Hirdetés

Minden nappal egyre kisebb a Föld tömege



|

Földünk évente 50.000 tonnával lesz könnyebb. Mi lesz velünk?

Hirdetés

Ez a mennyiség a magyar utak forgalmában megtalálható kamionok esetén 2.000 darab járművet jelent.  A BBC Radio 4, More or Less című műsorában Chris Smith és Dave Ansel, a Cambridge University fizikusa beszélgettek a témárol. De vajon mitől növekedhet, és mitől csökkenhet a Föld tömege? Növekedhet az emberi kéz alkotta építményektől? Egyértelműen nem, hiszen a felhasznált anyagok a természetben már adottak voltak. A globális felmelegedés viszont évente 160 tonnával pluszt jelent, de ami sokkal jelentősebb, az a bolygónk felszínére évente érkező 40.000 tonna űrkosz.

És mitől csökkenhet a tömeg? A Föld magja folyamatosan energiát veszít, mint egy hatalmas reaktor, mely üzemanyagot éget el, mégpedig 16 tonnát évente. Ez is elenyésző mennyiség. A nagy tétel a 95.000 tonnányi hidrogén és 1.600 tonnányi hélium, melyeket a Föld gravitációja nem tud megtartani. Ezeket az ellentétes előjelű mennyiségeket figyelembe véve jön ki az 50.000 tonnás éves fogyás, ami megközelítőleg 0.000000000000001% a Föld teljes tömegéhez képest. A lényeg tehát, hogy a bolygó nem fog elfogyni alólunk, vagy legalábbis nem ezen tényező miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.