Hirdetés

Minden nappal egyre kisebb a Föld tömege

|

Földünk évente 50.000 tonnával lesz könnyebb. Mi lesz velünk?

Hirdetés

Ez a mennyiség a magyar utak forgalmában megtalálható kamionok esetén 2.000 darab járművet jelent.  A BBC Radio 4, More or Less című műsorában Chris Smith és Dave Ansel, a Cambridge University fizikusa beszélgettek a témárol. De vajon mitől növekedhet, és mitől csökkenhet a Föld tömege? Növekedhet az emberi kéz alkotta építményektől? Egyértelműen nem, hiszen a felhasznált anyagok a természetben már adottak voltak. A globális felmelegedés viszont évente 160 tonnával pluszt jelent, de ami sokkal jelentősebb, az a bolygónk felszínére évente érkező 40.000 tonna űrkosz.

És mitől csökkenhet a tömeg? A Föld magja folyamatosan energiát veszít, mint egy hatalmas reaktor, mely üzemanyagot éget el, mégpedig 16 tonnát évente. Ez is elenyésző mennyiség. A nagy tétel a 95.000 tonnányi hidrogén és 1.600 tonnányi hélium, melyeket a Föld gravitációja nem tud megtartani. Ezeket az ellentétes előjelű mennyiségeket figyelembe véve jön ki az 50.000 tonnás éves fogyás, ami megközelítőleg 0.000000000000001% a Föld teljes tömegéhez képest. A lényeg tehát, hogy a bolygó nem fog elfogyni alólunk, vagy legalábbis nem ezen tényező miatt.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.