Hirdetés

Ez az 5 legjobb szoftver a rendszererőforrások megfigyeléséhez



|

A Feladatkezelő információi nem elegendők vagy nem elég látványosak? Mutatunk pár szoftvert PC-d erőforrásainak megfigyeléséhez.

Hirdetés

A Windows feladatkezelő modulja nem rossz megoldás azok számára, akik szeretnék a rendszer erőforrásait ellenőrizni, de vannak nála jobb alternatívák - egyik-másik kényelmesebb, akadnak, amelyek bizonyos fokig automatizálhatók, mások pedig a Microsoft megoldásához képest több adatot szolgáltatnak, vagy naplózási lehetőséget biztosítanak.

Erőforrás-figyelő

Kevesen tudják, pedig a Windowsban is van saját eszköz az erőforrások monitorozásához; a resmon.exe fájlt kell elindítanunk (ami alapesetben a [Win + R] billentyű-kombinációval is meghívható). A ResMon alapvetően ugyanazokat az adatokat mutatja meg, mint amelyek a Feladatkezelőben is megnézhetők, de fontos eltérés, hogy a processzor, a tárhely, a hálózat és a memória kihasználtságát külön bontásban lehet ellenőrizni, így ha valaki például azt szeretné megtudni, hogy mi "pörgeti" az SSD-t, annak nem kell a processzor terheltségét és más információkat kerülgetnie.

Beépített Windows alkalmazás

Process Explorer

Folytassuk a sort a Process Explorerrel, amely talán az egyik legjobb alternatívája a Feladatkezelőnek, és ez nem véletlen, ugyanis az alkalmazás szintén a Microsoft fejlesztőlaborjából származik. Használata egyszerű, hiszen még telepíteni sem kell, elég csak kicsomagolni az SSD-re. Nemcsak a rendszer általános terheltségét lehet vele megnézni, hanem akár arra is használható, hogy az egyes szoftverek által külön-külön használt erőforrásokat ellenőrizzük és elemezzük - akár utasításszálakra vagy DLL-re lebontva is. Hasznos, ha azt szeretnénk kideríteni, melyik alkalmazás az, amelyik folyamatosan munkában tartja a hardvert.

Letöltés

FreeMeter

Ennek a szoftvernek az ingyenes verziója a processzor terheltségét, a memória-foglaltságot, valamint a tárhely és a hálózati forgalom aktuális állapotát mutatja. Megnézhetjük továbbá azt is, hogy a Windows mióta fut, illetve hogy az operációs rendszer hány programszálon dolgozik éppen. Az adatokat láthatjuk grafikus formában, de van egy olyan áttekintő ablak is, amely számokkal mutatja az aktuális állapotot. Megszabható az adatok lekérésének gyakorisága mellett pár további paraméter, így többek között az alkalmazás által használt mértékegységek is változtathatók.

Letöltés

TinyResMeter

Nemcsak a nagy öregek számára jó alternatíva a TinyResMeter, amely igazi retro élményt kelt a '90-es évek stílusára hajazó dizájnjával. Egy erőforrás-monitororozónál azonban nem a külső, hanem a program által szolgáltatott adatok lényegesek, ebből a szempontból pedig nincs probléma. Egyébként, bár a dizájn tényleg idejét múlt, azt meg kell hagyni, hogy előnye is van a minimalista külsőnek, hiszen akár egymás alatt, akár egymás mellett szerepelnek az infók, az ablak kevés helyet foglal el, így folyamatosan szem előtt tartható.

Letöltés

Rainmeter

Nemcsak az erőforrások monitorozására, hanem egy sor más feladatra is használható a Rainmeter, amely az Asztal "felett" elhelyezett minialkalmazások segítségével mutatja meg a legfontosabb adatokat. A program nagy előnye, hogy rendkívül jól testreszabható, hogy mit és hogyan mutasson meg - cserébe ha nem elégszünk meg az alapokkal, akkor elég sokat kell szöszmötölni az .ini fájlokkal ahhoz, hogy minden klappoljon.

Letöltés

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.