Hirdetés

Erre figyelj, ha nem akarod kivégezni a laptopod akkuját



|

Elsősorban rajtad múlik, mennyire lesz tartós a notebookod akkumulátora.

Hirdetés

A kizárólag szereléssel eltávolítható beépített akkumulátorok korában szinte könnyek szöknek a szemünkbe a régi, egyszerűbb időkre gondolva, amikor nemcsak a mobilokból, de a laptopokból is simán ki lehetett kapni a telepet, így garantálva a gyors cserét és a felesleges töltés elkerülését, amikor hálózati áramról használtuk a gépet.

A jó hír, hogy az Európai Unió nemrég elfogadott irányelve 2027-től lényegében minden, akkumulátorról üzemelő terméknél kötelezővé teszi az otthon elvégezhető aksicsere támogatását, addig is pedig némi odafigyeléssel rengeteget tehetünk a telepek élettartamának meghosszabbításáért. A témában nemrég a SlashGear közölt átfogó cikket, melynek nyomán mi is felelevenítjük a legfontosabb tudnivalókat.

Hirdetés

Adj a minőségre!

Azt 2023-ban talán senkinek sem kell magyaráznunk, hogy a kínai piacon vásárolt, feketén importált noname töltők használata élből kerülendő, hiszen ezek nemcsak az akkuban okozhatnak kárt, de tűzveszélyesek is, így végső soron az otthonunkba, vagy akár az életünkbe is kerülhet a spórolás. Az aranyszabály az, hogy hagyatkozzunk gyári, vagy azzal megegyező minőségű, hivatalosan bevizsgált töltőkre, és akkor nem lehet baj.

Ugyanez igaz a manapság népszerű power bankekre is, amelyekből óriási a kínálat, a nagy merítésben pedig jócskán találni kétes eredetű bóvlikat is. Ha tehetjük, itt is keressük a minőséget, az olyan megbízható gyártókra hagyatkozva, mint például az Anker, a Samsung, a Xiaomi vagy az Otterbox.

Csak ne olyan hevesen!

Természetesen az összes akkuval bíró eszköznél adja magát a kísértés, hogy 100%-ra töltsük a telepet, hiszen a konnektortól eltávolodva minden percnyi üzemidőre szükség lehet, pláne egy öregedő, nem túl izmos akku esetében. A helyzet azonban az, hogy a manapság elterjedt lítiumos aksik egy cseppet sem díjazzák a teljes feltöltést és a 0%-ra merítést, mivel ez nagyban rontja a teljesítményüket.

A tanácsunk tehát az, hogy sose süsd ki a telepet, az egész éjszakán át tartó töltés helyett pedig mindig távolítsd el csatlakozót, mielőtt a notebook elérné a 100%-os szintet. Ez ugyan extra fáradozást igényel, cserébe viszont busás a jutalom is: a HP hivatalos ajánlása szerint akár 300-1000 plusz töltési ciklust is kisajtolhatunk az akkumulátorokból, ha csak 85-90%-ig pumpáljuk őket. Ez időben kifejezve 6 hónapnyi - 1 évnyi hozzáadott élettartamot jelent, 70-75%-os maximális töltöttségre szorítkozva pedig egyenesen megnégyszerezi az elérhető töltési ciklusokat.

Régebbi notebookot ne használj asztali gépként!

Habár a laptopokat alapvetően arra találták ki, hogy bárhol bevethessük őket, a kompakt masinák gyakran töltenek jelentékeny mennyiségű időt az otthoni íróasztalokon is, és persze az sem ritka, hogy hónapokon vagy éveken át egy fix ponton "letelepítve" használjuk őket. Ezzel önmagában semmi gond sincs, mivel a modern laptopok elektronikája okos, és nem tartja folyamatosan 100%-on a telepet; az akku akár 95%-ra is merülhet, mielőtt újra kapna energiát. Régi gépeknél viszont előfordulhat, hogy nem gondolt erre a gyártó!

A korszerű lítiumos akkuk ráadásul maguk is rendelkeznek beépített védelemmel, amely a 100%-os töltöttség elérését követően nem engedi további áram felvételét. Ez a trükk viszont az olcsó kínai, utángyártott akkumulátoroknál nem mindig megbízható. Noha sokáig tartotta magát, hogy a legrosszabb dolog, amit tehetünk az az, hogy asztali PC-ként, folyton bedugva használjuk a laptopunkat, az a tanács, miszerint húzzuk ki a gépet asztali munka közben is, ma már idejét múlt. Már csak azért is, mert rengeteg olyan hordozható gép van, amely nem teljesít 100 százalékon akkor, ha akkumulátorról üzemel.

A gyártók is segítenek

Az akkukímélő életmód lényege tehát a megfelelő töltőkiegészítők használata, valamint a teljes feltöltés-kisütés ciklusok és az életvitelszerű, folyamatos töltés elkerülése. Az ember viszont eredendően lusta/elfoglalt teremtmény, így nem mindenki hajlandó megtenni az extra lépéseket a laptopja élettartamának meghosszabbításáért.

Ezt pedig a gyártók is tudják, így ma már számos modellben érhetők el integrált védelmi megoldások. A MacBookok a macOS Big Surben debütált optimalizált töltést vetik be, amely bizonyos helyzetekben megakadályozza a 80% feletti töltöttség elérését, valamint a felhasználói szokások megfigyelésével úgy alakítja a folyamatot, hogy az akku épp a tápkábel kihúzásakor érje el a 100%-ot, elkerülve a csepptöltést.

A Lenovo esetében a gyári fejlesztésű Vantage alkalmazás segítségével szabályozhatjuk, hogy meddig engedjük az akkumulátor töltését, az ASUS-nál pedig a myASUS appba integrált Battery Health Charging teszi lehetővé ugyanezt. Hasonló funkciót tölt be a Dell Power Manager, míg az Acer az Acer Care Centerbe, a Huawei pedig a PC Managerbe ágyazta be az aksivédelmi funkciót.

A felsorolt szoftveres eszközökre támaszkodva az akkukímélő használat gyakorlatilag nem követel extra vesződséget, ezért ha hosszú távon tervezel a hordozható társaddal, mindenképp érdemes élned velük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.