Hirdetés

Hogyan lehet okosotthonnal rezsit csökkenteni?



|

Augusztus óta már csupán egy bizonyos szintig jár a csökkentett áram- és gázdíj. Megnéztük, milyen digitális eszközökkel lehet lefaragni a havi energiaszámlából.

Hirdetés

Módosították a rezsiszabályokat, így jelentősen emelkedtek a hazai gáz- és villanyszámlákon szereplő összegek, azaz augusztus 1-től az áramfelhasználás esetén csak havi 210 kilowattóráig, a gáz esetén havi 144 köbméterig lehet igénybe venni az úgynevezett rezsicsökkentett árat, e fölött "lakossági piaci árat" kell majd fizetni a fogyasztás után.

A gyakorlatban még csak mostanában kezd majd látszani, hogy ennek pontosan milyen hatása van a hazai háztartásokra - különösen, ha havi átlagot néznek -, az azonban biztos, hogy sok családnak tudatosabban kell kialakítania az energiafogyasztását, ha nem akar nagyon mélyen a zsebébe nyúlni.

Szerencsére ma már számos olyan eszköz létezik, amivel kordában tarthatjuk energiafelhasználásunkat. Az alábbiakban bemutatunk néhány módszert, illetve szoftveres és hardveres megoldást, amelyek segítségével optimalizálhatod otthonod fogyasztását.

Hirdetés

Fontos leszögezni, hogy mindennek az alapját az energiahatékonyság jelenti, azaz aki gyorsan szeretne javítani a helyzeten, jól teszi, ha először a szigeteléseket és az épületgépészetet ellenőrzi, hogy minden rendben van-e ezekkel.

Az energiahatékonyság tekintetében ugyanis Magyarország nem áll túl jól, sok olyan lakás és ingatlan van az országban, amely az "utcát fűti", azaz, a beltér felfűtésére - vagy nyáron lehűtésére - használt energia jelentős részét elpazarolják.

Az energiaszámlákon azonban ott is lehet valamennyit fogni, ahol ezzel nincs probléma. A soron következő megoldások között akad olyan, amihez kisebb-nagyobb beruházásra lesz szükség, a megtérülés azonban még akkor is garantált, ha a korábbi, "rezsicsökkentett" árakkal számolnánk.

Az egyik legfontosabb dolog, aminek egy okosotthonban lennie kell, az intelligens termosztát. Ezeket az eszközöket egyrészt távolról, akár a telefonodról is vezérelheted, így nem szükséges egész nap járatni a fűtést, ha elmész otthonról. Ilyenkor a hazaindulás előtt rápillanthatsz a telefonos applikációdra, amelyen látni fogod, hány fok van otthon, és ha szükségét érzed, egy gombnyomással felkapcsolhatod a fűtést, hogy ne akkor kezdd felfűteni a lakást, amikor már hazaértél.

Itt jegyeznénk meg, hogy az energetikai szakemberek szerint érdemesebb alacsonyabb fokozaton "szinten tartani" a lakás hőjét, mint rendszeresen alacsonyabb hőmérsékletről felfűteni, az okostermosztátok azonban ebben is a segítségedre lesznek.

Az olyan rendszerek, mint a NEST, az ecobee, az EcoFactor vagy a Bryant számos okosfunkcióval segítik a környezetkímélőbb életmódot, így lehetővé teszik, hogy az okostermosztát a felhasználói beállításoknak megfelelően változtassa az otthoni hőmérsékletet, azaz szabályozza a fűtést vagy a klímaberendezést. Érdemes olyan típust választani, amelynek van Energy Star tanúsítványa, amit akkor kap meg egy termék a független környezetvédelmi szervezettől, ha teljesíti a szigorú energiatakarékossági szabványokat.

Hasonló a helyzet a klímaberendezésekkel, amelyekből a modernebb változatok már nem feltétlenül energiazabáló szörnyek, sőt ezek között akadnak olyan modellek, amelyek működtethetők kifejezetten takarékos, eco fokozatban, de olyanok is, amelyeket szintén távolról vezérelhetsz, ha az otthoni Wi-Fi-hálózatra csatlakoztatod. Ez is jól jön, mivel így nem kell egész nap az üres lakásba fújatnod a hűtött levegőt, elég akkor bekapcsolnod, amikor elindulsz hazafelé.

Jó, egyben a fenntarthatóságot is támogató hír, hogy akkor sem kell elkeseredni, ha nincsenek otthon hasonló okoseszközök.

Már 3-4 ezer forintért kaphatók olyan konnektorok, amelyek szintén képesek a Wi-Fi-dre csatlakozni, így a telefonodon keresztül vezérelheted az adott eszköz áramellátását. Hasonló árfekvéstől indulnak a szintén Wi-Fi-kompatibilis villanykapcsolók, amelyekkel munkába menet is lekapcsolhatod a véletlenül úgy felejtett lámpákat.

Az okosotthon ma már néhány átgondolt beszerzéssel - azaz akár súlyos milliók kifizetése nélkül - is létrehozható, tényleg csak egy kis kreativitásra és néhány, a fentiekben említett eszközre van hozzá szükség. Vagyis nem feltétlenül kell mindenből megvásárolnod a legmodernebb változatot: ha a megbízható, jól bevált régi eszközödet egy Wi-Fi-kapcsolattal ellátott okoskonnektorba dugod, máris tettél egy lépést okosotthonod felé.

Felmerül a kérdés, hogy ha megvannak az eszközök, mihez kezdj velük, hogyan kezeld, vezéreld őket. Bár a legtöbb eszközhöz ma már jár okostelefonos applikáció is, előfordulhat, hogy a sima ki-be kapcsolásnál valamilyen bonyolultabb, összetettebb műveletet szeretnél elvégeztetni. Ebben nagy segítségedre lehet az IFTTT.com címen elérhető gyártófüggetlen, rengeteg eszközt támogató szolgáltatás.

A betűszó feloldása: "if this, then that", azaz "ha ez, akkor az". Ennél rövidebben lehetetlen összefoglalni a szolgáltatás lényegét: mindenféle programozói tudás nélkül olyan, pár parancsból álló utasításokat hozhatsz itt létre, amelyek bizonyos feltételek teljesülése esetén elvégzik a kívánt műveleteket. Azaz ha például az okostermosztát hőmérője 20 foknál alacsonyabb értéket mutat, bekapcsolódik a fűtés, vagy fordítva, ha a hőmérő higanyszála eléri a 30 fokot, életre kel a klímaberendezés. Okos megoldás, aminek ingyenes változata csupán öt parancssor működtetését teszi lehetővé; a jó hír, hogy a Pro+ csomagért is mindössze havi 2000 forintot kérnek.

Arra figyelj oda, hogy a különféle okoseszközök, -aljzatok és -kapcsolók környékén stabil és erős legyen a Wi-Fi-jel. Ha azonban még egy picit szeretnél spórolni az energiával, keress olyan eszközöket, amelyeket LAN-kábel segítségével is be lehet kapcsolni az otthoni hálózatba, így ennyivel is kevesebb áramot használnak majd el.

Csekélység, de idővel azért az apró wattocskák is komoly tétellé változnak a számládon. Hasonló módon, ha csak lehetőséged van rá, hálózati csatlakozóval tápláld az okoseszközöket. Ennek részben kényelmi, részben fenntarthatósági okai vannak: sokan a gyors telepítés érdekében elemekkel kezdik használni a hasonló eszközöket, idővel azonban rendkívül macerássá válhat fejben tartani, hogy melyik eszközben mikor, milyen elemet kell cserélni. Ráadásul ezzel a rengeteg kidobott elemtől is megkíméled a bolygót.

Ha nem szeretnél sokat bíbelődni az egyes eszközök kapcsolgatásával, jelölj ki a ház vagy a lakás körül egy virtuális kerítést (geofencing), így ugyanis otthoni eszközeid a telefonod pozíciója alapján mindig tudni fogják, hogy otthon vagy-e, vagy sem. Azaz amikor reggel elindulsz hazulról, a rendszered érzékeli, hogy elhagytad a lakást, és - például egy jól megválasztott IFTTT-parancs segítségével - rögtön lekapcsolja a felesleges fogyasztókat.

Mennyit fogyaszt a bedugva hagyott töltő?

Az életmódmagazinok anyagai között pár havonta feltűnik a telefonok és más elektronikus eszközök töltőiről szóló intés: ne hagyd otthon bedugva, különben pazarolod az áramot. Bár ez tényszerűen igaz, meglehetősen csekély mennyiségekről van szó:

a Stanford Egyetem 2011-es kutatása szerint egy-egy telefontöltő körülbelül 0,26 wattot használ el, ha épp nem tölti a telefont. A modernebb töltők még ennél is kevesebbel beérik.

Ez a mikrofogyasztás, ami meglehetősen csekély mennyiséget jelent, azaz jó eséllyel nem ezen fog múlni, hogy átléped-e a havi keretet, vagy sem. Érdemesebb kihúzogatás helyett kapcsolós elosztót használni, ha mindenképpen szeretnéd áramtalanítani.

Több, független média azt is kiszámolta az évek során, hogy mennyit fogyaszt az összes háztartási eszköz, ami be van dugva a konnektorokba. Azaz nem a konkrét használat alatti fogyasztást mérték, hanem azt, hogy mennyit "esznek" az olyan eszközök, mint a tévé, hifitorony vagy épp egy asztali számítógép, illetve a lakásban egész nap működő router.

Az eredmény biztató: havi 1-2 ezer forintot tehet ki ez, ám itt is egy-egy rejtett áramvámpír az oka a fogyasztás 80 százalékának. Az MVM szintén közölt egy több ponton vitatható listát, amely azt mutatja meg, mennyit fogyasztanak használat közben az egyéb háztartási eszközök a porszívótól kezdve a mosógépen át a mikróig. A listában ott vannak a digitális eszközök is: számítógép, konzol, okostévé, router stb.

Rezsimentő kütyük

A cikk elején leszögeztük, hogy az okosotthon egyik legfontosabb kelléke az intelligens termosztát. A hasonló egységek árai egészen széles skálán mozognak, a "tizensokezres" kategóriától a százezer forint feletti tételekig. Igyekeztünk az alsóbb kategóriákból választani, és meg is találtuk az egyik legjobbnak tűnő megoldást, amely több teszten is győzedelmeskedett már.

Az Amazon Smart Thermostat 60 dolláros, azaz nem egészen 25 ezer forintos árával remek alternatívát jelent, különösen hogy letisztult kezelőfelülete és könnyű telepítése bizonyára sokak számára jelent további vonzerőt. Ráadásul az eszköz könnyedén konfigurálható, illetve természetesen zökkenőmentesen képes együttműködni az Alexa digitális asszisztenssel, illetve az összes olyan okoshangszóróval és kijelzővel, amelyekben szintén ott lapul az Amazon Sirije. Hátránya, hogy sem a Google Assistant, sem az Apple HomeKit nem a barátja, így más ökoszisztémákba való beépítése problémákat okozhat, de legalább jó hír, hogy az Amazon Alexa applikációja Androidra és iOS-re is elérhető, így akármilyen telefonod is van, a termosztátot biztosan fogod tudni kezelni azon keresztül.

Ha ennél olcsóbbat szeretnél, a belépőkategóriás SmartWise 5A lesz a számodra megfelelő választás. Az eWELink applikációval kompatibilis, Wi-Fi-képes okostermosztát ugyanis bő 16 ezer forintba kerül, saját LED-paneljén túl pedig akár telefonon keresztül is kapcsolgathatod. Előnye, hogy 5 A áramerősségű direkt vezérlést is kínál például a hőszivattyú számára, amely napjainkban egyre több háztartásban megtalálható, és tovább csökkenti az energiaköltségeket.

Szél- és napenergia otthon

A napelemek ma már egyre több ház tetején feltűnnek, ami jó trendnek tűnik, hiszen ezekkel a rendszerekkel hatékonyan ki lehet váltani a villanyszámla egy részét, sőt sok esetben a fűtési költségeidet is lenullázhatod. Ráadásul ma már ott tart a technológia, hogy fejlesztik a sötétben is működőképes paneleket, amelyek a talajból vagy a falakból kisugárzó hőt hasznosítják. Hátrányuk, hogy viszonylag jelentős, akár 2-5 millió forintos beruházásra is szükség van, ha a háztartásodat szeretnéd ellátni napenergiával.

Jó hír, hogy széles skáláról válogathatsz a hordozható napelemes rendszerekből, amelyeknek további előnye, hogy akár egy társasház erkélyén is működtethetők, ami nem mondható el a nagyobb egységekről.

A belépőkategória itt körülbelül 22-25 ezer forinttól indul, ezek az eszközök azonban inkább power bankeknek tekinthetők, azaz leginkább a telefonodat vagy más mobil eszközödet tudod feltölteni velük. A komolyabb megoldások, mint például a hordozható EcoFlow River Max "erőmű", már komolyabb tétel: szűk 270 ezer forintba kerül, cserébe bő másfél óra alatt napelemekről is feltölthető, 576 wattórás fogyasztásával pedig akár 12 órán át képes fényt biztosítani egy lakásnak, de vészhelyzetben 4-8 órán keresztül akár a hűtőszekrényt is el tudja látni energiával.

A szélenergia kiaknázáshoz pedig jól jön a Vevor 600 wattos otthoni szélturbinája, amelyet már 65 ezer forinttól be lehet szerezni. A kis erőmű akár az erkélyen, akár a telken jó szolgálatot tehet 130 wattos, 12 voltos kimenő feszültségével.

Ha szeretnél további tippeket kapni, akkor szerezd be a 2022/09-es PC World magazint, amely mellé értékes szoftvereket és PC-s teljes játékot is kapsz a hasznos tanácsok mellé.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.