Hirdetés

Sochiból szeretettel: elképesztő technológiák

|

Egy zokni is lehet különleges, a havat is át lehet nyaraltatni és a teljes megfigyelés már nem utópia. Nem csak a sportolók képesek elképesztő eredményekre, hanem a mérnökök is.

Hirdetés

Erősebben, gyorsabban, magasabbra, de ez ma már sokszor nem elég, az aranyéremhez nem elég a puszta fizikai erőfölény és a jó technikai tudás, a modern technika vívmányait is birtokolni kell, hiszen napjainkban már minden ezredmásodperc számít. Az IT és a sport ezért már hosszú ideje kéz a kézben jár, főként azokon a területeken, ahol a nemzetek dollár ezreket költenek lányaik és fiaik elsőségéért. Az olimpiák emiatt mindig is a technológiai szektor kiemelkedő eseményeinek számítottak, és ahogy haladunk előre, úgy szaporodnak el az olimpikonokon az "űrtechnológiával" készített ruhák, a kütyük és maga a díszlet is egyre fejeltebbé válik. A 2002-es Salt Lake Cityben tartott téli olimpiai játékokon például egy speciális síruha segítségével a versenyzők átlagideje 1,03 százalékkal javult, ami elég volt ahhoz, hogy akkor 59-en életük legjobb eredményét érjék el.

 

Hirdetés

 

A technológiai verseny természetesen Szocsiban is folytatódni fog, ahol a látogatók elképesztő és ijesztő megoldásokkal találkozhatnak az átnyaraltatott hótól kezdve a totális megfigyelésig. Íme 10 technológia, ami miatt érdemes Сочи-ra figyelni!

 

 

1 - App'bá

Sokkal egyszerűbb napjainkban egy világversenyre felkészülni, mint tíz, vagy húsz évvel ezelőtt. A versenyzők és az edzők számára ugyanis számtalan szenzor, okoskarperec, applikáció áll rendelkezésére, amelyekkel mindegy egyes mozdulatot és lélegzetvételt lehet elemezni. Talán az egyik legnépszerűbb ilyen app a hivatásos versenyzők körében a TechSmith Androidra és iOS-re elérhető Coach's Eye applikációja, amellyel a rögzített mozdulatok minden egyes részlete kielemezhető és, ami a síugrók számára nagy segítséget jelent. S ez csak egy példa, azon appok közül, ami mindenki számára elérhető.

 


2 - Gyorskorcsolyázók álma

A Lockheed Martin és az Under Armour által kifejlesztett speciális gyorskorcsolya szettet azonban jelenleg csak az Egyesült Államok versenyzői használhatják, amely a gyártó elmondása alapján a valaha volt legaerodinamikusabb ruha, amit kifejlesztettek. A Mach 39 kialakítása során ugyanis megpróbálták a lehető legjobban elvezetni a légáramlatokat a versenyző teste mellett, hogy az ellenállás csökkentésével fokozhassák a sebességet. A ruhaneműben ezen felül számos innováció került bele: a kényelmes le- és felvételt szavatoló Soflex cipzár, a megfelelő levegőzést biztosító ArmourVent, az izzadságot elvezető HeatGear, és a combok súrlódását minimalizáló ArmourGlide.

 

 

3 - BMW-s bob

Nem csak az amerikai gyorskorcsolyázók, hanem a bobosok is előnybe kerülhetnek a technológia által, mivel a kétszemélyes szánjukat az Észak-amerikai BMW csapat állította össze, ahol nem csak a megfelelő légterelésre figyeltek, hanem a kevlár és szén alapú háznak köszönhetően a bob súlyát is drasztikusan csökkentették, ugyanakkor ellenállóvá tették a sérülésekkel szemben és a jobb manőverezhetőséget is biztosították.

 


4 - Varázscipzár

Igen, ezen a területen is lehet újat alkotni. Az amerikai, kanadai és orosz freestyle sí csapat hivatalos szállítójaként ugyanis a Columbia Sportswear a ruháiba már beépítette az általa kifejlesztett, lézerrel faragott LightRail cipzárakat, amelyek nem csak könnyebbek, vékonyabbak, mint elődjeik, hanem szinte teljesen láthatatlanná válik a menetük, amit felhúzzák őket.

 


5 - Forma-1 szemüveg

Zoe Gillings, snowboard versenyző is komoly előnnyel indul. Habár a szabályok nem engedélyezik külső kamerák használatát, a brit lány a versenyek során egy a Forma-1-es Lotus csapattól kölcsönzött szemüveg technológiával fog versenyezni, amelynek két kamerája egyszerre tudja rögzíteni a szem mozgását, valamint a sportoló előtt lévő utat. Mivel a futamok során éles harc bontakozik ki az indulók között, akik gyakran egymás útját is keresztezik, ezért a versenyzők másodperceket veszíthetnek azon, ha az előttük lévő út helyet a riválisokra figyelnek. Ez mentálisan kiküszöbölhető, vagy egy ilyen speciális szemüveggel.

 

 

6 - High-tech zokni

Bizony, ilyen is van már. Nem véletlenül, mivel a hoki csapatokat állandóan sújtják a sérülések, ahol a láb az egyik olyan terület, amit nem lehet elég jól védeni. A szén- és kevlárszövetből készült zoknik azonban a sérülések nagy részét meg tudják előzni, így például a vágásokat is, ami az éles korcsolyák miatt kulcsfontosságú.

 


7 - Totális lehallgatás

De nem csak ruházati és barátságos technológiák miatt lehet emlékezetes Sochi, hanem a háttérben meghúzódó biztonsági óvintézkedésekről is biztosan hallunk majd eleget. Az NSA botrány közepette ugyanis az olimpiai játékok védelmére hivatkozva gyakorlatilag mindenkit megfigyelnek majd, aki a városba lép. Az orosz városban bevezetett Vitok-IP-n keresztül az egész hálózati forgalmat - kezdve a levelektől, a HTML oldalakon át, a csevegésekig - monitorozzák majd, hogy így szúrhassák ki a terrorista gyanús személyeket. A megoldás olyannyira megkerülhetetlen, hogy az Egyesült Államok korábban azt javasolta a Sochiba utazó állampolgárainak, hogy csak "tiszta" elektronikus berendezéseket vigyenek magukkal, amelyekről semmilyen érzékeny adatot nem lehet leolvasni.

 

 

8 - Mindenkit azonosítanak

Míg a hálózati forgalom megfigyelését a látogatók jó eséllyel nem fogják érzékelni, az Artec ID azonosító megoldásával azonban mindenki fog találkozni, aki repülővel közelíti meg az orosz várost. A Broadway 3D arcfelismerő rendszert ugyanis a repülőtéren mindenkinek használnia kell, ami egy másodperc alatt képes rögzíteni az előtte álló személyt úgy, hogy a mögötte meghúzódó rendszer később egy szemüvegben, vagy sapkában is tudja őt egyértelműen azonosítani.

 


9 – Járőröző drónok

Míg a földön a 70 ezer rendőr, több ezer katona és a kamerák fognak őrködni, addig a levegőben az orosz Zala 421 drónok fognak járőrözni, amelyben egy 10 megapixeles kamera, infraérzékelő is helyet kapott. Az akár 150 km/h gyorsasággal közlekedő repülővel így az eldugottabb területeket is szemmel tudják majd tartani az orosz hatóságok.

 

 

10 – Hónak lennie kell!

A téli olimpia nem lehet az igazi tél nélkül, és mivel Sochi a Fekete-tenger mellett, nagyjából Várnával egy magasságban fekszik, valamint a jelenlegi előrejelzések is a napi 13-14 Celsius fokos átlaghőmérsékletet valószínűsítik az elkövetkező napokban, a szervezőknek biztosítaniuk kellett a hó ellátást már jó előre. Ennek érdekében a finn SnowSecure céggel az előző télről konzerváltak, azaz átnyaraltattak 500 ezer köbméternyi havat, valamint 400 hóágyút is a térségbe vezényeltek. Érdemes megnézni a fenti videót, egészen elképesztő!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.