Hirdetés

Hogyan lehet visszanyerni törölt adatainkat?



|

Mindenkivel előfordult már, hogy olyan fájlokat távolított el, amikre valójában még szüksége lett volna. Mi ilyenkor a teendő? Segítünk!

Hirdetés

A PC World olvasóinak számára valószínűleg nem ismeretlen a Segélyvonal rovat, hiszen hónapról-hónapra megválaszolunk benne égető kérdéseket hardveres, szoftveres és hasonló témakörökben. Úgy gondoltuk, hogy a leghasznosabb információkat érdemes online is megosztanunk veletek, legutóbb például abban próbáltunk segíteni, hogy mivel érdemes mérni egy laptop teljesítményét

Kérdés: visszanyerhetők a törölt adatok?

Külső eszközeimet az Eraserrel tartom tisztán, használata után még formázni is kell őket, hogy újra használhatók legyenek. Azt szeretném megtudni, hogy vajon a program törli-e a partíciós táblát (és ezért kell utána formatálni), vagy ez csak a formázás során történik meg?

A kérdés lényege az, hogy a partíciós táblában maradnak-e olyan bejegyzések (akár az Eraser után is), amelyekből kiolvashatók a korábbi fájlok nevei. További kérdésem: azt olvastam, hogy SSD esetén csak a vezérlőelektronika tudja, hol vannak a törölt fájlok (a TRIM miatt), ez viszont nem olvasható ki megfelelő programmal? 

Hirdetés

A PC World válasza:

A formázás vagy a partíció törlése során általában csak a fájl-rendszer van törölve, vagyis az adatok láthatatlanná válnak, de még visszanyerhetők. Az effajta célszoftverek lényege az, hogy általában többszörösen felülírják ezeket az adatokat, hogy ne lehessen megszerezni azokat.

Egy ilyen törlés után elméletileg már semmilyen módszerrel nem nyerhetők vissza az adatok. Megfelelő szoftverrel SSD-n is megoldható a fájlok biztonságos törlése, normál törlés után ugyanis az adatok egy célprogrammal SSD-ről is visszaállíthatók, például az EaseUS Data Recovery Wizard ingyenes kiadásával. 

Azoknak sem kell aggódniuk, akiknek kevésbé specifikus problémáik vannak: akad két jó megoldásunk. A keresés-visszaállítás-megelőzés hármasán vezet keresztül egyik korábbi cikkünk, amit érdemes alaposan végigolvasni a hasznos tanácsokért, hiszen könnyen megeshet, hogy a hiányolt fájl csak elbújt előlünk vagy nem is a megfelelő helyen keressük.

Ha mégis bebizonyosodik a legrosszabb, akkor a Windows beépített eszközei mellett olyan programok segítségül hívását tanácsoljuk, mint a pofon egyszerűen használható RecoverIt, aminek nem csupán ingyenes változata van, de két fizetős is. A drágábbik verzió például teljesen működésképtelen rendszerű gépekről is vissza tud nyerni adatokat úgy, hogy saját bootolást használ, persze ennek megkérik az árát. 

Szintén jó szolgálatot tehet a Deletion Extension Monitor nevű segédprogram, amelynek legfőbb feladata a rendszerről törölt fájlok monitorozása, és temérdek formátummal - EXE, DLL, PDF, TXT, LOG, OOC, SYS, BAT, PIF, COM, CPL és TMP - képes megbirkózni a sikeres végeredmény érdekében. Érdemes azonban észben tartani, hogy kizárólag naplózásra alkalmas, fájlok helyreállítására nem.

Ha további kérdéseid lennének ezzel vagy más témával kapcsolatban, akkor keresd Segélyvonal rovatunkat a magazinban, illetve elérhetsz minket Facebookon és e-mailen keresztül is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.