Hirdetés

Közel százéves fotókat találtak az antarktiszi jégbe fagyva



|

A negatívokat egy szerencsétlenül járt expedíció tagjai hagyták hátra.

Hirdetés

1915-ben egy Ross Sea Party nevű expedíció indult az Antarktiszra, hogy utánpótlási raktárakat létesítsen a jeges földrész Új-Zélandhoz közeli oldalán a felfedezők számára. A vállalkozás balul sült el: hajójuk elszakította a horgonyt és elsodródott a parttól, a vállalkozás hat tagja pedig három éven keresztül küzdött az életéért a sarkvidéki kontinensen, mielőtt megmentették őket.

Hirdetés

Most, 96 évvel később, kiderült, hogy nem mindennapi örökséget hagytak maguk után: kutatók, az expedíció egyik megmaradt kunyhójának feltárása közben 22 doboz előhívásra váró celluloid-nitrát negatívot találtak, amelyeket minden valószínűség szerint a Ross Tea Party tagjai hagytak hátra.

A képeken többek között a Ross-sziget és a McMurdo Sound szerepel; az egyik fotó az expedíció vezető tudósát, Alexander Stevenst ábrázolja. Meglepő módon a jég és a hideg alig károsította a negatívokat, ezért szinte tökéletesen sikerült helyreállítani őket.

A fotókat az Antartic Heritage Trust weboldalán nézhetitek meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.