Hirdetés

Elérte a Marsot az első indiai űrszonda



|

A Mangalyaan pályára állítása kevesebbe került, mint a Gravitáció című amerikai sci-fi.

Hirdetés

A 2013 novemberében fellőtt Mangalyaan nevű indiai űrszonda elérte a Marsot. Ezzel India lett a világ első olyan országa, amelynek rögtön az első próbálkozásra sikerült eljuttatnia egy szondát a vörös bolygóhoz. Narendra Modi miniszterelnök szavai szerint „szinte lehetetlen” tettet vittek végbe. Ráadásul elég kevés pénzből: a Mars Orbiter Mission (MOM) program alig 74 millió dollárba került – kevesebbe, mint Alfonso Cuarón Gravitáció című filmje.

Hirdetés

A Mangalyaan hindiül „marshajót” jelent. A szonda várhatóan fél évig kering majd a bolygó körül, mielőtt végleg kifogyna az üzemanyagból. Nem fog leszállni a Marsra, de speciális berendezései segítségével így is rengeteg információt gyűjthet a bolygó felszínéről és atmoszférájáról.

Az 1360 kilós szonda technológiai szempontból messze nem olyan fejlett, mint azok, amelyeket az Egyesült Államok és Oroszország lőtt fel, de az, hogy sikerült pályára állítani már önmagában is tiszteletre méltó teljesítmény. Annál is inkább, mivel a jóval fejlettebb űrprogrammal rendelkező, nagy konkurens Kína 2012-ben hiába próbálkozott meg ugyanezzel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.