Hirdetés

Így konvertáld át a WebP típusú képeket

|

Elsőre ismeretlennek tűnhetnek a WebP képek, de könnyen konvertálhatóak.

Hirdetés

A böngésző típusától függően eltérő arányban lehet találkozni WebP típusú képanyagokkal. A Chromium-alapú szoftverek - mint a Google Chrome - például támogatják ezt a formátumot, de mondjuk az Internet Explorer már nem. Sok weboldalra így olyan scripteket tesznek, amelyek ellenőrzik, hogy megjeleníthetnek-e WebP formátumot, vagy ha nem támogatott, akkor valami másra van szükség. 

Hirdetés

A böngésző nyújtotta támogatást a legegyszerűbben úgy lehet tesztelni, ha meglátogatjuk a Google Play áruházát. A Chrome-ban egy innen letöltött kép WebP lesz, míg a Firefox vagy az IE JPG vagy PNG kiterjesztést kap majd. Természetesen ettől eltérő módon is lehet találkozni effajta képekkel, akár letöltések során is. A WebP fájlok asztali megnyitása vagy konvertálása azonban nem mindig olyan egyszerű, ezért érdemes vagy ezt is támogató programot szerezni vagy inkább egyenesen átkonvertálni az ilyen képeket. 

 

Konvertálás

A Paint.net például ügyes képszerkesztő program, de alapértelmezetten nem kezeli a formátumot. Ehhez egy külön plugin segítségével lehet hozzáadni a támogatást.  A használatához az archívumban lévő fájlokat kell áthelyezni a Paint.net FileTypes nevű mappájába. Amint ez kész, a WebP képek azonnal betölthetőek az alkalmazásban, és tetszés szerint konvertálhatóak át más formátumba is. 

 

Célszoftverrel gyors és egyszerű a konvertálás

 

Ez néhány anyagnál jól működik, ugyanakkor ha sok képpel kell dolgozni, már időigényes lehet a munka, és jobban megéri egy kifejezetten konvertálásra szakosodott programot választani. Ilyen például az XnConvert, amely még hordozható, telepítést nem igénylő kiadásban is létezik. Az XnConvertben elegendő a WebP képeket a programfelületre húzni, kiválasztani a kimenetet, a célmappát és az elnevezéseket, majd mehet az átalakítás. Ennél az opciónál sem kodekekre, sem pluginokra nincs szükség. 

 

További lehetőségek

Természetesen más megoldások is akadnak erre a feladatra. A Google-nek például van egy kifejezett WebP-s kodekje Windows alá, aminek a telepítését követően az operációs rendszer is kezeli a kiterjesztést. Ilyenkor az Intéző és a képnézegető is kompatibilis a formátummal, többek között. 

 

Felhős alternatíva is van

 

Aki nem szeretne az átalakításokhoz semmilyen plusz szoftvert igénybe venni, annak egy jó felhős konvertálóval érdemes próbálkozni. Az ingyenes Cloud Convert például könnyedén alakítja a WebP képeket JPEG formátumba. 

 

Ti milyen gyakran találkoztok WebP képekkel?

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.