Hirdetés

Honnan jöttem, ki vagyok?



|

A családfakutatást a bonyolult, időigényes feladatokhoz tartozik, legalábbis mostanáig ezt gondoltuk. Megmutatjuk, hogyan készíthetjük el gyorsan és egyszerűen, ráadásul a végeredményt elegáns, áttekinthető grafikai formába öntjük.

Hirdetés

Bizonyára sokan gondolkoztak azon, vajon kik lehettek az ősei, és szívesen elkészítették volna családfájukat, ám megfelelő program hiányában inkább hozzá sem láttak a feladathoz. A Family Tree Makerrel az egész feladat elképesztően leegyszerűsödik. Alapesetben mindössze saját adatainkat, testvéreink, illetve az ismert rokonok hasonló ismérveit (név, születési idő, születési hely, stb.) kell értelemszerűen kitölteni, majd mindenkinél a szülők (Parents) gombra kattintva ugyanezt tennünk, a program pedig önállóan megszerkeszti a családfát. Minden felvitt személyhez további információt, pl.: képet rendelhetünk. Az adatok feltöltésében egy internetes adatbázis is segítségünkre lehet, így akár egy egyszerű kereséssel és némi szerencsével többszörösére növelhetjük családfánk méretét. Ennek egyetlen hátránya, hogy főként Amerikára fókuszál, ezért nálunk kevés eredménnyel kecsegtet, ám remélhetőleg nekünk sem kell sokáig várni egy hasonló rendszerre. Az elkészült családfát a szoftver segítségével megoszthatjuk a weben, készíthetünk multimédiás CD-t vagy a számos ötletes séma valamelyikére ráillesztve egyedivé tehetjük, majd kinyomtathatjuk azt.


Akik nem szeretnének pénzt áldozni családfájuk elkészítésére, vagy netán az angol nyelvvel állnának hadilábon, azoknak sem kell elkeseredni, hiszen létezik egy ingyenes online magyar verzió. Az Oktatási Minisztérium a Magyar Országos Levéltárral közösen a Nemzeti Emlékezet Program keretében indította el programját, amely lehetőséget kínál mindenkinek, hogy feldolgozhassa családja történetét.
A családtörténet-feldolgozó szoftver egy webszerverről fut, amit az interneten keresztül, a bárki elérhet, majd a regisztrációs folyamatot követően szabadon használhat. A futtatást egy adatbázis szerver és egy webszerver végzi. A program mintafeladatokat, tanári segédletet is tartalmaz, és próbaképpen bemutatja néhány történelmi család családfáját. Használata során lehetőségük nyílik a családfa adatokon túl képek és dokumentumok feltöltésére is, amelyek tárhelye mintegy ötven megabájt lehet, igénylés esetén még akár ennél is több. A háttértár első körben ötezer felhasználó kiszolgálására lesz alkalmas, amit az igények növekedésével tetszőlegesen lehet bővíteni. Bár az alkalmazás még nem nyerte el végleges formáját a folyamatos bővítéseknek és javítgatásoknak köszönhetően kiforrott jól használható. Működése nagyrészt megegyezik a Family Tree Maker alkalmazással, és hozzá hasonló módon találunk benne keresőt. A kereső még gyerekcipőben jár, a viszonylag kis számú felhasználó miatt kicsi a találat esélye. Nagy előnye viszont, hogy magyar vonatkozásban egyedülálló és a felhasználók számának bővülésével egyre nagyobb az esélye annak, hogy rég elfeledett rokonokra leljünk a világhálón.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.