Hirdetés

Nyaralni mész? Így készítsd elő a mobilneted!



|

Nyaralni senki sem azért megy, hogy folyamatosan a telefont nyomkodja, de a mobilnet ma már nem csak praktikum, hanem kényelmi kérdés. Mik a lehetőségeink?

Hirdetés

Valószínűleg te sem nézed, hogy mennyi adatot használsz el egy hónapban, de ha az átlaghoz tartozol, akkor valahol a 100 GB-os nagyságrend környékén érdemes gondolkodni. Nyaralás során nyilván nem fogsz mindent pontosan ugyanúgy csinálni, de tény, hogy manapság a net létszükség: utazás során kell például navigációhoz, fizetéshez, jegyhasználathoz. De szükség lehet rá akkor is, ha zenét hallgatnál, vagy ha a gyerekeket kell lefoglalni valamivel rossz idő esetén, és már az összes társasjátékon háromszor túl vagytok. Megmutatjuk, hogyan válassz netet, ha belföldre, Európába vagy a világ túloldalára tervezel menni.

Belföld: bonyodalmak nélkül

Ha az országhatáron belül utazol, akkor a netkérdés a legtöbb esetben nagyon egyszerűen megoldható. A Telekom, a Vodafone és a Yettel kínálatában is vannak például korlátlan forgalmat tartalmazó adatcsomagok. Ha legalább egyvalakinek van ilyen a családban, akkor a kérdést meg is oldottad, hiszen a hotspot funkcióval a korlátlan net meg is osztható a família minden tagjával, csupán egy tartalék power bankről gondoskodj. Amennyiben az előfizetésbe csak korlátos adatmennyiség tartozik, a Telekomnál 3500 forint tíz napra, a Yettelnél 8500 forint 30 napra a vég nélküli világháló-elérés.

Hirdetés

A Vodafone-nál nincs korlátlan net, de a 8000 ezer forintos 500 GB-os csomag funkcióját tekintve gyakorlatilag olyan, mintha az lenne. Ha csak feltöltőkártyás mobil van a családban, akkor sem biztos, hogy lehetetlen a küldetés: a Telekomnál a 30 napos korlátlan net dominósoknak 10 ezer forintba kerül, míg a Vodafone ügyfelei kártyásként is megvehetik az 500 GB-os pakkot. A Yettelnél kártyásként ötnapos korlátlan internetet vásárolhatsz, alkalmanként 2200 forintért.

Európa: kis kaland kis nettel

Ha az EU-ban utazol, akkor már egy kicsit kalandosabb a mobilinternet - noha a roamingszabályozásnak hála a telefonhasználat már hosszú évek óta olcsó az EU-ban, de ez nem jelenti azt, hogy a telefonokat pontosan ugyanolyan feltételek mellett lehet használni az EU-ban is.

Az egyik fontos korlátozás az, hogy az internetcsomagok Unióban felhasználható kerete jóval kisebb, mint a belföldi kapacitás. Jellemzően 50 százalék körül alakul a korlátos csomagoknál, és 20-35 GB között a korlátlan csomagok esetében.

További fontos tudnivaló, hogy a szolgáltatók ezt a kedvező roamingopciót csak az EU-tagországokban és az 1-es díjzóna további országaiban biztosítják, amelynek minden esetben érdemes ellenőrizni a pontos listáját az adott szolgáltatónál. Például gyakori - és ha későn derül ki, akkor felettébb drága - hiba, hogy sokan Svájcot is EU-tagnak gondolják. De mennyi adatra van szükség külföldön? Nos, általánosságban 20-25 GB bőven elegendő lehet, ha egy kicsit oda tudsz figyelni arra, hogy visszafogd a komolyabb igényeket támasztó videostreaminget, és csak a szállodában, az ottani Wi-Fi-re kapcsolódva használod. Alternatív megoldásként bármelyik EU-s országban is jársz, opció lehet egy helyi feltöltőcsomagos SIM-kártya vásárlása, de összességében valószínűleg így sem fogsz tudni olcsóbban kijönni.

Világ: kreatív megoldások

A legérdekesebb kérdés az, hogy mihez kezdhetsz akkor, ha a 2-es vagy 3-as díjzóna országaiba látogatsz el. Ilyenkor a saját szolgáltatós internet szinte biztosan előnytelen, hiszen 1 MB ára 200-600 forint között van, 1 MB-ba pedig még a PC World kezdőlapja sem fér be. Ugyan a szolgáltatók kínálnak Világjegyet is, azok a napidíj és/vagy adatkorlát miatt csak nagyon kevés esetben jelentenek tényleg jó megoldást: ha a külföldi tartózkodás nem haladja meg a két-három napot, akkor azért érdemes elgondolkodni rajtuk.

Ha olyan országba látogatsz el, amely nincs benne az 1-es díjzónában, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy vásárolsz egy helyi SIM-kártyát.

Ezt legkényelmesebben rögtön a megérkezést követően, a repülőtéren teheted meg, szinte mindig kedvező áron. Csak néhány példa: Tajvanon 3-4 ezer, Japánban 8 ezer, Vietnámban 3 ezer, Kínában 8 ezer, Amerikában 4-5 ezer forintért lehet néhány hétre korlátlan vagy nagyon sok (legalább 100 GB-nyi) adatot vásárolni.

A lehetőségek minden országban eltérőek, ezért mindig érdemes előre tájékozódni - így nemcsak az árakkal kapcsolatban kerülhetsz képbe (megelőzve ezzel azt, hogy esetleg átverjenek), hanem azzal is, hogy milyen iratokra lesz szükséged. Nézd meg azt is, hogy az egyes szolgáltatók kínálata mennyiben tér el egymástól.

Arra viszont nagyon figyelj, hogy mivel más szolgáltatóról van szó, csak akkor fogod tudni használni telefonodban a SIM-kártyát, ha a mobil szolgáltatófüggetlen. A két SIM-kártya fogadására alkalmas telefonok, még ha szolgáltatónál is vetted azokat, szinte biztosan függetlenek, egyéb esetben érdeklődj a szolgáltatódnál - ahol azt is megmondják, hogy jogosult vagy-e már az ingyenes függetlenítésre. (Hogy mobilod független-e, azt kipróbálhatod úgy is, hogy egyszerűen beleteszed egy másik szolgáltató kártyáját.)

Mire elég az adat, és hogyan spórolhatsz?

Ha az internetet főleg kiegészítő szolgáltatásokhoz veszed igénybe, azaz például GPS-t használsz, vagy információkat töltesz le a látnivalókról, és leveleket olvasol, akkor 1-2 GB adat is bőven elegendő lehet egy hétre. A "gondok" akkor kezdődnek, ha bármilyen videós szolgáltatást használsz. Egy film a Netflixen vagy a YouTube-on például óránként 1 GB adatot is felemészthet, de zabálja az adatot a Skype vagy bármilyen más videohívás is.

Ha spórolni szeretnél, akkor a videós szolgáltatóknál nézd meg, hogy van-e lehetőség a minőség csökkentésére - telefonon vagy akár még tableten is elegendő lehet a 720p-s részletesség, így pedig akár 75 százalékkal is mérsékelhető a felhasznált adatmennyiség.

Elég, ha a családban csak egyvalakinek van korlátlan internet-hozzáférése, azt a hotspot funkcióval megosztva mindenki fogja tudni használni. Ha szállodában nyaralsz, akkor a hotelben használd a Wi-Fi-t, abban az esetben pedig, ha a net csak vezetékes, akkor a notebookot üzemeltetheted hotspotként.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor szerezd be a 2022/06-os PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.