Hirdetés

Origamiként összehajtható napelemek



|

Könnyebben fellőhető napelemeken dolgoznak a BYU tudósai.

Hirdetés

Még 45 évvel az Apollo 11 után sem egyszerű dolog az űrbe felküldeni valamit. A méret, súly és az ár nagyon fontos szempontok, ezért néhány kutató az origami felé fordult, hogy összehajtható napelemet tudjon készíteni. Két éves munkájuk eredménye egy olyan napelem, melynek átmérője összehajtva 2.7 méter, kinyitva pedig 25 méter. A képeken az 1/20-ad arányú kicsinyített makettje látható.

Hirdetés

A napelem megépítéséhez a tervezők, Shannon Zirbel és Larry Howell professzor a Birgham Young Egyetemtől és Brian Trease a NASA Jet Propulsion Laboratóriumától a híres origami-szakértő, Robert Lang segítéségét kérték. Az csapat egyik legnagyobb nehézségük az volt, hogy a napelemek nem olyan vékonyak, mint a papír. „Sok mindent újra kellett gondolnunk a designnal kapcsolatban, mivel az elem vastagsága minden egyes hajtással nagyobb lesz” – mondta el Trease egy sajtókonferencián.


A többi napelemeken már végrehajtottak néhány harmonika-szerű változtatást, hogy könnyebb legyen felküldeni az űrbe, de ezzel az új körkörös tervezéssel még nagyobb lehetővé teszi, hogy még nagyobb felület férjen el minél kisebb helyen. Az indításhoz a műhold köré lehet tekerni, és az asztronauta segítsége nélkül is telepíthető.

A napelemeknek még csak a prototípusa készült el, de további munkával megvalósítható lesz ez a projekt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.