Hirdetés

Félmillió dollár az LCD úttörőjének



|

James Fergason "az a srác, aki elsőként fogta fel, mire használható az LCD"

Hirdetés

Az indoklás méltaja a kitüntetett egész feltalálói életpályáját, amely nagyban hozzájárult a számítástechnika, az orvosi műszeripar és más ágazatok fejlődéséhez.

A Lemelson-MIT díjjal az alapító, Jerome H. Lemelson a Massachusetts-i Egyetem szervezésében 1994 óta minden évben kitüntet egy arra érdemes feltalálót. A kitüntetettek nemcsak egyes találmányokért kapnak elismerést, a megfelelő kategóriákban életműdíjat, diák- és tanulói feltalálói díjat is nyerhetnek. Az elbírálás fő szempontja nem feltétlenül az innováció tudományos jelentősége, hanem egy-egy találmány forradalmi hatása az emberek mindennapi életére. Korábban így részesülhetett a kitüntetésben például Doug Engelbart, az egér feltalálója.

James Fergason találmányai közvetlenül hozzájárultak a sokmilliárd dolláros LCD-ipar megteremtéséhez, amely millióknak ad munkát és megélhetést világszerte, mondta Merton Flemings, a Lemelson-MIT Program igazgatója a 2006-os díj átadásakor. A most hetven éves Fergason az ötvenes években kezdett dolgozni a folyadékkristályos kijelzőkkel, amelyeket akkor még kifejezetten csak (hő)mérőeszközök tervezésekor vettek számításba. Elmondása szerint a folyékony kristályok optikai aktivitása volt az, ami rögtön ámulatba ejtette, és ez ösztönözte a technológia más területeken való felhasználhatóságának kutatására.

Az idős feltaláló azóta több mint százharminc amerikai és több mint ötszáz világszabadalmat mondhat magáénak. Kulcsfontosságú felfedezéseit a folyadékkristályokkal kapcsolatban a Kenti Állami Egyetem egyik intézetének munkatársaként tette, később több saját céget is alapított, ilyen például az International Liquid Crystal. Munkásságának fontos része az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalánál kifejtett tanácsadói munka is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.