.

Hirdetés

A fejlett központi egység egyik fő erényét képes a NAS abszolút kihasználni, ráadásul ez végfelhasználótól kezdve vállalatokig mindenkinek hasznos lesz. Ez a titkosítás, amelyet az Intel Atom az AES-NI-n keresztül hardveresen támogat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a DS415+ képes úgy titkosítani a NAS-on tárolt adatainkat, hogy ez nagyjából észrevétlen marad a teljesítményben. Mindezt a DSM oprendszer mappa- és megosztásszintű titkosítással képes végezni, vagyis megadhatjuk, mely mappákat titkosítsa hardveresen a készülék.

 

 

Szolgáltatás-arzenál

A DS415+-n a legfrissebb DSM oprendszer, az 5.1-es fut, méghozzá egy erős vason. Ez Linux alapú beágyazott rendszer, és mivel megfelelően erős hardveren fut, a DSM minden szolgáltatását megfelelő sebességgel és nagy kliensszámmal is ki tudjuk használni. A DSM-ről több, külön cikket lehetne írni, de azt fontos tudni, hogy multitasking, többablakos, 100 százalék grafikus felülettel kezelhetjük a NAS-t, minden beállítást és az összes programot. Ezeket egy beépített app kezelővel telepíthetjük végtelenül egyszerűen, néhány kattintással. A felületen egy tálca is van felül, melyről elérjük a megnyitott ablakokat.

 

Hirdetés

 

A DS415+ hardveres szolgáltatásaiból is jól látszik, hogy kifejezetten az otthoni és kisvállalati, profi adattárolás és hálózati szolgáltatások kerültek előtérbe, de a DSM alatt minden más programot is elérhetünk. A „+” kiadás nagy extrája a hardveres titkosítás, míg a play verziónál speciális multimédia funkciót kapunk. Ez egy roppant hasznos, hardveres rekódolási modul a multimédia appok számára, így a DS4105play képes valós időben a streamelt videót újrakódolni a klienseszközhöz legjobban passzoló formátumra.

A Synology szolgáltatásaihoz szorosan hozzátartozik, hogy a cég minden mobil platformra (iOS, Android, WP8.1) elkészítette a megfelelő natív appokat is. Emellett természetesen a DLNA, iTunes és egyéb szerverek is megoldottak, így okoseszközökről (tévé, audio egység stb.) könnyedén elérjük a NAS megosztott tartalmát.

 

Hirdetés

A szolgáltatások része még a QuickConnect és az ingyenes dinamikus DNS szolgáltatás, illetve a teljes körű privát felhő, amely amellett, hogy több eszköz és akár felhasználó között szinkronizálja adatainkat, képes fájlszintű verziókövetésre is, ami fontos és hasznos szolgáltatás.

A Surveillance Station szintén telepíthető egyetlen kattintással a DSM-en belül és a DS415+-hoz kétkamerás licenc is jár, így IP kameráink video-jelfolyamait is képes rögzíteni a NAS-unk. Ez nagyon hasznos, ráadásul H.264-ben ment a DS415+. 3 Mpixeles kameránál 250 fps-ig nem lesz sebességkorlát, ha pedig HD képet rögzítünk, akár 40 kamera képét 30 fps-sel, H.264-ben menti a NAS, ami még egy dedikált NVR-től is nagyon jó eredmény.

 

 

Teljesítmény

A DS415+ profi NAS, amely a komplett fájlmegosztási szolgáltatások mellett akár web- és mailszervereként is üzemel, de nem mindegy, hogy ezt milyen sebességen képes végezni. Az alapteljesítmény mellett kíváncsiak voltunk arra is, hogy a valós idejű titkosítás aktiválása meglátszik-e a sebességeken. Tesztünkben egy 2 TB-os, kifejezetten NAS használatra kialakított Western Digital HDD-t használtunk, a DS415+-t pedig gigabites hálózatra kapcsoltuk.

Hirdetés

A NAS szerelése végtelenül egyszerű volt, az üzembe helyezés pedig a Windows alatt futó alkalmazással, majd a DSM-be belépve gördülékenyen ment. Fontos tudni, hogy a DSM rendszer nagy része itt a HDD-re települ és innen fut, ezáltal egy esetleges Synology-s NAS-cserénél beállításaink stb. megmaradnak (de persze el is menthetjük biztonsági mentésként beállításainkat).

 

 

A JBOD módban futó hálózati tárolónál 113 MB/s olvasási és 113 MB/s írási teljesítményt mértünk, amely a felhasznált HDD és LAN kapcsolat fényében abszolút jó eredmény - konkrétan a gigabites hálózat plafonja. Miután aktiváltuk az AES-NI-t, a sebesség 112/88 MB/s lett, vagyis jól látszik, hogy ez az az eszköz, ahol a titkosítás „büntetés” nélkül aktiválható és csak írásnál látszik némi csökkenés.

A kb. 5 GB-os tesztcsomagunk írása és olvasása során a titkosítás melletti írási teljesítménycsökkenés mindössze 8 s volt, vagyis 97 s helyett 105 s alatt másolta át az adatokat NAS-ról a PC-re, más mérés során észre sem vettük, hogy AES-256-os titkosítással tárolódnak adataink. Ez a minimális ár abszolút megéri adatbiztonságban, arról nem is beszélve, hogy a DSM elegánsan kezeli a titkosítási kulcsot, sőt, paranoiás rendszergazdák még kétlépcsős azonosítást, DDoS-elleni védelmet, rezidens vírusirtót és például app-sandboxingot is beállíthatnak – ez már egy asztali OS-nek is a becsületére válna.

Hirdetés

 

 

Összegzés

A DS415+-t nem ajánljuk akárkinek, és nem véletlenül. A viszonylag magas árért ugyanis hasonlóan magas felszereltséget és erős belsőt kapunk, azonban ezért csakis akkor fizessünk, ha ki is használjuk. Miután tesztünkön bebizonyosodott, hogy az AES-NI titkosítás nem befolyásolja látványosan a teljesítményt, mindenképpen javasoljuk használatát. A fogyasztás használat közben 24 watt környékén lesz HDD-től és feladattól függően, nyugalmi állapotban pedig 15 watt alá esik mindez – a DSM-en belül minden fogyasztási és hűtési paramétert részletesen beállíthatunk. A hűtéssel egyébként abszolút meg voltunk elégedve – sok NAS-gyártó még mindig 40 mm-es visító ventilátorokat használ, ezzel szemben a dupla, 9,2 cm-es ventilátor csendben és hatékonyan tette dolgát.

 

 

A Synology DS415+ alapjául szolgáló Intel C2558 Atom kiváló választás mind teljesítmény, mind szolgáltatások terén. leginkább kisvállalati környezetbe ajánljuk, ahol feltétel a nagy sebesség, a rendelkezésre állás, hibatűrés és az extra hálózatos szolgáltatások. Ahol ilyenre váltanak, ott mindenképpen ajánljuk az AES-NI aktiválását és a privát felhő használatát is. Otthoni környezetben nagyon sok eszköz, feladat és felhasználó kell ahhoz, hogy ténylegesen ki lehessen használni a DS415+-t, ha pedig multimédia is szóba kerül, akkor érdemes a play verziót is megnézni – itt a transzkódolás nagyon hasznos extra.

Hirdetés

Forgalmazó: NEON Multimedia Kft.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.