Hirdetés

Minden, amit tudnod kell a OneNote-ról

|

Ha valaki szeretne egy jó jegyzetelőt, a OneNote-ot is érdemes felírni a listára.

Hirdetés

A OneNote sokak számára idegen Microsoft-alkalmazás, pedig mára egy remek digitális jegyzetfüzetté vált. Korábban még csak az Office programcsomag tulajdonosai örülhettek neki, de mostanra elérhető Windowsban, Macen, iOS-re és Androidra, sőt még Chrome-ra is. Mit kell tudni róla?

Hirdetés

 

Kinek éri meg a OneNote-ot használni?

Aki sokat jegyzetel, esetleg találkozókra, előadásokra jár, másokkal dolgozik együtt projekteken, annak kiváló segítség lehet a OneNote, amely minden jegyzetet és képet kereshető formában tárol a felhőben, és a OneNote appon bármilyen platformon keresztül elérhetővé is tesz. 

 

Alapfunkciók Windowson

 

Miközben sokan az Evernote-ot tartják az etalonnak, addig az általa kínált funkciókat a OneNote is tudja, ellenben produktívabb köntösben. A fókusz itt a gépelésen és a kézzel írott jegyzeteken van, a hangfelvételeken és a keresési eszközökön. Elég hozzá egy ingyenes Microsoft-fiók, ami már meg is van, ha van outlookos levélcímünk vagy Windows 8-as gépünk. 

 

A OneNote próbál olyan formában rendezetté tenni mindent, mintha csak fizikai jegyzetelésről lenne szó. A jegyzeteket füzetek, fülek és oldalak köré építi. Egy felhasználónak több jegyzetfüzete is lehet, ezekben pedig szakaszokat és lapokat találunk. Ebben a rendszerezésben valóban jól szervezhető jegyzeteket gyűjthetünk és állíthatunk össze. Az újak és a webes klipek mind a gyorsjegyzetek közé kerülnek. 

 

Eltérő kiadások

Miközben szinte bármilyen platformra elérhető a OneNote, addig értelemszerűen a legkomplexebb kiadása a windowsos verzió, amely Office-fájlokat is képes beágyazni. Windows Phone alatt a OneNote előretelepítve érkezik, de természetesen más rendszereken is jelen van. 

 

A legkomplexebb persze a windowsos kiadás

 

Az OS X alá írt változat például nagyon hasonlít a windowsosra, ugyanakkor kevesebbet fület és a gyakorlatban kevesebb funkciót is kínál. Hasonló a körítés a webes appban is, ami ugyan nem olyan összetett, mint a windowsos, de cserébe még egy Chromebookon is használható. 

Az iOS rendszeren a OneNote-nak leginkább az iPhone 6 Plus és az iOS 8 óta van komoly keresnivalója. Az iOS 8-ban már más appokból közvetlenül is lehet megosztani a jegyzetelőbe. Androidon a pluszok közé tartozik, hogy hasznos widgeteket is vannak hozzá, így rajzolni akár a főképernyőről is lehet. 

 

Bármilyen platformról elérhetőek az anyagok

 

Azért lenne hová fejlődni

Bármennyire is sokat fejlődött a OneNote, azért vannak még negatívumai, amelyeket javíthatna. Az Evernote például jobban kezeli a webes klipeket, ami különösen fontos lehet, ha valaki később szeretne cikkeket elolvasni, mondjuk offline. A OneNote ráadásul egyből a gyorsjegyzetek közé menti ezeket, és a hirdetéseket sem szedi ki nekünk. Csiszolni kellene az androidos appon is, amely például meglehetősen darabosan kezeli az érintőceruzás használatot. 

 

Ti mibe szoktatok jegyzetelni? Próbáltátok már a OneNote-ot?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.