Hirdetés

ZTE Nubia Red Magic 5G teszt - profi játékos



|

Kirakatba pakolt aktív hűtéssel, 144 Hz-es megjelenítővel és természetesen RGB-s világítással támad a piac egyik legjobb ár-érték arányú gamer-mobilja.

Hirdetés

Nem kevés ma már a brutális teljesítményű okostelefon, sőt a kifejezetten gamer-fókuszú mobilok is szép számmal sorakoznak néhány gyártó kínálatában, de ennek ellenére a játékfejlesztők mégsem kínálnak igazi AAA-s címeket, melyek komolyan megdolgoztatnák ezeket a zsebbe szánt erőgépeket.

Persze léteznek olyan játékok, amik támogatják a 120 Hz-es vagy nagyobb képfrissítéssel felvértezett megjelentőket, sőt néhány mobilcím esetén még konkrét hardveres minimum követelménnyel is találkozhatunk, de az igazi keményvonalas játékosokat majd csak akkor fogja kitermelni a piac, ha tényleg igényes exkluzívokat is fel tud vonultatni a mobilos környezet. A Genshin Impact gigászi telefonos menetelése talán ráébreszt majd néhány stúdiót arra, hogy mennyire fontos lehet ezzel a közönséggel is foglalkozni, de ez még időbe telik.

Hirdetés

Hogy miért is írok erről egy telefon tesztjénél? Mert bizony a ZTE nubia Red Magic 5G kipróbálása során derült ki igazán, hogy bár a gamer-mobilok már elérhető közelségben kínálnak elképesztő teljesítményt és különleges extrákat, a célcsoport igényei - vagyis a mobilra elérhető játékok - terén bizony még nem zárkózott fel kellően a piac. Ez persze nem jelenti azt, hogy szükségtelen ezen modellek jelenléte, hisz könnyen lehet, hogy olyan remekül összerakott - és nem utolsó sorban kedvező áron kínált - modelleket is találunk közöttük, mint amilyen a Nubia Red Magic 5G.

Különleges, de nem túlzó

Kialakítását tekintve a ZTE készüléke bizony egy teljesen átlagos csúcsmobil is lehetne, ami azért is fontos, mert sokan pont az extravagáns kinézett miatt ódzkodnak a játékosok számára megalkotott modellektől. Sőt, ha a kifejezetten gamer-extrákat teljesen ki is szerelnénk a telefonból, még akkor is lenyűgöző képességekkel örvendeztetné meg a vásárlóit a Red Magic 5G, de persze az extra gombok, az RGB LED-ek és a különleges ventilátoros hűtés még tovább emelik a készülék értékét.

A modell front oldalán és hátlapján is Gorilla Glass üveg terül el, a hátlap felső része pedig transzparens borítást kapott, melyen keresztül pillantást vethetünk a mobil belsejébe. Természetesen ez nem egy újkeletű megoldás, hisz jónéhány telefonnal találkoztunk már, ami ilyen formában engedett betekintést a "gépházba", azonban a legtöbb ilyen átlátszó készülék esetén csak látványelmeként elhelyezett plasztik-komponenseket találunk a kirakatban.

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy ez itt sincs másként, hisz a felvillantott rendszerchip és társai csupán méretarányos modellként mosolyognak ránk a vitrinből, azonban a hűtőventilátor nem csak szemfényvesztés, esetében tényleg a működő modellt figyelhetjük meg akció közben. A plexi mögé épített gamer-konfigurációkat tehát ilyen formában is tökéletesen idézi meg a készülék; kicsit kár, hogy az aprócska pörgettyű nem kapott extra LED-világítást is. (Szerencsére a hátlapi felirat és logó azért nem maradt világítás nélkül.) Sőt, ami még ennél is fontosabb, hogy ez az aktív hűtési rendszer nem csak látványelem, hanem ténylegesen használja is a készülék (például töltés és játék közbeni hűtésre).

Ez a parádésan kivitelezett és látványos extra mégsem az a komponens, ami igazán emlékezetessé teszi a Red Magic 5G-t, azt az elemet ugyanis az előlapon találjuk. A telefon egy 6,65 hüvelykes, AMOLED kijelzőt kapott, mely teljesen sík és nem rondít bele se notch, se kameralyuk (a szelfi modul a kicsit méretesebb felső káván elfért), a maximális gamer-élményt és a különlegességét pedig az adja, hogy akár 144Hz-es képfrissítés mellett, FullHD felbontásban is használható.

Bizony, itt egy modell alig több mint 200 ezer forintért, és olyan panelt kínál az előlapján, mely lazán lepipálja az aktuális csúcsliga legígéretesebb versenyzőit is. A képernyő színek és fényerő terén is teljesen kifogástalan, emellett az AOD-t is támogatja, a teljesen sík kialakításnak köszönhetően pedig könnyedén üvegfóliázható. A panel alatt természetesen az ujjlenyomat-olvasót is megtaláljuk, mely meglehetősen hatékonyan dolgozik.

Ugyan a modellben "csupán" egy Snapdragon 865-ös lapka felel a telefon üzemeltetéséért, teljesítmény terén garantáltan nem lesz oka panaszra az újdonsült tulajoknak, hisz a 12 GB RAM és a 144 Hz-es kijelző együttesen olyan használati élménnyel kecsegtetnek, mely mindeddig nem igazán volt jellemző az okostelefonokra. Sajnos szoftveres téren már kicsit döcög az összhatás, még annak ellenére is, hogy a fizikai kapcsolóval aktiválható Game Space felületet és a hozzá tartozó irányítópanelt és megoldásokat egészen ügyesen hívta életre a gyártó (tehát a játékélmény emiatt nem csorbul majd).

Nem minden arany

Azt láttuk, hogy a prémium csúcsmodellek ma már bőven a félmilliós szint fölött húzzák meg a határt, így gyanítható, hogy ezen összeg feléért nem kapsz egy olyan "mindent bele" készüléket, ami egy-két területen ne kérne kompromisszumokat. Nos a Nubia-modell esetén az egyik leggyengébb pontot az üzemidő jelenti. A mérnökök ugyanis egy mindössze 4500 mAh-s teleppel vértezték fel a készüléket, ami bizony a folyamatos terhelés hatására azért viszonylag gyorsan megadja magát, pláne abban az esetben, ha az 5G-s képességeit is kihasználjuk (bár, ha kézikonzolokhoz viszonyítjuk, akkor a modell lazán túlszárnyalja a Nintendo Switch-et).

Természetesen a normál használat mellett nem biztos, hogy majd a nap végén töltőért kiált a készülék, de ha masszívabb játékmaratont tervezel, akkor érdemes áramforrásról is gondoskodni. A Red Magic 5G egyébként maximálisan 55 W-os gyorstöltésre képes, a megfelelő adapterrel egy negyedórás töltési szeánsz végén akár 50 százalékos akku-telítettséget is elérhetünk.

Természetesen a hátlapról a kamerák sem hiányoznak, a Red Magic 5G-n egészen pontosan egy trió lesz a játékosok segítségére abban az esetben, ha épp fotózásra vagy videózásra is használni szeretnék a modellt. A fő szenzor 64 megapixeles (bár a legjobb felvételeket 16 megapixelen készíti), emellett egy 8 megapixeles nagylátószögű kamerát is elhelyezett felületén a gyártó, és - valószínűleg mert épp volt készleten - egy 2 megapixeles makrókamerát is beszerelt a modellbe a ZTE.

Bár a csúcskategóriában indul a készülék nem épp a kamerás képességi lesznek azok, amik meggyőznek majd a modell beszerzéséről; a fotós helyzet nem katasztrofális, főképp ha ténylegesen a 16 megapixeles főkamerával lövöd a képeket és a fényviszonyok is ideálisak, de hasonló árkategóriában bizony lényegesen jobb képalkotókat is könnyedén találhatunk. Videós téren a 8K-s felvételek készítése is elérhető, igaz csak 15 FPS mellett, szóval inkább mondjuk úgy, hogy az opciók között szerepel a 8K, de ha jót akarsz, akkor nem aktiválod. Szerencsére 4K esetén már nem lesz problémád a képkockasebességgel, itt már 60 FPS mellett fut a rögzítés.

Verdikt

Koncepció terén mindenképp csillagos ötöst érdemel a ZTE, hisz egy igazán különleges, játékosoknak szánt készülékkel örvendeztette meg a piacot, mely a hiányosságai és a minimális kompromisszumai ellenére is remek. Ha pedig még az árazását is figyelembe veszed, akkor bizony kevés olyan ellenfelet találsz, aki lepipálhatja. Szóval fejlesztőcsapatok, itt egy mobil, ami könyörög a AAA-s exkluzív címekért, ne hagyjátok cserben!

ZTE Nubia Red Magic 5G

Ár: 210.000 Ft Ft
  • 6,65 hüvelykes AMOLED kijelző, 1080x2340-es felbontás, 144 Hz
  • Snapdragon 865 SoC, Adreno 650 GPU, 12 GB RAM
  • 8 megapixeles előlapi/64+8+2 megapixeles hátlapi kamera
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6
  • Bluetooth 5.1
  • Type-C USB-csatlakozó
  • képernyő alatti ujjlenyomatolvasó
  • 5G, Android 10
  • 4500 mAh-s akkumulátor
  • 55 W-os gyorstöltés
  • 218 gramm
PRO
  • remek ár
  • 144 Hz-es kijelző
  • extra gombok
  • aktív hűtés
Kontra
  • közepes üzemidő
  • töltőport a készülék alsó részén
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7318
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => ZTE Nubia Red Magic 5G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 200
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-01-29 10:21:12
    [gameinfo_webpage] => https://na.redmagic.gg/pages/red-magic-5g
    [gameinfo_tags] => zte, csúcsmobil, gamer, snapdragon,
    [gameinfo_url] => zte-nubia-red-magic-5g
    [gameinfo_pro] => remek ár
144 Hz-es kijelző
extra gombok
aktív hűtés
    [gameinfo_kontra] => közepes üzemidő
töltőport a készülék alsó részén
    [gameinfo_data] => 6,65 hüvelykes AMOLED kijelző, 1080x2340-es felbontás, 144 Hz
Snapdragon 865 SoC, Adreno 650 GPU, 12 GB RAM
8 megapixeles előlapi/64+8+2 megapixeles hátlapi kamera
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6
Bluetooth 5.1
Type-C USB-csatlakozó
képernyő alatti ujjlenyomatolvasó
5G, Android 10
4500 mAh-s akkumulátor
55 W-os gyorstöltés
218 gramm
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 210.000 Ft
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 200
            [manufacturer_name] => ZTE
            [manufacturer_url] => zte
            [manufacturer_link] => http://wwwen.zte.com.cn/en/
            [link] => /gyarto/zte
        )

    [link] => /termekinfo/zte-nubia-red-magic-5g-7318.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => remek ár
            [1] => 144 Hz-es kijelző
            [2] => extra gombok
            [3] => aktív hűtés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => közepes üzemidő
            [1] => töltőport a készülék alsó részén
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    10

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    10

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.