Hirdetés

Sok új az Axico nap alatt



|

Videoszerkesztéstől a száloptikán át a szerverekig sok mindenről hallhattak a 2009-es Axico nap látogatói

Hirdetés

Idén is megtartotta rendes évi partner rendezvényét az Axico Kft, melyen hazai és külföldi előadók prezentációiból tájékozódhattak a látogatók az újdonságokról. Emellett a kiállítók standjain megtekinthette a közönség az újdonságok egy részét és aki mélyebben érdeklődött, az választ kaphatott szakmai kérdésekre is.

 

axico nap 2009

 


Tuska István az Axico KFT és Johnny Wang a Supermicro részéről

 

Megnyitójában a válság jó oldalaként említette Tuska István, a cég vezetője, hogy a nagy cégek feladatok kiszervezésével igyekeznek csökkenteni költségeiket. Az Axico Kft-nek e trend kapcsán két üzletet is sikerült megszereznie. Egyik a Nokia-Siemens Network Traficom együttműködés, másik pedig az az Olympus szervizpartneri munka. A szerviz feladatok ellátása mellett az Axico saját kiskereskedelmi egységet és bemutatótermet is tart fenn az Olympus fényképezőgép iránt érdeklődőknek.

 

hama axico 2009

 Kapcsolódó apróságok a Hama standján

 

Fujitsu: SCSI-SAS átmenet

 

Az Axico Kft kezdetektől hazai forgalmazója volt a Fujitsu temékeinek. 2009. október 1-től a Fujitsu merevlemez üzletágát megvásárolta a Toshiba, ezáltal kiterjesztve merevlemez portfólióját a szerver kategóriára is. Így ezután az Axico kínálatában Toshiba színekben vásárolhatók meg az eddig is jól ismert Fujitsu merevlemez termékek.

 

Mint a témában tartott előadásban elhangzott, az univerzális Fujitsu SAS/SATA vezérlők megjelenésével jobban skálázható, olcsóbban bővíthető rendszerek építhetők. Mintegy három éve váltotta fel az SCSI merevlemez vezérlő technológiát a SAS, így a szerverekben használatos merevlemezek adatátviteli sebessége ugyan nem nőtt jelentősen, de a meghajtók melegen cserélhetők lettek, lényegesen olcsóbb kábelezéssel és az SCSI merevlemezeknél nélkülözhetetlen lezáró elemek használata nélkül.

 

ATL – optikai hálózat a világ

 

Az Advanced Technology of Laser (www.atl-fo.eu) magyar cég, mely komoly eredményeket mondhat magáénak az optikai passzív és aktív technológia, méréstechnika és az optikai hálózatok tervezéséhez és dokumentációjához használható szoftverek fejlesztése terén. Passzív optikai elemek kategóriában elsősorban a kábelek és csatlakozások gyártásából él a cég, ezeket az elemeket az adatátvitel, távközlés és televíziózás terén alkalmazzák itthon is. Kötések, csatlakozások, rack szekrények, rendezők és páncélozott fém gégecsöves védelemmel ellátott kábelek is megtalálhatók a kínálatban, a gyártás Magyarországon és Romániában folyik.

 

atl_optika_.jpg
 

 

Az optikai szál érzéketlen az ipari zavaró hatásokkal szemben és elterjedt a tévhit, hogy az optikai kábel lehallgathatatlan. Az ATL vezetője, Nagy András előadása során bemutatta, hogy a kábel túlzott meghajlításával, megtörésével kinyerhető az adatokat hordozó fény úgy is, hogy az adatátvitel zavartalan marad. A szál véletlen megtörése ellen hozzáférhetők ma már törésmentes kábel megoldások, az átvitelt szintén korlátozó szennyeződések eltávolítására pedig száraz tisztítóeszközök.

 

Az aktív eszközök között az omnitronok és az iConverter kiemelendő, utóbbi az Etherneten keresztül nyeri tápellátását és oldja meg az elektronikus-optikai átalakítást. Nem hiányozhatnak a kínálatból a szereléshez nélkülözhetetlen méréstechnikai eszközök, melyekből komplett palettát biztosít az ATL. A Connect Master szoftver segíségével mind a passzív, mind az aktív hálózati elemek dokumentálhatók.

 

Black box hálózat

 

Major Imre, az Axico kereskedelmi igazgatója a hálózati termékekről tartott előadásában az ATL mellett a Black Box, az Avocent és a Watt22 kínálatából emelt ki megoldásokat. A szerver menedzsment témakörben a KVM átkapcsolók révén oldható meg legkönnyebben, hogy egyetlen kezelőfelületről és akár távolról felügyelhessünk számos szervert. A mai eszközökkel megoldható a felügyelet és szerverek közötti akár kilométeres távolságok áthidalása is, a ma elérhető eszközökkel komplex topológiák is kiépíthetők és megoldható több felhasználó együtt dolgozása az interneten keresztül is. Szoftverrel modellezhető a terhelés, áramigény, kapacitás azaz a teljes informatikai környezett, hogy bizonyosan megfelelő távfelügyeleti rendszert állíthassunk össze.



Watt22 – hálózat menedzsment külső összeköttetéssel

 

A Watt22 részéről Bajári Sándor adott áttekintést a cég tevékenységéről. Ott jutnak szóhoz a Watt22 megoldásai, ahol a hálózati eszközök elérhetetlenné válnak, ezáltal a hálózat menedzselhetetlenné válik. A Watt22 az eszköztől független, külső menedzsment rendszerek fejlesztésével, illesztésével foglalkozik.

 

watt22

 

A Watt22 Remote Management System Out of Band eszközei lehetővé teszik a hálózati rendszerek távoli, alternatív útvonalon történő biztonságos elérését, tápegység menedzsmentet, a környezet figyelését. Az egyszerűsített menedzsment révén akkor is megoldhatók a problémák, ha rendszermérnök épp nem elérhető és csak egy technikus áll rendelkezésre. A Watt22 rendszerek célja, hogy javítsák a rendelkezésre állást, megbízhatóságot és ezáltal csökkentsék a költségeket is. A Watt22 egyedi felügyeleti rendszerek fejlesztésében is közreműködik.

 

Adaptec: új idők, új vezérlők

 

Sándor Károly, az Axico Adaptec termékfelelőse ismertette a patinás gyártó újdonságait. A vezérlőkártyáiról jól ismert Adaptec legújabb, Series 5Z termékei jelentik az egyik legjelentősebb újdonságot. A SAS/SATA rendszereken működő kártyák teljesen kompatiblisek az előző generációs Series 5 modellekkel, de további előnyöket nyújtanak. Nem kell kivárni üzembe helyezéskor a cache feltöltődését, sőt, a flash technológiának köszönhetően akár több éven át „képben marad” a kártya. Az új technológia nem igényel rendszeres karbantartást, ennek köszönhetően egy hat éves életciklus során mintegy 550 dollárt lehet megtakarítani.

 

Promise

 

A 21 éve piacon lévő Promise a felső kategóriás SAS (RAID 6 és 60) storage megoldások és az alsóbb kategóriás SATA (RAID 5 és 50) merevlemez tömbök terén is kínál megoldásokat. A felső kategóriás megoldásokat Fiber Chanel szerver fürtökhöz ajánlja a gyártó, az alsóbb, SATA tömböket pedig másodlagos backup megoldásként ajánlja.

 

promise_.jpg
 

 

A VessRAID másodlagos backup megoldások akár 16 forrón cserélhető (hot swap) SAS és/vagy SATA merevlemez fiókból épülnek fel. Belépő kategóriás olcsóbb háttértár megoldás lévén a vezérlő maga nem redundáns, ám maga ház rendelhető kettős táppal. Az internetes eszköz menedzsment kiterjed az elem töltöttségi állapotára, a ventillátorokra, hőmérsékletre is. A jellemzően másodlagos backup célokra ajánlott VessRAID termékekben az energiatakarékosság érdekében megadható a rendelkezésre állás ütemezése, így a használaton kívüli időben a készülék leáll és mindössze egy Watt energiát fogyaszt. Ha ütemezéstől eltérő használati igény lépne fel, az a Wake on LAN révén nem jelent problémát. A WessRAID rendszereken a hálózatból nem elérhető tömbökbe egy USB kulcsot csatlakoztatva automatikusan elkészül a log és rendszerjelentés, így a támogató személyzet pontos adatokhoz juthat a készüléket illetően. A WessRAID költséghatékonyságát emelte még ki előadásában a Promise szakértője, Albrecht Hestermann.

 

Supermicro

 

16 éve tervez a Supermicro kritikus szerver megoldásokat. A Supermicro jelenleg több mint 10 százalékos részesedéssel ötödik a szerver beszállítók ranglistáján, a tejes szerver palettára koncentrálva a SOHO kategóriától a kutatási-egyetemi szerver központokig, a CERN kutatóközpontban jelenleg 2300-2400 Supermicro szerver fut. A cég egyik vezetője, Johnny Wang a megbízhatóság mellett komplett, kulcsrakész szerver rendszereik jó ár-teljesítmény mutatóját emelte ki. A zöld technológia jegyében a Supermicro tápegységek 80+ hatásfokkal dolgoznak, egyes modellek 93 százalékosan hasznosítják a felvett energiát.

 

supermicro

 

A friss kínálatból kiemelendő a Twin termékcsalád, melynek célja, hogy adott rack térfogaton belül minél több kiszolgáló elhelyezhető legyen. Jelenleg egy szimpla magasságú Twin egységben kettő, egy dupla magasságú rackben négy szerver helyezkedhet el. A Twin konfigurációk előnye, hogy a két illetve négy egység egy illetve két tápon osztozva mintegy 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint az azonos elemekből építkező hagyományos elrendezésű rack szerverek. Az Intel mellett AMD alapokon is kínál termékeket a cég, Twin kategóriában is.

 

Avid Studio HD - videoszerkesztés 100 dollár alatt

 

Mintegy két éve vásárolta meg az AVID a Pinnacle céget, a Pinnacle Studio-t pedig beillesztette termékpalettájába. A 14-es változat óta a Studio HD néven futó videoszerkesztő szoftverével az AVID a 100 dollár alatt megoldást kereső videoszerkesztő hobbistákat célozza meg, ahogy erről előzőleg is beszámoltunk. Már a fehér dobozos alap Studio HD változat is alkalmas nagy felbontású szerkesztésre és ismeri a színkulcs és világosság kulcs effektusokat is. A Studio Ultimate ingyenes regisztrációval támogatja a Dolby Digital 5.1 hangot és kínál két új effektus bedolgozót, míg az Ultimate Collection kiadás tartalmaz hat új bedolgozó szoftvert, melyekkel professzionális effektusokat, színhatásokat érvényesíthetünk.

 

avid pinnacle sstudio hd axico 2009

 

Az Ultimate Collection része a magában mintegy 400 dolláros Toonit, mely rajzfilm hatásúvá alakítja a felvételt. A Knoll Light Factory a lencsecsillogás (lens flare) jelenség utánzására szakosodott, részletes beállításokkal. Az Ultimate Collection a Red Giant több más bedolgozóját is felvonultatja: Magic Bullet Looks, Trapcode Shine, 3D Stroke, Particular. Csomagolnak mellé egy zöld háttér drapériát is.

 

A Studio 14-ben változott a kezelőfelület megjelenése és nagy felbontású monitoron átméretezhetők a kezelőfelület elemei. Megjelent a Motion Title Tool, amivel a feliratokat bármilyen formára, felületre alakíthatjuk. Lehetséges a Blu-ray Disk és AVCHD közvetlen importja. Továbbra is rendelkezésre áll a 12-es változatban megismert Montage modul, amivel soksávos video kollázsokat készíthettünk néhány kattintással, de megnőtt a sablonok száma.


Nem mellékes, hogy a Pinnacle Studio már Windows 7 Certificate logóval rendelkezik, teljes mértékben használható az új operációs rendszer alatt. Az új Studio változatok ára megegyezik a 12-es változatok áraival.

 

Nikon

 

Kaszás Gergely mutatta be a Nikon legújabb félprofesszionális fényképezőgépét, a D300S-t. A D300 áttörést hozott a félprofi tükörreflkexes világban, ennek továbbfejlesztett változata a D300S. Legszembetűnőbb a HD felbontású (1280×720 képpont) 24 képkocka/perces MJPEG filmfelvétel lehetősége, melyhez mikrofon bemenettel is ellátták a készüléket és most már videózás közben is aktív az automatikus fókusz. Rekesz értékben az objektív fényerejétől kiindulva egészen 16-os blende értékig mehetünk el, közben automatikusan kezeli az ISO értéket is. A fényképezőgépen belül végezhetünk szerkesztést és rendelkezésre áll a hátsó LCD-n felvétel közben is a virtuális horizont. A Picture Control segítségével beállítható a mozgóképek szín-kontraszt hangulata.

 

nikon axico 2009 d300s
 

 

Sorozatfelvételeket 7 kép/másodperccel készíthetünk. A készülék gyakorlatilag azonnal üzemkész bekapcsolás után. Már nem csak CF, hanem SD kártya fogadására is képes, lehetséges a RAW és JPEG képek automatikus mentése eltérő kártyákra. Megnövelték a vaku kivilágítási szögét 16 milliméteresre és rendelkezésre áll modellfény is és a vaku kivilágítás értéke rögzíthető. A zavaró zárhang kiküszöbölésére a nyomva tartott gomb visszatartja a tükör alaphelyzetbe visszarántását.

 

Az Eye-Fi rendszerben, azaz egy SD kártya formátumú Wi-Fi adapterrel vezeték nélkül lehet átküldeni a fotókat a számítógépre. A D300S-el 12 megapixeles fotók készíthetők akár 12800-as ISO értékkel. A CMOS szenzort öntisztító vibrációs rendszer egészíti ki.

 

Olympus

 

Sikeresek a vízálló modellek, melyeket elsőként az Olympus kínálatában üdvözölhettünk A kínálat belépő modellje az Mju 550WP, mely mintegy 3 méter mélységig használható víz alatt is és már negyvenezer forint körüli összegért hozzáférhető.

 

olympus axico 2009
 

Az Mju TOUGH, mint neve is mutatja keményebb konstrukció, mely kiránduláson és akár kesztyűben is használható. 3,6× széles látószögű zoom objektívvel látták el. 2,7 hüvelykes LCD képernyővel szerelték fel és az élesebb képek érdekében kettős képstabilizátorral rendelkezik (szenzor eltolás + alaktronikus). Az Mju 6010-es modell három méterig víz, másfél méterig ütésálló. Ennél is masszívabb a 10 méter vízmélységig használható TOUGH-8000, melye két méteres magasságból is túléli a zuhanást.

 

A kompakt és tükörreflexes gépek előnyeit igyekszik elegyíteni a retro megjelenésű Olympus Pen. A gép megfelel a mikro-négyharmados szabványnak, így jóval nagyobb érzékelővel rendelkezik, mint egy hasonló méretű kompakt gép. A képstabilizátort nem az optikába, hanem a vázba építette az Olympus, így objektívtől függetlenül biztosított négy fényértéknyi előny. Adaptergyűrűvel közel harminc négyharmados objektív használható a Penhez. Optikai keresővel és tükörrel nem rendelkezik a készülék, viszont nagy méretű LCD kijelzővel igen. Természetesen képes RAW formátumú képek készítésére és HD videofelvételt is készíthetünk sztereó hanggal.

 

Sony: a legérzékenyebb CMOS?

 

A Sony fotóelőhívó kioszkjával a gyakorlatban is megismerkedhettek a látogatók a kiállítási területen. Kis Attila szakmai előadásában körvonalazta a legújabb Sony videokamerákban és fényképezőgépekben alkalmazott Exmor R szenzor előnyeit. Az új HD kamerák az új rendszerű CMOS érzékelők a kedvezőbb megvilágítása miatt már 11 lux megvilágításban is zajmentes képet ígérnek. Új képstabilizátort is kaptak az új XR200-as é XR500-as kamerák, melyek megnövelt amplitúdóból gazdálkodhatnak egy pontosabb gyorsulás érzékelő közreműködésével. 60-szorosra nőtt a standard felbontású videokamerák zoom aránya. Megjelent a HD modellekben az automatikus ellenfény korrekció, mely felismeri az arcokat a világos háttér előtt is és megfelelően állítja be az expozíciót. Visszajátszáskor nagyon hasznos a videokamerákban megjelent Highlight Playback funkció, mely egy sűrített tartalomjegyzékét tartalmazza a rendszerint hosszú családi videóknak, így 120 perces anyagból nyolc percnyit kell csak a vendégeknek végigszenvedniük. Megjelentek a Sony GPS vevővel felszerelt kamerák is, melyekben térképen tájékozódhatunk hollétünk felől, 50 méteres pontossággal.

 

sony axico 2009 dsc-hx1
 

Kiemelendő a kilenc megapixeles Sony DSC-HX1 fényképezőgép, melynek erőssége a sorozatfelvétel, teljes felbontásban 10 fotót készít másodpercenként. Hogy ne fotózzuk tele feleslegesen a kártyát, a készülék igény szerint automatikusan kiválasztja a legjobban sikerültet és a többit törli. Új üzemmód a Hand-held Twilight, mellyel állvány nélkül készíthetünk éjszakai felvételeket, hat nagy érzékenységű képből szűri ki a zajt a rendszer. Jó szolgálatot tesz az Anti-Motion Blur, mellyel alacsony zajszintű portrékat készíthetünk. A Sweep Panoráma funkció használatához csak lazán körbe kell forgatni a készüléket és automatikus az exponálás és illesztés. Nem mellékes a Full HD felbontású 30 képismétléses progresszív videofelvétel lehetősége sem, mely AVCHD formátumban kerül rögzítésre.

 

sony printer

 Próbanyomtatás a Sony hőszublimációs kioszk-printerén

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.