Hirdetés

48 ellopott NASA laptop két év alatt: veszélyben a Nemzetközi Űrállomás?



|

Két év alatt közel 48 darabot tulajdonítottak el a NASA laptopjai közül, amelyek közül az egyik a Nemzeti Űrállomás irányító kódjait is tartalmazta.

Hirdetés

Az amerikai űrkutatási hivatal statisztikái szerint 2009 áprilisa és 2011 áprilisa között egészen pontosan 48 darab laptopot lovasítottak meg a NASA-tól, melyek közül több - nem titkosított - fontos adatot tartalmazott, beleértve a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station - ISS) irányítására alkalmas kódjait.

Az iménti adatokat Paul K. Martin, a NASA belső vizsgálatában részt vevő illetékes árulta el, aki hozzátette, hogy a szóban forgó, titkosítás nélküli laptop csak egy kis szelete annak a számnak, ahány eszközt elloptak az évek során a szervezettől. Ilyen volt a Nemzetközi Űrállomás irányító kódjait tartalmazó laptop is, mely éppen kívül esik a NASA által titkosított gépek 1 százalékából. Martin szerint a hivatali, hordozható eszközök 99%-a nem rendelkezik semmilyen komolyabb védelemmel, nincsenek ellátva titkosítással, ráadásul a rajtuk lévő adatok rossz kezekbe kerülése nem csupán a NASA-ra lehet negatív hatással, hanem a munkavállalókra, vagy akár a helyi kormányzati titkokra is.

A mobil eszközök olyan információkat is tárolnak, mint az alkalmazottak személyes adatai, vagy például a társadalombiztosítási számok. Nem egy esetet regisztráltak továbbá, mikor olyan laptop került illetéktelen kezekbe, mely tartalmazta a NASA részleges, avagy teljes kutatási programját/programjait is.

Martin elmondta, hogy amíg a NASA nem lép a titkosítás és biztonságos, hordozható eszközök érdekében, addig további eltulajdonítások és behatolások veszélye áll fenn. Nem túl megnyugtató.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.