Hirdetés

Segítünk a legjobb tévé kiválasztásában



|

Filmek, sport vagy játék? Neked melyik a kedvenc műfajod? Megmutatjuk a legfontosabb szempontokat, amelyekre figyelned kell új televízió vásárlásakor.

Hirdetés

Karácsonyi szezonban mindig a tetőfokára hág a vásárlási kedv, de rengetegen döntenek új készülék vásárlása mellett valamilyen fontos sportesemény, kiváltképp labdarúgó-Eb vagy -vb kapcsán is. 2022-ben először - és talán utoljára - a karácsonyi szezon, valamint a focivébé időpontja szinte teljesen egybeesik, így a válság ellenére biztos, hogy rengetegen fognak újat vásárolni. Erre nagyon jó lehetőség nyílik az elkövetkezendő hetekben, hiszen az árak a még mindig fennálló globális chiphiány és más, a világban aktuálisan zajló folyamatok ellenére is tartósan csökkennek.

OLED-tévét például minden korábbinál olcsóbban találsz, de nagy a tolongás LCD-sekért is - és teljesen mindegy, hogy a prémium kategóriából vagy a jó ár-érték arányú szegmensből szeretnél válogatni. Ebben a cikkben megmutatjuk a legfontosabb vételi szempontokat. Mint mindig, persze most is sok múlik a felhasználási területeken, ezekre a cikkben külön is kitérünk.

Hirdetés

Az OLED többé már nem a prémium kategória kiváltsága

Az első dolog, amit el kell döntened, hogy az LCD- vagy az OLED-technológiát részesíted-e előnyben. Mindkettő elég régóta velünk van ahhoz, hogy szinte mindent tudj már róluk. A folyamatos fejlesztések ellenére az OLED és az LCD viszonya alapjaiban nem változott; az OLED a tökéletes feketéből, a végtelen kontrasztból és a villámgyors válaszidőből adódóan szinte minden esetben jobb választást jelent az LCD-nél, a HDR-nél fontos fényerő viszont még mindig csak a prémium (és ebből adódóan méregdrága) OLED-eknél mérhető össze azzal, amit egy LCD-tévé nyújtani tud. Az árak ugyanakkor oly' mértékben estek, hogy ma már nemhogy 400 ezer, hanem jóval 300 ezer forint alatt is találsz 55 colos OLED-televíziót, vagyis a technológia végérvényesen megvetette lábát a középkategóriában is. Amennyiben egy ilyen olcsóbb OLED-et vásárolsz, akkor azért fel kell készülnöd arra, hogy a maximumot főleg este, de legalább valamelyest sötétített szobában hozhatod ki belőle.

Ha a legfontosabb szempont az ár, akkor továbbra is az LCD-k között érdemes keresgélned, és persze a QLED, Neo QLED és egyéb megoldásokon keresztül a gyártók a prémium kategóriában is rengeteg modellel képviseltetik magukat. Hogy az árakkal is képbe kerülj: a legnépszerűbb, 55 colos kategóriában a legolcsóbb OLED-tévét körülbelül 270 ezer forintért vásárolhatod meg, a prémium modellek viszont akár 600 ezer forintba is kerülhetnek. Az LCD-k - a névtelen kategóriát elfelejtve - 160 ezer forint körül indítanak, ezek között a prémium osztályúak viszont egy fillérrel sem olcsóbbak, mint a prémium kategóriás OLED-készülékek.

A televíziózási szokások alapján a felhasználók három csoportba sorolhatók aszerint, hogy az idő legnagyobb részében filmet néznek, sportközvetítésekre kíváncsiak vagy játszanak; ha meg tudod fizetni, akkor teljesen egyértelmű, hogy mindhárom esetben az OLED jelenti a legjobb választást. De az LCD-k között is akadnak azért remek modellek, és a pénztárcád is hálás lehet, amennyiben közülük választasz.

Filmek szerelmesei

Hacsak filmeket és sorozatokat fogyasztasz, akkor nagyon mellényúlni nem tudsz, hiszen ez a tevékenység a készülékeknek sem a paneljét, sem az elektronikáját nem izzasztja meg túlságosan. Nyilván számít, hogy milyen minőségben skálázza fel az alacsonyabb felbontású tartalmat az eszköz 4K-ra, de olyan hatalmas különbségek ezen a téren sincsenek; emellett pedig szinte csak a HDR az, ami valóban olyan mértékben tudja növelni a vizuális élményt, hogy azért érdemes legyen némi felárat kifizetni. Akár OLED-et, akár LCD-t választasz, mindenképp ellenőrizd, hogy a televízió milyen szabványokat kezel: azokat a modelleket részesítsd előnyben, amelyek a HDR10- és HDR10+- mellett a Dolby Vision-támogatással is rendelkeznek.

OLED-tévé vásárlásakor érdemes azt a készüléket megvenni, amely a legnagyobb fényerőt támogatja, és belefér a rendelkezésre álló keretbe.

LCD-knél a local dimming vagy nagyobb képátló esetén a microLED-technológia tehet sokat azért, hogy jobb feketét és ezáltal jobb kontrasztarányt élvezhess filmezés közben.

Amit érdemes még szem előtt tartani, hogy milyen opcióid vannak, ha streaming szolgáltatást is használni szeretnél. Vásárlás előtt nézd meg, hogy a kiválasztott készülék okostévérendszere támogatja-e kedvenc szolgáltatód (pl. Netflix, Disney+ stb.) alkalmazását. E szempontból előnyt élveznek az LG és a Samsung eszközei (saját operációs rendszerrel), valamint azok a modellek, amelyek Androidra építkeznek.

Ajánlatunk filmkedvelőknek:

Hisense 55A8G (270 ezer forint)

Nemcsak a Hisense, hanem a teljes piac legolcsóbb OLED-tévéje a Hisense 55A8G; az 55 colos eszköznek köszönhető, hogy az OLED többé már nem a gazdagok kiváltsága. Igaz, hogy nem idei modellről van szó, azonban egyszerűen a paneltechnológiából adódóan így is jobb képminőséggel bír szinte minden LCD-tévénél.

Sony KD55X80K (350 ezer forint)

A felső kategóriában a Sony 55 colos televízióját ajánljuk, amely 4K-s felbontásra és HDR-re egyaránt képes, okostévérendszerként pedig az Android TV-t kapta. A készülék nemcsak belül, hanem kívül is tökéletesen megfelel a modern kor elvárásainak. A Sony ráadásul igyekezett a hangminőséget is felturbózni, amely a Dolby Atmos-támogatásnak hála átlag feletti.

Samsung QE65Q60 (330 ezer forint)

LCD-fronton a Samsung-féle QLED nyújtja a legjobb minőséget, így ha erre a technológiára szavazol, akkor a 65 colos méretben érkező QR65Q60-at ajánljuk figyelmedbe - nyilván nem a legolcsóbb tévéről van szó, de cserébe egy olyan készüléket kaphatsz, amely bármilyen nappaliban vonzza a tekintetet, és persze remek képminőséget nyújt.

Sportos élet

Amennyiben szereted a sportot (is), akkor már egészen más szemmel kell a televíziókra nézned, hiszen a labdajátékoknál különösen, de úgy általánosságban is minden sportközvetítésre jellemző, hogy a kamera sokat és gyorsan pásztáz, a játékosok, a játékszer vagy az autók pedig villámgyorsan cikáznak a kijelzőn. Ha nem is csak az egyetlen fontos szempont, de tény, hogy a sport szerelmesei számára a Szent Grál a gyors mozgásmegjelenítési képesség. Mivel ez alapvetően a válaszidő függvénye, az OLED-tévék olyan hihetetlen előnyből indulnak, amit az LCD-k nem igazán tudnak behozni. A gyártók azért próbálkoznak, így a 100 Hz-es képfrissítés, a BFI (fekete képkockák beillesztése a meglévők közé a háttérvilágítás gyors ki-be kapcsolásával) vagy az overdrive mind segítenek abban, hogy az elmosódást csökkenteni tudd.

Arra figyelj, hogy olyan készüléket válassz, amelyen te magad nemcsak azt állíthatod be, hogy az elektronika milyen trükköket vessen be, hanem azt is, hogy ezeket mennyire intenzíven használja.

Így tökéletes kompromisszumot kaphatsz, mert a sportközvetítésekhez és a filmekhez más és más beállítást adhatsz meg - a túlzott folyamatosság a sportnál valóban előny, de ronthatja az élményt filmek vagy sorozatok esetén. A túl folyamatos képnek még neve is van, úgy hívják, hogy szappanopera-hatás. Ha van rá mód, akkor érdemes kipróbálni a kiszemelt eszközt működés közben is, mert az elmosódás csökkentéséről minden gyártónak más és más elképzelései vannak, ráadásul ez egy olyan dolog, amelynek megítélése egyéni ízléstől is függ. Noha a legtöbb tévé rendelkezik sportüzemmóddal is, nem valószínű, hogy értékelhető képet kapsz vele; inkább próbálj meg saját magad találni jó beállításokat a mozi- vagy valamelyik egyéni profilból kiindulva.

Ajánlatunk sportközvetítésekhez

LG 50UP8000 (170 ezer forint)

Az LG tévéje képinterpolációval és fekete képkockák beillesztésével (vagy ha úgy tetszik, a háttérvilágítás villogtatásán keresztül), emellett pedig alacsony válaszidővel garantálja azt, hogy a gyors mozgások is elmosódás nélkül jelenjenek meg. A tévé emellett remek felskálázási képességgel is rendelkezik.

Samsung 55AU8000 (220 ezer forint)

A Samsung LCD-tévéje remek ár-érték arány mellett alacsony válaszidővel rendelkezik, így az LCD-k között az egyik legjobb döntés akkor, ha sportközvetítéseket szeretnél nézni. A tévé egyébként játékra sem rossz választás, hiszen input lagja alacsony, és VRR-támogatást is kapott.

Sony XR-55X90K (450 ezer forint)

A sportközvetítéseknél az átlagosnál fontosabb lehet a felskálázás, hiszen az adások többsége full HD-ben érkezik; a Sony X90K sorozat ezen a területen is jól teljesít. Emellett kiemelendő a tévé nagy fényereje és ebből adódóan a remek HDR-képesség is (bár azt meg kell jegyezni, hogy a HDR10 mellett csak a Dolby Vision támogatott, a HDR10+ nem).

Játékra termett készülékek

A filmek és a sorozatok főleg a HDR-képességeket tehetik próbára, a sportközvetítés pedig a válaszidő tekintetében izzasztja meg a tévéket. A full ON üzemmódot pedig a játékok jelentik (akár PC-t, akár konzolt kötsz rá), ebben az esetben ugyanis mind a panel, mind az elektronika (szinte) csúcsra van járatva. Merthogy a legfrissebb címek akár HDR-ben is játszhatók, azt pedig mindenki tudja, hogy a gyors mozgásmegjelenítés kiemelten fontos (vagyis megint onnan indulunk, hogy az előny az OLED-nél van). Ez azonban még nem minden.

Számolni kell a gyors képfrissítéssel (120 Hz) és azzal is, hogy a televízió kezeli-e az AMD vagy az Nvidia VRR megoldását, azaz hogy tudja-e a képfrissítési gyakoriságot dinamikusan változtatni.

Emellett kiemelten fontos az input lag értéke, vagyis az, hogy mennyi idő telik el aközött a két időpont között, amikor a tévé megkapja a jelet, illetve amikor maga a kép meg is jelenik. Egy átlagos esetben ez az érték könnyen 60-80 ms is lehet, ami fps-ben kifejezve akár négy-öt képkockányi kiesést is jelenthet. (Egy lövöldözős játékban ez szó szerint élet-halál kérdése.) A nagy input lag egyébként annak köszönhető, hogy a tévék a minőség javítása érdekében mindenféle képjavítókat alkalmaznak. Szerencsére a gyártók kezdenek rájönni arra, hogy a felhasználók szemében előny, ha a képjavítók kikapcsolhatók - az LG prémium kategóriás tévéi például már több generáció óta tartalmaznak egy olyan menüt is, amely a játékkal kapcsolatos, összes fontos beállítást felsorakoztatja.

Ajánlatunk játékokhoz:

LG OLED55C21 (510 ezer forint)

Valószínűleg senki számára sem lesz meglepetés, hogy játékra is elsősorban egy OLED-tévét ajánljuk, és az sem, hogy ez az LG-től érkezik. A C sorozat aktuális modelljei közül a sweet spot szintén az 55 colos méretosztály, igaz ez így is 500 ezer forint körüli árat jelent - cserébe egy olyan elektronikát kapsz, amely minden lehetséges, a játékokhoz szükséges funkció tartalmaz. A tévé természetesen sporthoz és filmekhez is tökéletes.

Samsung QE55QN90B QLED (470 ezer forint)

A Samsung Neo QLED-technológiájára építkezve egy kiváló 55 colos kialakítás, amely mini-LED-es kialakítású háttérvilágítással rendelkezik, így LCD-fronton az egyik legjobb feketével és kontrasztaránnyal bír. Kiváló fényereje a biztosíték arra, hogy mindenféle, még HDR-tartalmakkal is tökéletes képminőséget nyújt.

Panasonic TX-55JZ2000 (1 millió 410 ezer forint)

Ha az LG OLED-tévéjét drágának találod, akkor a Panasonic JZ2000-es árcéduláját meg se nézd! Kategóriájában az egyik legdrágább modellről van szó, igaz, cserébe nem az egyik, hanem a legjobb tévéről. A Panasonic továbbra is a lehető legtöbbet tudja kihozni az LG Display által gyártott OLED-panelből. A JZ2000-es sorozat a játékosok számra fontos funkciókkal gazdagodott.

Általános tanácsok

A legjobb ár-érték aránnyal jelenleg az 50-55 colos méretkategóriába tartozó készülékek rendelkeznek, de természetesen a termékpaletta ennél kisebb és nagyobb modelleket is tartalmaz, bármely gyártó mellett is teszed le a voksod. Ma már akkor sem kell feltétlenül a legnagyobb méretűt választanod, ha OLED-et vennél, hiszen a kínálatban több 48 colos modell is akad.

A kiszemelt tévé felbontása mindenképpen 4K-s legyen; a full HD felbontás ma már a belépőszinten is kevés, a 8K-t viszont még biztos, hogy évekig nem fogod tudni kihasználni - tehát az egész csak pénzkidobás lenne.

A HDR-ről és a 100-120 Hz-es képfrissítés fontosságáról már esett szó, mint ahogyan az OLED- és LCD-k közötti legfontosabb különbségekre is kitértünk. Az okostévérendszereket tekintve egyértelműen az Android TV emelkedik ki a többi közül, de az LG-féle webOS és a Samsung-féle Tizen is elég jók mind kezelhetőség, mint alkalmazásválaszték szempontjából.

Nagyon fontos még az is, hogy a készülékek képminősége ma már minden esetben kielégítő, így hacsak nem noname terméket választasz, nagyot csalódni biztosan nem fogsz. A hang viszont - egy-két kivételtől eltekintve - csapnivaló, és talán mondanunk sem kell, hogy a kivételeket nem a megfizethető kategóriában, hanem a méregdrága prémium modellek között találhatod. Ezen meglepődni lehet, de nem érdemes; a lényeg végül úgyis annyi, hogy a tévé mellé szükséged lesz egy "rendes" hangrendszerre.

A Soundbarok között könnyen találhatsz megfizethető (60-70 ezer forinttól) modelleket jó hangminőséggel, amely akár már egy focimeccs közvetítésének élményét is növeli, filmnézés és játékok közben pedig összehasonlíthatatlanul jobb élményt ad, mint amire a tévék önerőből képesek.

Még több hasonló cikket olvasnál? Vedd meg a 2022/11-es PC World magazint, ráadásul ajándék szoftvereket és PC-s teljes játékot is kapsz, ha így teszel! 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.