Hirdetés

3D nyomtatók jelentenék az űrkutatás jövőjét?

|

Az űrkutatás drága mulatság. Abban minden szakember egyet ért, hogy nem gazdaságos a földön összeszerelni, majd a világűrbe fellőni műholdakat. Mi lenne hát a megoldás?

Hirdetés

Egy viszonylag ismeretlen cég, a Made in Space már nevében hordozza avilágmegváltó javaslatot: Miért ne lehetne az űrben megépíteni ezeket az eszközöket? Hogy ezt mégis hogyan képzelik el kivitelezni? "Természetesen" gigantikus 3D nyomtatókkal. A 3D nyomtató egy létező, bár még mindig gyermekcipőben totyogó technológia, melynek lényege, hogy a készülék több réteget illesztve egymásra háromdimenziós tárgyakat képes előállítani. Ipari alkalmazása még nem terjed el, szinte csak gyors prototípus készítésre használják, ám idővel ez is változhat. Akár tizedmilliméter vastagságú rétegeket is használhat. A Made in Space elképzelései szerint ezek a gigantikus nyomtatók távirányítás mellett különböző alapanyagokkal "megetetve" (pl. fémek, műanyagok) láthatnák el feladatukat.
Mivel jelenleg úgy építik a szatelliteket, hogy hogy szerkezetük kibírja az extrém gyorsulást, puszta tömegük jelentős, kb. 30 százalékát teszik ki a pajzsok és támasztékok. Minderre nem lenne szükség, ha már születésük pillanatától nullgravitációs környezetben üzemelnének.
Az építőanyag zselésített formában tenné meg az utat hordozórakétán, kitöltve annak minden üres köbcentiméterét. Számításaik szerint még így is kevesebb lenne a rakomány össztömege, amivel pedig üzemanyagot lehetne megtakarítani.A nyomtatókat műholdak gyártásán túl a Nemzetközi Űrállomás, valamint annak esetleges utódai és társai alkatrészeinek villámgyors előállításához is fel lehetne használni. Jelentős időt takarítanának meg ily módon. Arról nem is szólva, hogy előfordulhat olyan vészhelyzet, amikor egy meghibásodott alkatrész cseréjére nem várhat napokat, heteket a legénység, hanem legfeljebb óráik lennének hátra az elkerülhetetlen tragédiáig. Ilyenkor nem jönne rosszul egy 3D nyomató. Gondolva a nyersanyagkészlet szűkösségére és a Föld körül keringő töméntelen űrszemétre, a nyomtatók begyűjthetnék, lebonthatnák, majd ismételten felhasználhatnák a hulladékot és a sérült alkatrészeket is.
A Made in Space szerint a 3D nyomtatók az első kolóniák megalapításánál is segíthetnének. A Holdra, vagy a Marsra tartó telepesek elegendő alapanyagot vihetnének magukkal ahhoz, hogy a Hold, illetve Mars körüli pályán nyomtató segítségével készítsenek maguknak menedéket, vagy akár olyan robotokat, amelyek segédkeznek az építkezésben. Ha beindulna a bányászat, akkor a nyomtató alapanyag szükségletének jelentős részét helyben ki lehetne elégíteni. A vállalat egyelőre még messze van attól, hogy megvalósíthassa célját, ám már megtette az első bátortalan lépéseket. Olyan műanyagot sikerült nyomtatóval előállítaniuk, amelyik bírja a világűr viszontagságait. A következő lépésben nullgravitáció mellett szeretnék kipróbálni a technológiát, előbb a Földön, majd a viszonylag közeli jövőben a Nemzetköz Űrállomás fedélzetén.

 

Hirdetés

 

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.