Hirdetés

Még 5 hasznos mozdulat az iOS-ben

|

Mutatunk még ötöt az iOS 8 rengeteg kényelmi extrája közül.

Hirdetés

Az iOS 8 napjaink egyik, ha talán nem a legkönnyebben használható operációs rendszere. Ehhez természetesen nagyban hozzájárulnak a különböző gesztusok, amelyek hol egyszerűbbé, hol gördülékenyebbé teszik a navigációt és a műveleteket. Legutóbb már mutattunk öt hasznos mozdulatot a rendszerhez - most pedig következzen a folytatás. 

Hirdetés

 

Vesszőből aposztróf

Ez a trükk csak az iPadeken működik, ugyanis itt már az elsődleges billentyűzeten kapott helyet az aposztróf. Furcsa módon mégsem látszik. Honnan lehet előcsalni? A vessző gombját kell megkeresni, majd hosszan nyomva tartani. Ekkor ugrik fel plusz lehetőségként az aposztróf, amit így nem kell az eldugott karakterek között kutatni. 

 

iOS 8

 

Naptárbejegyzések gyors átidőzítése

Amikor a gyári naptáralkalmazásban egy bejegyzés időpontját módosítani akarjuk, akkor a szerkesztés menübe lépünk, majd beállítjuk az új kezdési időpontot. Szerencsére ettől egy gyorsabb módszer is létezik a feladat elvégzésére. A napi nézetben elegendő rányomni a bejegyzésre, és lenyomva tartani az adott elemet. Ekkor sötétebb árnyalatú lesz, és szabadon áthúzhatjuk az ujjunkkal egy másik időpontba. 

 

Négy- és ötujjas mozdulatok

Az iPad nem csak nagyobb, hatékonyabb eszköz is lehet egy iPhone-nál. Ezt mutatja az is, hogy nem szükséges a Home gomb dupla lenyomásával előhozni a futó alkalmazásokat, és onnan bezárni őket. Ettől gyorsabb, ha bármilyen képernyőn négy ujjal egyszerre simítjuk felfelé a kijelzőt. Az appok listáját ezután eltüntethetjük, ha négy ujjal lefelé simítunk. Ha egy appon belül oldalra simítunk négy ujjal, akkor a következő appra ugrunk át. Öt ujjas mozdulatnál a főképernyőre térünk vissza. 

 

A négyujjas mozdulatokat is támogatja

 

Kényszerített bezárás

A legtöbben valószínűleg már tudják, hogyan kell egy appot teljesen bezárni az iOS 8-ban, de aki még ismerkedik a rendszerrel, annak új is lehet a mozdulat. A Home gomb dupla megnyomása után felugrik a futó appok listája. Az itt látható elemek bezárását úgy lehet kényszeríteni, ha a képernyőn felfelé simítjuk az ablakukat. 

 

Mikor jön elő a Vezérlőközpont?

Nagyon hasznos dolog, hogy az iOS 8 Vezérlőközpontját a képernyő aljáról felfelé simítva elő lehet húzni. Aki túl könnyen hozzáférhetőnek tartja - például böngészés közben felfelé görgetéskor is felugrik -, az tudja korlátozni a Beállításokban. A zárolt képernyőn és a futtatott appokon belül is letiltható a Vezérlőközpont felugrása. 

 

Nektek milyen iOS-es készülékeitek vannak most? 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár