Hirdetés

Női úttörők a tech szektorban - első rész

|

Mutatunk öt olyan hölgyet, akik óriási hatással voltak a tech szektor fejlődésére.

Hirdetés

Mostanában meglehetősen sokszor hallani olyan botrányokat, amelyek szerint túl kevés nő dolgozik a tech szektorban, és túl sok a férfi. Ez nem volt mindig így, sőt, 1984-ig rohamos tempóban nőtt a számítógépes ágazatban tevékenykedő nők száma. A visszaesést 1984-től kezdve a marketingnek tulajdonítják, és sokak szerint csak ennyire van szükség ahhoz, hogy megoldódjanak a problémák. 

Hirdetés

Mi most mindenesetre mutatunk öt hölgyet, akik óriási hatással voltak a tech szektor fejlődésére. 

 

Grace Hopper

Grace Murray Hopper ellentengernagy az 1930-as évektől egészen az 1980-as évekig volt a számítógépes programozásnak az egyik úttörője. A 44 éves karrierjének egyik csúcspontja volt az angolul megírt számítógépes nyelv kifejlesztése. Hozzá fűződik a COBOL, ami a mai napig használatban van. 

 

Az ő nevéhez fűződik a COBOL

 

Katherine Johnson

Katherine Johnson egy afrikai amerikai űrtudós és matematikus volt, és az amerikai űrutazás egyik vezető szereplője. Egyes vélemények szerint élő számítógépként is tudott működni, amit bizonyítanak az Alan Shepard (az első amerikai az űrben) és az 1969-es Apollo 11 Holdra tartó útjával kapcsolatos számításai. A 96 éves Johnson azóta is igyekszik bátorítani a tanulókat arra, hogy kezdjenek karriert a tudomány és a technológia területén. 

 

Élő számítógépnek tartották

 

Rachel Carson

Rachel Carson tengerbiológus volt, aki egy meghatározó könyvet írt Silent Spring címmel. Ezt a modern környezetvédelmi mozgalom mozgatórugójának is tekintették, és egyben neki tulajdonítják azt, hogy az amerikaiak jobban odafigyelnek a környezetre. 

 

Tengerbiológusként tevékenykedett

 

Maria Klawe

Maria Klawe mindig is igyekezett követni a technológiai szenvedélyét, és végül számítógépekkel foglalkozó tudós lett. A Harvey Mudd Főiskola első női elnöke lett, és igyekszik a kisebbségi csoportok számára is vonzóvá tenni a technológiai és tudományos témaköröket. A munkássága során sokat tett azért, hogy a számítógéptudomány világa egyre nagyobb arányban vonjon be hölgyeket. 

 

Vonzóvá akarja tenni a technológiát és a tudományt

 

Lydia Villa-Komaroff

Lydia Villa-Komaroff élete sem volt nehézségektől mentes, de végül úttörő lett a molekuláris biológia terén. A szenvedélyét követve 1978-ben végül nagy port tudott kavarni azzal a hatalmas felfedezésével, amely szerint a baktériumokat lehet úgy módosítani, hogy azok emberi inzulint termeljenek. Jelenleg a Cytonome/ST tudományos igazgatójaként tevékenykedik. 

 

Nagy felfedezés fűződik a nevéhez

 

Ti ismertetek már valakit a listáról? 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár