Hirdetés

HD-DVD és DVD egyben



|

A Toshiba és Memory-Tech háromrétegű lemeze egyszerre DVD és HD DVD.

Hirdetés

A közös fejlesztésű, három rétegű, egyoldalas lemez DVD-ként és HD-DVD-ként egyarán lejátszható.



Az újonnan bejelentett lemez a TWIN formátum legújabb változata, mely egyszerre kompatibilis a HD DVD és DVD lejátszókkal. Az új változat három adatréteget tartalmaz, ebből kettő adja a nagy felbontású HD tartalmat és egy marad a DVD formátum számára, de ez az arány akár fel is cserélhető. A fejlesztők a DVD fórum elé terjesztették az új formátumot.



Ha az említett konfigurációban használják, akkor az új TWIN lemez 30 gigabájt HD-DVD kapacitást kínál, plusz 4,7 gigabájtnyi DVD réteget. Ha megfordítják az arányokat a DVD javára, akkor két réteg (8,5 gigabájt) áll rendelkezésre a régi DVD lejátszókkal is kompatibilis tartalom tárolására és egy HD DVD réteg (15 gigabájt) a nagy felbontású tartalomnak. Bármelyik konigurációt is alkalmazza majd éppen a lemez kiadója és gyártója, a háromrétegű TWIN visszajátszható lesz közönséges DVD lejátszókban DVD-ként és természetesen HD DVD lejátszókban a korong HD DVD és DVD tartalma egyaránt elérhető lesz.



Az eddig is létező két rétegű TWIN változat már 2004-ben a DVD Forum elé került elbírálásra és ma már számos kétrétegű TWIN lemezt forgalmaznak az észak-amerikai és a japán piacokon. A kétrétegű változat kapacitása ugyan kissé szűkös (kötötten 15 GB HD DVD és 4,7 DVD), ami az új TWIN változat harmadik adatrétege jótékonyan felold. A TWIN jól illeszthető a meglévő DVD és HD DVD gyártósorokra, így várhatóan sokat találkozunk majd vele.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.