Hirdetés

Akku-punktúra akut-problémákra



|

A rohamosan fejlődő elektronikai eszközök egyre komolyabb teljesítményre képesek, ám az akkumulátorok mintha kissé lemaradtak volna. Cikkünkben összeszedtünk néhány tanácsot, ami segíthet az üzemidő megnyújtásában.

Hirdetés

Az utóbbi évek tendenciája, hogy a legfontosabb eszközöket mobillá tegyük, hordozhassuk mindenhova, elérjünk mindent egy készülékben, tudjon mindent, amire szükségünk lehet. Ez egy darabig nagyon jól működött, de mint a legtöbb esetben, itt is vannak korlátozó tényezők. Többek között az egyik, és talán a legnagyobb akadály az akkumulátor. Habár az utóbbi években rengeteg fejlődés történt ezen a téren is, még sincs látványos ugrás.

 

Nem érdemes mindig 100%-on pörögni


Az okostelefonok és noteszgépek szélsebesen növekvő teljesítménye egyre több energiát igényel, amit a kémikusok és fizikusok nem feltétlenül tudnak követni a nehézkes akkumulátorfejlesztésekkel. Nincs ilyenkor mit tenni, a felhasználónak kell a lehető legtöbbet kihoznia az eszközeiből, hogy megfelelő kompromisszumos megoldást találjon a sokszor zavarba ejtően rövid üzemidő megnövelésére. Cikkünkben a ma két legnépszerűbb hordozható masinák (telefonok és noteszgépek) akkumulátornak kitárgyalása mellett megvizsgáljuk a ma elérhető technológiákat, azok fejlődését, illetve néhány okos trükköt is ajánlunk, amivel egyszerűen kímélhetjük energiaforrásainkat.

Tévhitek

Manapság már minden noteszgép és telefon lithium akkumulátorokat használ nikkel helyett, de még így is igen sok téves információ kering a helyes használatot, és a töltés módját illetően. A nikkel akkumulátorokat ajánlott volt teljesen lemeríteni, mielőtt azt újratöltöttük volna, hogy optimalizáljuk a telep élettartamát. Sokakban ez maradt meg, és a manapság használatos lithiumos energiaforrásukat is eszerint használják, pedig erre nincs szükség, sőt. Utóbbi akkumulátorok kifejezetten nem szeretik, ha teljesen le vannak merítve, és egy darabig „üresen” állnak, mivel idővel ez éppen, hogy ronthatja az üzemidejüket, így mindenképpen javasolt még totális lemerülés előtt töltőre helyezni a készülékünket.

 

Lithium-ion felépítés



Ez persze sokszor nem kivitelezhető, de próbáljunk meg törekedni rá. Az sem jó, ha folyamatosan teljes töltöttségen tartjuk azt, mivel ez is hasonló hatást érhet el; egyes adatok szerint évente akár 20 százaléknyi teljesítményt is veszíthet az akkumulátor, ha gépünket folyamatosan hálózati erőforrásból látjuk el. Ha például irodában használjuk számítógépünket, és folyamatosan töltőre van dugva, akkor munkaidőnk vége felé közeledve húzzuk le a hálózati adaptert, és hagyjuk körülbelül a felére lemerülni. Aki ennél is gondoskodóbb szeretne lenni, az az akkumulátort eltávolítása után tegye azt egy szobahőmérséklet körüli helyre – távol az esetleges hőforrásoktól -, így még több extra élettartamot nyerhet.

Noteszgépek

Mielőtt konkrétan rátérnénk az egyszerű, de nagyszerű tippekre, nézzük meg, hogy mik is azok a részegységek, amik az akkumulátorunkból kiveszik a maguk kis-, vagy éppen kifejezetten nagy részét. Sokan meglepőnek találják, de a legnagyobb szeletet a kijelző veszi el, ugyanis a megvilágítás, illetve az LCD panel ellátása igen energiaigényes. Ezt a chipset követi, ami a processzornál kétszer többet is képes fogyasztani, de persze ez utóbbi teljesítményétől függ. A többi összetevő összesen körülbelül a teljes fogyasztás 25-30 százalékát teszik ki. Persze ezekbe csak az alapvető dolgokat számoltuk bele, így a flash meghajtók, külső DVD-írók, egerek, billentyűzetek, csak feljebb nyomják ezt az értéket.

 

A legtöbb energiát az LCD fogyasztja


Az első és nagyon fontos lépés, az energiagazdálkodási beállítások testre szabása. Itt nagyon értékes wattokat spórolhatunk meg olyan funkciók kikapcsolásával, amik vagy csak a külcsínen változtatnak, vagy számunkra felesleges dogokat vezérelnek. Amikor nincs a közelben hálózati forrás, akkor mindig ügyeljünk az egyedi, alacsony fogyasztásra optimalizált profil kiválasztására. Persze ez azoknak kellemetlen lehet, akik a komolyabb teljesítményre vágynak, de sajnos ennyi áldozatot hoznunk kell, ha huzamosabb ideig szeretnénk akkumulátorról dolgozni.

Alapértelmezetten három profil áll rendelkezésünkre. Az egyik, a maximális teljesítmény elérését szolgálja – ezt csak akkor javasoljuk, amikor nem akkumulátorról használjuk a gépet -, a „kiegyensúlyozott” névre hallgató beállítás egy köztes megoldást jelent, mely részlegesen visszavesz a teljesítményből, hogy némi energiát takarítson meg, de azért túlságosan nem érezhető a sebesség visszaesése. A számunkra jelen esetben fontos opció viszont az „energiatakarékos”, mely értelemszerűen a legkisebb teljesítményt, viszont a leghosszabb rendelkezésre állási időt biztosítja. A legtöbben a második profilt használják, de mi a helyzet, ha egyes esetekben tovább szeretnénk gépünket használni?

 

A részletesebb beállítások között már jobban testre tudjuk szabni az energiagazdálkodási sémákat


Ekkor kicsit mélyebbre kell ásnunk. Az egyéni beállításokat két szinten tudjuk elvégezni. A profilok alapszintű módosításakor a fényerő csökkentésének, a képernyő kikapcsolásának, és az alvóállapot kezdeményezésének az inaktivitástól számított érvénybelépési idejét tudjuk megadni. Ez annyit jelent, hogy ha adott percig nem használjuk a noteszgépünket, akkor az automatikusan szabályozni kezdi az említett dolgokat, így még több extra percet szerezve. Aki ennél részletesebben akarja megadni a felhasználási szokásaihoz passzoló beállításokat, annak lehet fontos a speciális energiagazdálkodási lehetőségekkel teli ablak.

 

A főbb tulajdonságokat már az első lépésben konfigurálhatjuk


A fényerő százalékos részletességű megadása, a merevlemezek leállításának ideje, a processzor teljesítmény szabályozása, és a ventillátorok házirendje mellett még a külső, USB-n csatlakoztatott eszközök ellátást is hangolhatjuk. Rengeteg lehetőség van, így nem lehet azt mondani, hogy létezik „legjobb” beállítás. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy a saját szokásai és igényei alapján melyek azok az értékek, amikkel kényelmesen tud dolgozni, megfelelő az üzemidő, és még a gép sebessége sem esik át az értékelhetetlen kategóriába.

 

A legrészletesebb beállításokat ezen ablakban adhatjuk meg



Ennek ellenére ki tudunk emelni néhány, szinte mindenki számára fontos pontot. A merevlemez igen sok energiát fel tud venni feleslegesen, ezért ajánlott beállítani, hogy minél hamarabb kikapcsoljon inaktív módban. Ugyanez igaz a processzora és a grafikus vezérlőre is, melyek együttesen igen nagy részét kiveszik a gép teljes fogyasztásából. Az összes mai CPU és GPU gyárilag rendelkezik energiatakarékos móddal, így nekünk csupán azok mértékét, és aktiválási idejét kell megadnunk. Az így lecsökkentett teljesítménnyel operáló eszközöknek nincs nagy hőtermelése, így komolyabb hűtésre sincs szükség. Érdemes ennek tudatában az aktív hűtést is visszavenni, amit szintén az említett ablakban tehetünk meg.

A fényerőről már többször beszéltünk, de megér egy külön bekezdést is. Ahogy már említettük, az LCD kijelzők veszik ki a legnagyobb részüket a teljes fogyasztásból, de ezt a pontot akár még tovább tudjuk bontani. A paneleket megvilágító fényforrások rendívül sokat esznek, így nem is csoda, hogy ezt a noteszgépünk szinte 1-2 percnyi inaktívság után, alapértelmezetten is leveszi. Nagyon fontos, hogy mindenféle egyéb hangolás előtt ezt lőjük be, mivel a legtöbbször egyáltalán nincs szükség maximális fényerőre. Manapság ez a helyzet azért már nem annyira vészes, köszönhetően a LED világítás elterjedésének. Ez nem csak szebb megjelenést, de jóval barátságosabb fogyasztást is eredményez.

Az is köztudott, hogy minden egyes újratöltésnél megrövidül egy hangyányit az akkumulátor élettartama. Emellett más tényezők is befolyásolhatják ezt, például, ha folyamatosan magas hőmérséklet mellett használjuk gépünket. Ez alatt a közvetlen napfényt, a közeli hősugárzókat, de a gép egészségtelen túlmelegedését is érteni kell. Figyeljünk erre is, és ha szükséges, szerezzünk be aktív hűtős noteszgép padot.

Hardveres optimalizálás

Több olyan beépített eszközzel is rendelkezik a legtöbb noteszgép, amire alapesetben nincs szükség állandó használat mellett. Ezekre a legklasszikusabb példa a Wi-Fi, a Bluetooth, és az infra-port. Ezek bekapcsolt állapotban folyamatosan üzemkészek, keresik az eszközöket, hálózatokat. Amikor lehetőségünk van kábeles internet kapcsolatra, használjuk inkább azt, és a vezeték nélküli hálózati eszközünket kapcsoljuk ki. Tegyünk hasonlóan a Bluetooth és infra portokkal is, amiket egyszerűen vagy a dedikált, fizikai gombbal, vagy egy billentyűkombinációval (Fn+) tudunk „hatástalantani”.

A felesleges külső hardvereket is, például HDD-t, egeret, és billentyűzetet távolítsuk el, amikor nem használjuk őket. Kevésbé köztudott tény, de ha kevés memóriával rendelkezik a gépünk, sokkal többet kell a háttértárolónkon matatnia a rendszernek. Amennyiben lehetőségünk van némi RAM-bővítésre, akkor gondoljuk meg ezt a lépést, ugyanis a merevlemezek mechanikája is felemészt néhány értékes wattot.

Szoftveres felkészültség

 

Ezzel kapcsolatban az első, és legfontosabb dolog a háttérben futó alkalmazásokat, folyamatokat illeti. Ne használjunk felesleges asztali bővítményeket, widgetek, vagy toolbarok, de akár az óra mellett sorakozó használaton kívüli programokat is nyugodt szívvel bezárhatjuk. Nagyon sokat tudják izzasztani a gépünket ezek az apró beépülők, melyek főleg egyes programok telepítésekor nem kívánatos extraként jönnek. Ha már az alkalmazásoknál tartunk, akkor emlékezzünk meg röviden az Aerofoilról, mely a Windows Vista/7 rendszereken automatikusan szabályozza az Aero felületet, váltogatja az energiagazdálkodási profilokat az energiaforrás függvényében, lenémítja a hangot – ha az nincs használatban -, és még sok egyéb apróságot megbütyköl, néhány extra energiafröccs érdekében.

 

Alapesetben a Windows a két legtöbbet használt profilt ajánlja fel



Amikor tudjuk, hogy egy darabig nem kívánjuk noteszgépünket használni, ne hagyjuk rá, hogy magától alvó állapotba kerüljön, hanem inkább hibernáljuk. Ez a folyamat annyit jelent, hogy az operációs az adott állapotában mindent lement a merevlemezve, majd a következő indításkor azt tölti vissza. Ez jóval rövidebb bootolási időt, és ezzel egyetembe kevesebb energiát is igényel, és mindent ott tudunk folytatni, ahol abbahagytuk.

Okostelefonok

A legtöbbeknek nem mondunk újdonságot azzal, hogy az okostelefonok az utóbbi években hirtelen hatalmas népszerűségre tettek szert. Az egyre több funkcióval és komolyabb hardverrel ellátott eszközöknek viszont van egy nagyon komoly hátránya, méghozzá a készenléti idő. Hiába a hardveres fejlesztés, ha az akkumulátorunk nem bírja ki, átlagos felhasználás mellett, sokszor egy napig sem. Ezen az értéken ügyes felhasználással lehet kozmetikázni, mivel a temérdek funkció közül sokat ki sem használ egy átlagos felhasználó – legalábbis nem egésznap.

A legegyszerűbb, ám mégis az egyik legfontosabb a GPS/Wi-Fi/3G hármas megfelelő kezelése. A műholdas helyzet-meghatározásra aligha van szükség navigációs, és egyes közösségi szolgáltatások használatán kívül, így amikor ezeket az alkalmazásokat nem futtatjuk, mindenképpen kapcsoljuk ki a GPS vevőt. Ezzel akár órákat is spórolhatunk, ugyanis e kapcsolat fenntartásához igen sok energia szükségeltetik.

 

Mindig figyeljünk oda a 3G és a Wi-Fi menedzselésre



Ugyanez a helyzet a WiFi-vel is, mely szintén rengeteget fogyaszt, és egyáltalán nincs szükség rá, amikor például utazunk. Kezeljük a Wi-Fi kapcsolódást manuálisan, ne hagyjuk, hogy az operációs rendszer magától, és folyamatosan vizsgálja a környezetünkben fellelhető hálózatokat. A 3G kérdése kicsit más, mivel alapvetően ezt a szolgáltatást csak a tapasztaltabb felhasználók szokták kapcsolgatni. A legtöbb rendszerben kifejezetten úgy jelenik  az ezt deaktiváló gomb leírása, hogy a 2G-ra való váltással drasztikusan csökkenthetjük a telefon fogyasztását.

Persze jogos lenne a felvetés, hogy mit ér egy okostelefon gyors, 3G-s internet nélkül, de ha belegondolunk, sokszor teljesen felesleges. Hosszabb utazás közben, munkahelyen, iskolában – vagy ahol éppen nem szörfölünk folyamatosan a világhálón -, bátran kikapcsolhatjuk a 3G-t, mivel a 2G-s kapcsolódási módok bőven elegendőek a beérkező e-mailek, Facebook és Twitter frissítések, és chat üzenetek fogadására, illetve küldésére. Persze intenzív használatkor, például online videó nézéskor javasolt visszakapcsolni a 3G-t. Amennyiben már rendszerünk a lemerüléssel fenyeget, szintén érdemes leállítani azt, így még a vége felé is spórolhatunk egy kevés időt.

 

Spóroljunk a futó alkalmazásokkal


Persze ez még nem minden, ugyanis sok kis aprósággal növelhetjük meg az akkumulátorunk készenléti idejét. Fontos, hogy főleg meleg időben, az utcán, ne tartsuk telefonunkat a zsebünkben, és óvakodjunk a közvetlen napfénytől, ugyanis a túlságos felhevülés is hirtelen le tudja meríteni a készüléket. Hasonlóan PC-khez, itt sem ajánlatos felesleges, háttérben meglapuló alkalmazásokat futtatni, mivel telefonunk erre még inkább érzékenyebb. Állítsuk le a nem szükséges programokat, lépjünk ki a nem használt szolgáltatásokból. Hasonlóan sokat fogyasztanak az úgynevezett „Live Wallpaperek”, vagyis interaktív, mozgó háttérképek, melyek bizonyos hatásokra (időjárás, vagy valamilyen érintés), automatikusan reagálnak. Habár ezek az alkotások rendkívül látványosak, irreálisan sokat fogyasztanak, és képesek akár órákkal is megvágni a telefonunk állóképességét.

Nem csak a noteszgépeknél érdemes a fényerővel játszani, hanem a telefonoknál – habár a relatív keveset fogyasztó LED háttérvilágítás itt is megvan. Ennek leszabályozása, és a képernyő lezárási idejének csökkentése is sokat dobhat. Végső, de nem utolsó sorban próbáljunk meg böngészés közben az okostelefonokra optimalizált weboldalakat betölteni (mint például: http.//m.pcworld.hu), mivel az asztali böngészőkhöz szánt oldalak a nagy adatforgalom mellett intenzívebb renderelést is igényelnek, így jobban izzasztják processzorunkat is.

Ha a leírtakat megfelelően tudjuk menedzselni, összességében több órát is nyerhetünk, ami egy ilyen készülék esetében több mint kellemes.

Új fejlesztések

Sokan panaszkodnak amiatt, hogy a gépek és a telefonok hardverét bár rendkívül ütemesen fejlesztik, az akkumulátorok ugyan olyanok, mint pár éve – és ez bizony azzal jár, hogy egyre rövidebb ideig tudjuk eszközeinket használni. Érthető az aggodalom, mivel a jelenlegi gyakorlat sajnos tényleg ez, de ha az ígéretek, és a fejlesztések olyan jól haladnak, ahogy azok a híradásokban vannak, akkor hamarosan szignifikánsan növekedhet az üzemidő, és csökkenhet a töltési idő.

Nem is olyan régen mutattak be egy új technológiát, mely segítségével percek alatt teljesen feltölthetjük akkumulátorunkat. A University of Illinois kutatói egy olyan módszert, és hozzá tartozó elemeket fejlesztettek ki, mely a kondenzátorok és az akkumulátorok pozitív tulajdonságait ötvözi. Előbbi bár igen sok energiát képes eltárolni, és azt gyorsan le tudja adni, vagy éppen fel tudja venni; viszont nagyon kevés ideig képes azt eltárolni. Az akkumulátorok ilyen szempontból pont ellentétesek, mivel jó a tárlóképességük, de lassú az újratöltésük. Ha a fejlesztések befejeződnek, egy olyan akkumulátorral lehet dolgunk, melyet szinte pillanatok alatt feltölthetünk, és sokkal több energiát lesznek képesek eltárolni. Ez már csak azért is lenne rendkívül pozitív, mert nagyban elősegítené az elektromos autók elterjedését. Jelenleg az egyik legnagyobb hátráltató tényező (az ár mellett), az ezek lassú „feltankolása”, Reményeink szerint a közeljövőben ilyen, és ehhez hasonló technológiákat láthatunk viszont a mindennapokban használt elektronikai eszközökben, és végre kompromisszumok nélkül használhatjuk az egyre komolyabb belsővel megáldott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.