Hirdetés

Így kerüld el a mobilos kártevőket



|

Megmutatjuk miket érdemes betartani annak érdekében, hogy ne gyűjtsünk be mobilos kártevőket.

Hirdetés

Az okostelefonok nagyon fontos tartozékait jelentik a mindennapoknak, ezért az effajta készülékeken is kiemelten fontos, hogy kártevőktől mentesek maradjunk - akárcsak egy asztali windowsos PC-n. Mit lehet tenni ennek érdekében? Természetesen nem csak az antivírusappok telepítése megoldás, hanem a tudatos használat is. Ehhez mutatunk most néhány fontos pontot. 

Hirdetés

 

Használj hivatalos alkalmazásboltot

A legtöbb veszélyes szoftver a harmadik felektől származó alkalmazásboltokból és a letöltőoldalakról kerül ki. Általában ezeket tömik tele kalózverziókkal és trójaikkal felturbózott kiadásokkal. 

 

Szinte lehetetlen kártékony appot leszedni innen

 

A két nagy hivatalos alkalmazásbolt - vagyis a Google Play Áruház és az Apple App Store - rendszeres időközönként ellenőrzik a feltöltött appokat, illet azt, hogy azok nem viselkednek-e gyanúsan. A feltöltéskor és később is vannak vizsgálatok, ezért minden kártékony szoftvert eltávolítanak. 

Azok a felhasználók, akik a Google boltjából szerzik be kizárólagosan a programjaikat, 0,1 százalékos eséllyel találkozhatnak veszélyes alkalmazással. Ezzel szemben a weboldalakról, torrentről vagy más alkalmazásboltból leszedett kiadásokba már lehetősége van könnyedén saját kódot juttatni a támadóknak - a legtöbb helyen pedig közel sincs olyan szigorú szabályozás és ellenőrzés, mint az Android és az iOS atyjainál. A Google korábbi becslései szerint általánosságban 7-10-szer nagyobb az esélye annak, hogy kártékony programba futunk, ha nem a hivatalos alkalmazásboltot választjuk. 

 

Ne jailbreakelj

A mobilkészülékeket sok tekintetben bebiztosítják. A jailbreakelés segítségével meg lehet kerülni sok gyártói és szolgáltatói korlátozást, sőt, szabadabb alkalmazásboltokhoz is hozzá lehet így férni. A gyárilag kapott biztonság nagyját is kiiktatja viszont a folyamat - a jailbreakelt appok például a védett adatokkal is másképp viselkednek. A jailbreakelés csak az igazán haladók hobbija lehet, ugyanis minden esetben saját elképzelésre és tudásra van szükség az eszköz és az adatok védelme érdekében. 

 

Nem szabad halogatni a frissítéseket

 

Frissíts gyakran

A Symantec egy korábbi jelentése szerint az Apple iOS rendszerében nyolcszor annyi sebezhetőség van, mint az Androidban - a kártevők szinte teljes egésze mégis a robotos platformot célozza. 

Szerencsére a fejlesztők tartják a lépést, és gyakran adnak ki mindenhez frissítéseket - beleértve a biztonsági foltozásokat is. A rések eltüntetése miatt a felhasználók számára is létfontosságú, hogy naprakész szoftvereket és rendszert használjanak. Mindig figyeljünk a frissítésekre és a rendszer új elérhető verzióira. 

 

Ti szedtetek már össze mobilos kártevőt? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.