Hirdetés

Így védheted meg az otthonodat távolról



|

Néhány okoskiegészítővel és ötletes vezérléssel rengeteget tehetsz azért, hogy lakásodat elkerüljék a betörők.

Hirdetés

Otthonod biztonsága érdekében elsődleges fontosságú a preventív felkészülés az esetleges betörésre, amibe főként látványos elrettentő megoldások tartoznak. Emellett a jelenlét-szimulációval, a kiszámíthatatlanul automatizált eszközökkel és a robusztus védelmi rendszerrel tehetsz a legtöbbet a védelemért. Cikkünkben bemutatunk néhány hasznos tippet és eszközt, amelyekkel növelheted lakásod védelmi szintjét.

Hirdetés

A szomszédokénál bonyolultabb

Mielőtt vakációzni indulsz, nézd át otthonodat, hol lehetnek a leggyengébb pontjai. Például az ablakok elérhetők-e az utcáról könnyedén, vagy csak létrával, esetleg azzal sem. Az olyan, passzív védelmi eszközök a legfontosabbak, mint például a rács, a biztonsági ajtó és a minél nehezebben feltörhető zárrendszer. Ezek egyrészt elrettenthetik a betörők egy körét, a profi behatolót pedig lelassíthatják annyira, hogy mire ezeket az akadályokat kikerüli, a többi védelmi rendszered képes riasztani a hatóságokat. Hasznos emellett látványos táblákkal is hirdetned, hogy a te lakásod, házad védett, a cél az, hogy már messziről lássák, felkészültél az esetleges betörésre.

Biztonsági rendszerek

A második védelmi vonal a kültéri kamerarendszer. Ez ma már nem kerül óriási összegekbe, akár zárt rendszert is kiépíthetsz 60-100 ezer forintból, ha pedig egy-két kamera is elég, akkor IP-alapon ennél kevesebb pénzből is kihozhatod a megfigyelést.

A mai rendszerek számtalan hasznos funkciót kínálnak, így például aktiválhatsz mozgásérzékelést, sőt a videót azonnal a felhőbe is feltöltik ezek az eszközök, és a mobilodon értesítenek.

A kültéri kamerákból a profibb változatok nem csupán időjárásállók, de vandálbiztosak is, így még kalapáccsal sem egyszerű megrongálni ezeket a dómkamerákat. Ha nem tudod megoldani, hogy kábeleket húzz be kültéren, a teljesen zsinórmentes Imilab EC4 kamerát ajánljuk, amely a Xiaomi rendszerébe illeszkedik, akkumulátora pedig egy töltéssel akár három-hat hónapig is bírja. Ehhez egy központi hubra is szükséged van, de még így is csupán 30 ezer forintba kerül egy kamera egy központtal, ráadásul ezt további kamerákkal is bővítheted. Miután ezt könnyű ellopni, érdemes nehezen elérhető helyre felszerelni.

A következő védelmi vonal a riasztó. Egy ilyen berendezés telepítéséhez érdemes szakembert fogadni, ám ha teljesen zsinórmentes megoldást választasz, és nem riadsz vissza némi hálózattelepítéstől, beállításoktól és utánajárástól, akár magad is elvégezheted a szerelést. Fontos, hogy a nyitás- és mozgásérzékelők megfelelő pontokon legyenek elhelyezve, ne maradjon olyan nyílászáró vagy behatolási pont, amit nem figyel a rendszer. Az olyan modern és profi rendszereknek, mint például az Ajax megoldása, végtelenül egyszerű a szerelése, mindössze QR-kódok beolvasásából és minimális csavarozásból áll. A nagy feladat nem is ez, hanem ezt követően a központ konfigurálása.

Egy profi rendszer többféle, egymástól független kapcsolaton is csatlakozik a mobilhálózathoz és az internethez, így nem lehet egyszerűen hatástalanítani.

A vandál- és piszkálásvédelem azonnal riaszt, ha bármelyik érzékelő elveszti a jelét, ráadásul nem csupán lokális hang- és fényeffektekkel, hanem távoli mobilos jelzéssel is. Az Ajax központja például az előre megadott biztonsági céget is tudja értesíteni, miközben képet is küld neked arról, hol észlelte a mozgást. A rendszer olyan, hasznos extrákkal is bővíthető, mint a füst- és CO2-, vagy éppen a csőtörés-érzékelő.

Okos trükkök

Nagyon hatásos és egyszerű módszer létezik a jelenlét-szimulálásra. Ehhez okoskonnektorba kapcsolt lámpát vagy tévévillódzást imitáló LED-es eszközt is bevethetsz komplex időzítéssel és több lámpaforrással, egy időzített rádióval pedig még azt is elhitetheted a betörőkkel, hogy valaki van a lakásban. Mindemellett megbízható szomszédaidat is érdemes tájékoztatni távollétedről, akik így (remélhetőleg) gyakrabban néznek lakásod felé, illetve nem árt, ha nem kürtölöd tele a közösségi médiát azzal, hogy elutaztál.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor vedd meg a 2022/07-es PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.