Hirdetés

5 parancssoros utasítás, amit ismerned kell

|

Mutatunk 5 parancsot, amit mindenkinek ismernie kell a Windowsban.

Hirdetés

A Microsoft lassan, de biztosan temette el a parancssort a Windowsban. Mindez persze nem véletlen, elvégre az eszköz mára elavult és szükségtelen dolog lett, a szöveges parancsok legfeljebb a Linux-rajongók körében maradtak divatosak. Van azonban néhány utasítás, amit még ma is jobb, ha ismerünk. Ezekből mutatunk meg most ötöt. 

Hirdetés

 

Cipher

Egy hagyományos merevlemezen a fájlok törlése igazából csak egy megjelölés arra vonatkozóan, hogy valami már nem elérhető - tényleges törlés az új adatokkal való felülírásig nem történik. Ezt megoldandó rengeteg segédprogram létezik, de még egyszerűbb lehet a cipher parancs használata. Ez a kiválasztott mappák tartalmát véletlenszerű adatokkal írja felül, ellehetetlenítve az adatok visszaállítását. A C meghajtó a [cipher /w:c] utasítással söpörhető tisztára - de nem kell aggódni, csak a törölt adatokat írja felül. 

 

cipher

 

Ipconfig

Az ipconfig parancs megmutatja azt az IP címet, amit a gépünk éppen használ. Egy router mögött természetesen csak a helyi hálózati címet kapjuk meg, de az utasítás attól még hasznos. Az [ipconfig /release] és az [ipconfig /renew] például egymás után kiadva elérik, hogy a windowsos PC új IP címet kérjen. Az [ipconfig /flushdns] pedig a DNS-címet frissíti, ami hálózati problémák megoldásakor is jól jön. 

 

Shutdown

A Windows 8 és a 8.1 egyik parancssoros újdonsága a shutdown parancs, amely önmagában igazából haszontalan, hiszen ki akarná ezt begépelni, ha erre külön gomb is van a kezelőfelületen. A [shutdown /r /o] már annál hasznosabb, ugyanis a haladó indítási beállításokhoz visz minket, ahonnan a csökkentett mód és a helyreállítási eszközök is elérhetőek, probléma esetén. 

 

Ping

Gond van a hálózattal? Az internethibák felderítéséhez jön jól a ping, amelyet begépelve, és egy IP címmel vagy domain névvel kiegészítve csomagokat küldhetünk az adott címre. Ha azok megérkeznek és vissza is jutnak, akkor minden rendben - ha nem, akkor pedig tudjuk, hogy a két oldal között valami blokkolja a kommunikációt. A segítségével rájöhetünk, hogy valamit rosszul konfiguráltunk vagy hardverhiba áldozatai vagyunk. 

 

ping

 

System File Checker

A System File Checker képes automatikusan szkennelni és javítani a Windows operációs rendszer rendszerfájljait. Persze a parancssort ehhez rendszergazdai jogokkal kell elindítani. Utána lehet begépelni az [sfc /scannow] parancsot, ami a sérült és hiányzó fájlokat a gyorsítótárazott másolatokból állítja helyre. 

 

Ti melyik parancsokat ismertétek a fentiek közül? 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.