Hirdetés

Kína még az idén rovert küld a Holdra



|

Sajtóhírek szerint Kína hamarosan kilövi a Chang'e-3 szondát. A pilóta nélküli jármű még az év vége előtt leszállhat a Hold felszínén.

Hirdetés

Állami tulajdonban lévő hírforrások szerint Kína még az év vége előtt szondát küldhet a Holdra. A helyi űrkutatási hivatal 2007-ben lőtte ki első, Hold körüli pályán keringő szondáját, a Chang'e 1-et, amelyet amelyet 2010-ben újabb műhold, a Chang'e-2 követett. AChang'e-3 lesz az első olyan szonda, amely le is száll majd égi kísérőnk felszínére.

„A Chang'e-3 hivatalosan is a kilövést megelőző fázisba lépett, miután sikeresen lezárult a kutatás és a szonda megépítése” – jelentette szerdán a Xinhua. A fellövés pontos időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A kínai kormány már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy a rovert decemberben fogják útnak indítani a Szecsuán tartományban lévő Xichang műholdindító központból.

Hirdetés

Az ország űrprogramja továbbra is gyerekcipőben jár – csakhogy a NASA-val ellentétben a kínai űrkutatási hivatal hatalmas összegeket öl a fejlesztésekbe és a programokba. Kína először 2003-ban küldött asztronautákat az űrbe; 2020-ig saját űrállomást szeretne építeni és – nem utolsó sorban – eljuttatni űrhajósait a Holdra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.