Hirdetés

Írj speciális karaktereket villámgyorsan

|

A WinCompose gyorsgombokkal segíti a speciális karakterek gyorsabb beírását.

Hirdetés

Attól függően, hogy mire használjuk a gépünket, időnként szükségünk van rá, hogy speciális karaktereket is beírjunk. Ezeket természetesen a billentyűzetünk nem támogatja gyárilag, így bizonyos nyelvekkel vagy pénzügyi dokumentumokkal hamar meggyűlhet a bajunk. Természetesen ott a Windows beépített karaktertáblája is, amiben kikereshetjük a szükséges karaktert, majd másolhatjuk oda, ahová kell - ez viszont nem a leggyorsabb megoldás. 

Hirdetés

 

Külső segítség

Mivel egy windowsos PC-n sosem elég a hasznos segédprogramokból, ezért erre a célra is érdemes egyet bevetni. Ebben a témában nagyon hatékony eszköz lehet a WinCompose, amely a billentyűzet gyorsgombjaival képes bármelyik karaktert beírni. 

 

Alapból is sokat tud

 

Ehhez általában le kell nyomni egy módosításra használt gombot (például az Alt Gr-t), majd egy billentyűsorozatot megadni - a használt kombináció természetesen nem mindig utal arra, amit le akarunk majd írni. 

A WinCompose segít abban is, hogy amikor a megfelelő billentyűt lenyomtuk (alapból a jobb oldali Altot), akkor ezt a Tálcán egy zöldre változott ikonnal jelzi nekünk. Amikor a Tálcán lévő ikonra jobb egérgombbal kattintunk, akkor az összes elérhető karakter böngészhető formában jelenik meg. 

 

Részletek

A beírt billentyűkombinációkról a felhasználói felület vizuális visszajelzést is ad, és természetesen a vágólapra is helyezhető a speciális karakter. A beírást kezdeményező gomb a beállításokban lecserélhető, illetve az is megadható, hogy egy billentyűkombinációt mennyi időt alatt kelljen beírni ahhoz, hogy a hozzá társított karakter megjelenjen a kijelzőn.  

 

Beállítások

 

A további opciók között be lehet állítani, hogy a rosszul megadott sorozatokat vesse el a program, de ilyen esetben hangjelzést is tud adni figyelmeztetésként. 

A WinCompose összesen több mint 1700 speciális karaktert és billentyűsorozatot támogat. Amennyiben további új karakterekkel szeretnénk bővíteni, akkor azokat egy szöveges fájlba kell begépelni, majd .XCompose kiterjesztéssel menteni. A felhasználói profil könyvtárba helyezve azonnal használható lesz. 

 

A WinCompose nagyszerű segítség azoknak, akik idegen nyelvek vagy más speciális anyagok miatt gyakran használnak szokatlan karaktereket. Bár kezdetben ki kell keresni, hogy milyen gyorsgombokra van szükség, a legtöbbre könnyű emlékezni. A segédprogram a háttérben fut, és kevés erőforrást használ - ráadásul még hordozható, telepítést nem igénylő változatban is működik. 

 

Ti milyen gyakran használtok speciális karaktereket?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.