Hirdetés

Ilyen egy napfogyatkozás a Marson



|

A Curiosity rover lassan az év természetfotósa címet is megkaphatná. Most a marsi napfogyatkozást kapta le.

Hirdetés

A NASA Curiosity marsjárója több, mint egy évvel ezelőtt szállt le a Mars felszínén, és azóta sorozatban készíti a jobbnál jobb képeket a vörös bolygóról. Legutóbb egy eddig soha meg nem örökített jelenséget sikerült lencsevégre kapnia: lefotózta a marsi napfogyatkozást.

A rover a Mount Sharp hegységhez vezető hosszú útját szakította meg egy rövid fotózás erejéig. Ekkor késztette a fenti képeket is, amelyeken az látható, ahogy a Mars nagyobbik holdja, a Phobos kitakarja a Nap egy részét.

Hirdetés

A Phobos egy apró, alig 22,5 kilométer átmérőjű égitest, amely alig 6000 kilométerre tanyázik a Marstól – nagyjából 66-szor közelebb van a bolygóhoz, mint a Hold a Földhöz. A tudósok szerint a Phobos és „kishúga”, a Deimos aszteroidaként kóborolt a világűrben, mielőtt a Mars mágneses mezeje foglyul ejtette őket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.