Hirdetés

DNS tárolhatja a géped adatait



|

Sokak szerint veszélyes minden tudásunkat a merevlemezek tartósságára bízni.

Hirdetés

Nemrég a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a DNS mennyire alkalmas nagy mennyiségű digitális információ tárolására, vagyis a jelenlegi merevlemezek kiváltására. 

Hirdetés

A DNS nem csak nagy mennyiségű adatot tárol kis helyen, de nagy előnye, hogy akár 2000 évig is megmarad. 

Ez azért fontos, mert bár most stabil alapnak tűnnek a merevlemezeink, néhány évtizednél többet nem bírnak, rossz esetben pedig az, hogy digitalizáljuk a történelmünket és a tudásunkat, azzal is egyenlő lehet, hogy mindent egy nagy információs fekete lyukba dobunk. 

Svájci mérnökök arra jutottak, hogy míg a HDD-k egyeseket és nullákat használnak bináris kódban, addig a DNS négy kémiai nukleotidjai (A, C, G és T) elméletben 300 000 terabájttal is boldogulnak. 

Ezután kísérletképp olyan DNS-t enkódoltak, amelyre 83 kilobájtnyi szöveg került a 13. és a 10. században. A biztonságos tárolás után alaposan felmelegítették, ezzel garantálva egy 2000 éves szimulációt. A teszt végén gond nélkül visszafejthető volt a DNS, hibák nélkül, sértetlen információval. 

Természetesen a következő otthoni PC-nk még nem DNS segítségével tárolja majd a családi fotókat, főleg, hogy a drága kutatásokban még keresési és archiválási rendszert sem dolgoztak ki.

A jövőben viszont jó eséllyel már nem merevlemezek vagy SSD-k vesznek majd körbe minket. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.