Hirdetés

4400 millió éves meteor robbant fel Cseljabinszk felett

|

A szemtanuk beszámolóinak és a videofelvételeknek köszönhetően a kutatóknak meglepő részletességgel sikerült dokumentálniuk a cseljabinszki „eseményt”.

Hirdetés

Az oroszországi Cseljabinszk felett februárban felrobbant meteor keltette szubszonikus lökéshullámokat szinte az egész bolygón érezni lehetett. Egy, a múlt heti Science Magazinban megjelent tanulmányból kiderül, hogy az Orosz Tudományos Akadémia munkatársai vezette kutatócsoportnak rengeteg részletet sikerült kiderítenie a titokzatos űrszikláról. A tudósok elsősorban a szemtanuk beszámolóira, a térfigyelő kamerákkal és mobiltelefonokkal készült felvételekre, a szeizmikus aktivitást mérő eszközök adataira támaszkodtak; hatalmas mennyiségű információt dolgoztak fel.

„A célunk az volt, hogy megértsük, pontosan mi okozta azt a pusztító lökéshullámot, amelynek következtében aznap több mint 1200 ember került kórházba a Cseljabinszki Régió területén” – nyilatkozta Peter Jenniskens, a tanulmány egyik társszerzője.

Hirdetés

Mint kiderül, legalább száz éve nem volt ilyen közeli „randevúnk” ekkora meteorral: a hívatlan látogató nem kevesebb, mint 12 000 tonnát nyomott. A kutatócsoportnak az égitest pontos röppályáját, az atmoszférába való betörésekor mérhető sebességét és szétrobbanásának pontos idejét is sikerült megállapítaniuk. A robbanás fénye harmincszor olyan erős volt, mint a napé – többen súlyos égési sérüléseket is szenvedtek.

A lökéshullám közel 160 kilométeres körzetben pusztított. Szerencsére a meteor legnagyobb, 567 kilós darabja egy befagyott tóba csapódott, így nem okozhatott komolyabb károkat. A csapatnak sikerült begyűjteniük a termetes darabkát; elemzésükből kiderült, hogy a meteor több mint 4400 millió éves volt.

A szakértők azt remélik, hogy a cseljabinszki incidens elemzése hozzásegítheti őket ahhoz, hogy olyan előrejelző és nyomkövető megoldásokat dolgozhassanak ki, amelyek segítségével pontosabban felmérhetők lesznek az „űrbéli fenyegetések”.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.