Hirdetés

A szegénység árt a DNS-nek

|

Egy új tanulmány szerint a nehéz körülmények között élő gyerekek sejtjei feltűnően gyorsan öregszenek.

Hirdetés

Egy nemrég publikált tanulmány szerint a nehéz gyerekkor hozzájárulhat a korai öregedéshez. A dolgozat szerzői bizonyítékot találtak arra, hogy a fiatalkori nélkülözéssel együtt járó stressz a depresszióhoz hasonlóan rossz hatással van a génekre, és sebezhetővé teszi az emberi szervezetet az olyan betegségekkel szemben, mint a rák vagy az idős kori megbetegedések.

A tanulmányban olyan gyerekeket vizsgáltak, akik szegénységben vagy bántalmazó, ingatag családban nőttek fel. Az alanyokat az őket érintő stresszfaktorok szerint különféle csoportokba sorolták, majd összehasonlították a DNS-üket szerencsésebb körülmények között élő társaikéval. „Kiválasztottunk negyvenet a leginkább és a legkevésbé kedvező körülmények között élő srácok közül” – mondta a Quartznak nyilatkozva Daniel Rotterman, a vizsgálat vezetője.

Hirdetés

A tesztalanyokat a Törékeny Családok és Gyermekjóléti Tanulmány (Fragile Families and Child Wellbeing Study, FFCWS) keretében vizsgált, 1998 és 2000 között született, városi gyerekek közül választották ki.

A gazdasági szempontból hátrányos helyzetű gyerekek DNS-e enyhe eltéréseket mutatott azokéhoz képest, akik tehetős családok tagjaként, anyagi és érzelmi biztonságban nevelkednek. A különbség a kromoszómák végén található telomerek hosszában mutatkozott meg. Ezek a minden egyes sejtosztódással rövidülő, természetes „védőkupakok” óvják a genetikai állományt a sérülésektől. „A túlságosan rövid telomerek [idő előtti] öregedéshez vagy rákhoz vezethetnek” – hangsúlyozta Rekha Rai, a Yale egyetem biológusa.

A felmérés szerint a nyomorban élő fiatalok telomerei 19 százalékkal rövidebbek, mint a viszonylagos jólétben élőkéi: mintha gyorsabban öregednének.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.