Hirdetés

Ezek a legjobb Windows-tuningoló szoftverek



|

Gyorsabbá és kényelmesebbé teheted a Windows működését a cikkben összegyűjtött alkalmazások segítségével.

Hirdetés

Nem titok, hogy a Windows az egyik legjobban testre szabható rendszer, de a különféle beállítások elhelyezkedése a Microsoft logikáját követi, és ez nem biztos, hogy a legjobb - például azért nem, mert előfordulhat, hogy egy-egy funkcióhoz tartozó, tehát logikai egységet alkotó beállítások egy része a Windows Beállítások között található, a másik részük pedig mondjuk valamelyik rendszeralkalmazásban.

Itt jönnek képbe a tweakerek (amit magyarul leginkább rendszerhangoló alkalmazásnak fordíthatunk), amelyek több száz fontos paraméter gyors beállítását teszik lehetővé. Ezekhez az alkalmazásokhoz ráadásul legtöbbször extra funkciók is tartoznak, például az, hogy az aktuális konfigurációt elmentheted, és bármikor visszatérhetsz hozzájuk. Ez kifejezetten hasznos akkor, ha például kísérletezni szeretnél ezzel-azzal.

Hirdetés

Ultimate Windows Tweaker 5

Ez a program eredetileg a Windows 10-hez készült, de természetesen támogatja a Windows 11-et is - sőt, az utóbbi rendszerhez kapcsolódó funkciók külön fülön kaptak helyet. Az alkalmazás nyolc kategóriában több, mint 200 paraméter gyors megváltoztatását teszi lehetővé anélkül, hogy a Windows beállítások labirintusában kéne mozognod. Jobban bejött a régi stílusú helyi menü, vagy netán hiányzik a jól megszokott eszköztár a Windows 11-ből? Semmi gond, az ilyen és ehhez hasonló problémákra pár kattintással találsz megoldást!

Letöltés

ViVeTool

Gyakran előfordul, hogy a Microsoft egy, a rendszerbe frissen integrált funkciót nem engedélyez minden régióban - máskor pedig nem teljesen kiforrott egy-egy szolgáltatás, ezért alapértelmezés szerint nem aktív a rendszerben. A ViVe Tools az ilyen helyzetekben lesz a segítségedre, hiszen ezeket a rejtett modulokat is megkeresheted és aktiválhatod vele. Az alkalmazás egyetlen hátránya, hogy parancssoros, ezért nem triviális a használata - még úgy sem, hogy azért GUI természetesen készült hozzá.

Letöltés

Tweaking Windows Repair

Ha a Windows beállításait a kelleténél többet nyomogattad, jó eséllyel belefuthatsz abba, hogy egyik vagy másik alapszolgáltatás többé nem működik megfelelően. Registry-hiba, a host fájl sérülése vagy a rendszerfájlokkal kapcsolatos legapróbb probléma is azt eredményezheti, hogy a Windows instabillá válik. A Tweaking Windows Repair ezekben a helyzetekben lesz segítségedre, hiszen képes arra, hogy ilyen esetekben az adott funkcióhoz, szolgáltatáshoz kapcsolódó beállításokat alaphelyzetbe állítsa, és ezzel a problémákat jó eséllyel megszüntesse.

Letöltés

BloatyNosy Preview

Egy ingyenes tweaker alkalmazás, amelynek legnagyobb erénye az, hogy nemcsak a Windowst tudja finomhangolni, hanem rengeteg más alkalmazást is. Hogy a beállítások tengerében ne legyen túl nagy a káosz, a szoftver modulos felépítésű, így lehetőséged van arra, hogy csak azokat a modulokat (programokat) aktiváld, amelyeket valóban használni is szeretnél. Az app képes arra is, hogy ellenőrizze a rendszerbeállításokat, és javaslatokat tegyen arra vonatkozóan, hogy milyen paramétereket lenne érdemes megváltoztatni.

Letöltés

PowerToys

A Microsoft saját projektjéről már esett szó korábbi összeállításokban is, de helye van a rendszerhangoló alkalmazások között is. Bár a szoftver erőssége az, hogy a Windowsban lévő funkciókat jobbra cseréli vagy kiegészíti, van azért benne pár olyan funkció is, amivel a Windows működése kényelmesebbé tehető. Ilyen például a Snap rendszer sokkal rugalmasabb beállítási lehetősége, valamint az is, hogy a telepítést követően bármilyen alkalmazásba formázatlan szöveget is másolhatsz a [Ctrl + Alt + V] billentyűparancs segítségével.

Letöltés

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.