Hirdetés

Ilyen portot keress, ha nincs HDMI a laptopodon



|

Megmutatjuk mit kell keresni, ha valamiért nincs HDMI port a notebook oldalán.

Hirdetés

Manapság egyre divatosabbak az internet-képes okostévék és a hozzájuk kapcsolt set-top boxok. Ennek ellenére még mindig akadhatnak olyan helyzetek, amikor egyik segítségével sem tudunk lejátszani valamit a tévén (például egy jelszóvédett streamet). Ilyenkor továbbra is az marad a legjobb opció, ha a laptopot közvetlenül csatlakoztatjuk a HDTV-hez. 

Hirdetés

 

Milyen csatlakozó kell?

A legegyszerűbb természetesen a HDMI port használata, azonban előfordul, hogy a laptopról - főleg, ha régebbi - ez lemaradt. Ilyenkor a helyzet nehezebb, de azért közel sem lehetetlen vagy megoldhatatlan. Csupán azt kell kitalálni, hogy pontosan mely portokra és adapterekre van szükségünk a csatlakoztatáshoz. 

 

A legjobb általában a HDMI használata

 

Igazán kicsi laptopnál lehet, hogy valójában van HDMI portunk, csak nem is tudunk róla. Az apró noteszeken micro-HDMI port után kell kutatni, ami hasonló méretű a micro-USB csatlakozóhoz. Ilyenkor elegendő egy átalakító adapter vagy egy új kábel beszerzése, és mehet annak a másik vége a tévé HDMI portjába. 

 

Alternatívák

Ha nincs micro-HDMI sem, akkor a DisplayPort meglétét kell ellenőrizni. Ez ugyanazokat a digitális video-és audiojeleket tudja kezelni, mint a HDMI, és szükség esetén olcsó adapter vagy kábel is található a két szabvány közé. 

 

Néha a DVI is segíthet

 

Amennyiben egyik sincs a gépen, akkor a soron következő csatlakozó a DVI lesz. Nehéz eltéveszteni, igen feltűnő jelenség - ha pedig nincs ilyen a tévén, akkor ezúttal is az átalakítókábelekre kell támaszkodni. 

A DVI-nál meg kell jegyezni, hogy ez már nem képes átvinni a hangot, így ehhez más módszert kell találni. Ha a tévén van analóg audiobemenet, akkor egy 3,5 milliméteres audiokábel segítségével már össze lehet kötni a tévét és a laptopot. Ha ez nem megoldható, akkor más hangszórót kell keresni - vagy venni -, és ahhoz csatlakoztatni a laptopot. 

 

Ha minden kötél szakad, ott a VGA

 

A vészmegoldás természetesen a VGA lesz, ha a DVI is lemaradt a notebookról. Ugyanez igaz a HDTV-re is, amelynek a kézikönyvében azért érdemes ellenőrizni, hogy milyen felbontás használatát javasolják. Természetesen itt már nem szabad elvárni azt a minőséget, amit HDMI-n vagy DisplayPorton keresztül kapnánk, de azt sem, amit a DVI tud nyújtani. A VGA esetén is csak videót tudunk átvinni, így a hangzásról külön kell gondoskodni. 

 

Ti hogyan szoktatok videózni a tévén? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.