Hirdetés

Így szabadíts fel helyet a Gmailben

|

Megmutatjuk mit kell tenni, ha kezd szűkössé válni a Gmail-fiók.

Hirdetés

A Google-fiók segítségével elérhető Gmail meglehetősen nagy tárhelyet biztosít, ez önmagában viszont nem segít, ha tele van a fiókunk. Néhány trükk segítségével egyszerűen csinálhatunk helyet a Google levelezőjében. Ez már csak azért is fontos, mert amikor elérjük a plafont, a levelek visszapattannak, ahelyett, hogy megkapnánk őket. 

Hirdetés

 

Csatolt fájlok

A mellékletek sok helyet elvehetnek. A nagy csatolmányokkal érkezett levelek törlésével egyszerűen juthatunk plusz szabad tárhelyhez, szemben a kicsi, csak szöveges e-mailek eltüntetésével. A csatolt fájlokat tartalmazó levelek listázásához írjuk be a keresőbe, hogy [has:attachment]. Sajnos méret szerint nem rendezi a találatokat a Gmail, azonban így már könnyebben megtaláljuk a legnagyobb leveleinket. 

 

Levelezőkliens

A Gmailhez olyan levelezőkliensek alól is hozzáférhetünk, amelyek támogatják az IMAP-et (ilyen például a Mozilla Thunderbirdje). Amikor IMAP-en keresztül kapcsolódunk a fiókunkhoz, az üzeneteket közvetlenül a szerveren tudjuk kezelni, ezért ha valamilyen változtatást végzünk a kliensben, az a Gmail-fiókban is megtörténik. Ilyen módon a kliensből több funkció is megnyílik előttünk, amit a weben nem találhatunk meg: így például az üzenetek méret szerinti rendezése vagy a mellékletek eltávolítása a levelekből. A Thunderbird beállításánál figyeljünk arra, hogy ne váltsunk át POP3-ra, ugyanis ilyenkor a program nem tud változtatást végrehajtani a szerveren. 

 

Előbb-utóbb eljön az ideje a takarításnak

 

Az ilyen kliens további előnye, hogy ha két IMAP-fiókot is beállítunk, akkor ezek között egyszerű odahúzással átköltöztethetjük a kiválasztott leveleinket. Ilyen eset például, ha archiválási célra egy külön Gmail-címünk van, és ebbe áthelyezzük a régi üzeneteinket. 

 

Fiókelemzés

A Find Big Mail egy kitűnő szolgáltatás arra a célra, hogy nagyméretű leveleket keressünk a fiókunkban. Ha nincs kedvünk levelezőklienssel vesződni, akkor ezt a gyors, webalapú utat is választhatjuk a kereséshez. A használathoz még a jelszavunkat sem kell megadnunk, ugyanis csak ideiglenes hozzáférést biztosítunk a szolgáltatásnak. A Find Big Mail e-mailt küld, amint befejezte az elemzést - emellett címkéket is létrehoz a fiókunkban, ahol méret szerint csoportosítva válogathatunk az üzeneteink között. 

 

A hétköznapok alapvető része lett a Gmail

 

A felesleg szűrése

Jó eséllyel sok „szemetet” kapunk: hírleveleket, értesítéseket, levelezőlistás üzeneteket, ehhez hasonlókat. Ezek kevésbé fontosak, főleg, ha már régiek. A szűrésükhöz keressünk egy ilyen levelet, nyissuk meg, majd a [Továbbiak] menüben válasszuk az [Ehhez hasonló üzenetek szűrése] opciót. 

 

A kuka ürítése

Amikor törlünk egy üzenetet, akkor az a kukába kerül, ahol továbbra is értékes tárhelyet foglal el. Ne felejtsük el innen is száműzni a feleslegessé vált leveleket, hogy valóban felszabadítsuk a kívánt helyet a fiókunkban. Ezt a műveletet nem kell mindig elvégeznünk, a Gmail ugyanis 30 naponta automatikusan üríti a kukánkat. 

 

Ti mennyire fértek el a Google-fiókotokban?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.