Hirdetés

Így konvertáld át a WebP típusú képeket

|

Elsőre ismeretlennek tűnhetnek a WebP képek, de könnyen konvertálhatóak.

Hirdetés

A böngésző típusától függően eltérő arányban lehet találkozni WebP típusú képanyagokkal. A Chromium-alapú szoftverek - mint a Google Chrome - például támogatják ezt a formátumot, de mondjuk az Internet Explorer már nem. Sok weboldalra így olyan scripteket tesznek, amelyek ellenőrzik, hogy megjeleníthetnek-e WebP formátumot, vagy ha nem támogatott, akkor valami másra van szükség. 

A böngésző nyújtotta támogatást a legegyszerűbben úgy lehet tesztelni, ha meglátogatjuk a Google Play áruházát. A Chrome-ban egy innen letöltött kép WebP lesz, míg a Firefox vagy az IE JPG vagy PNG kiterjesztést kap majd. Természetesen ettől eltérő módon is lehet találkozni effajta képekkel, akár letöltések során is. A WebP fájlok asztali megnyitása vagy konvertálása azonban nem mindig olyan egyszerű, ezért érdemes vagy ezt is támogató programot szerezni vagy inkább egyenesen átkonvertálni az ilyen képeket. 

 

Konvertálás

Hirdetés

A Paint.net például ügyes képszerkesztő program, de alapértelmezetten nem kezeli a formátumot. Ehhez egy külön plugin segítségével lehet hozzáadni a támogatást.  A használatához az archívumban lévő fájlokat kell áthelyezni a Paint.net FileTypes nevű mappájába. Amint ez kész, a WebP képek azonnal betölthetőek az alkalmazásban, és tetszés szerint konvertálhatóak át más formátumba is. 

 

Célszoftverrel gyors és egyszerű a konvertálás

 

Ez néhány anyagnál jól működik, ugyanakkor ha sok képpel kell dolgozni, már időigényes lehet a munka, és jobban megéri egy kifejezetten konvertálásra szakosodott programot választani. Ilyen például az XnConvert, amely még hordozható, telepítést nem igénylő kiadásban is létezik. Az XnConvertben elegendő a WebP képeket a programfelületre húzni, kiválasztani a kimenetet, a célmappát és az elnevezéseket, majd mehet az átalakítás. Ennél az opciónál sem kodekekre, sem pluginokra nincs szükség. 

Hirdetés

 

További lehetőségek

Természetesen más megoldások is akadnak erre a feladatra. A Google-nek például van egy kifejezett WebP-s kodekje Windows alá, aminek a telepítését követően az operációs rendszer is kezeli a kiterjesztést. Ilyenkor az Intéző és a képnézegető is kompatibilis a formátummal, többek között. 

 

Felhős alternatíva is van

 

Hirdetés

Aki nem szeretne az átalakításokhoz semmilyen plusz szoftvert igénybe venni, annak egy jó felhős konvertálóval érdemes próbálkozni. Az ingyenes Cloud Convert például könnyedén alakítja a WebP képeket JPEG formátumba. 

 

Ti milyen gyakran találkoztok WebP képekkel?

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.