Hirdetés

Száz terabites összeköttetést tesztelt az NEC



|

Két különálló optikai vonalat teszteltek.

Hirdetés

Az optikai kapcsolatok kezdettől ugrásszerű előrelépést hoznak a széles sávú internet hozzáférések sebességében, de ne gondoljuk, hogy jelenleg sok helyütt már elérhető 100 megabit a technológia plafonja. Már 2007-ben olvashattunk 100 gigabites internetről vagy épp az akkor 75 éves svéd hölgyről, aki 40 gigabites (!) internet kapcsolatot építtetett ki lakásában. Hozzá tartozik az utóbbi történethez, hogy a hölgy a svéd internet-legenda, Peter Löthberg anyja. Ez az összeköttetés lehetővé teszi, hogy két másodperc alatt letöltsünk egy teljes DVD filmet.

 

Nincs megállás, most az NEC kutatói feszegetik az optikai technológia határait és a fejlesztői kísérletek során legutbb két egymástól független 100 terabites vonalat is sikeresen kiépítettek. A New Scientist jelentése szerint a kutatók 370 lézer impulzusait terelték egybe egy 165 kilométeres optikai vezetékben és ekként sikerült az egészen pontosan 101.7 tbps sávszélességet. Erre rálicitálva az NICT kutatói egy héteres speciális kábelre alapozva 109 tbps-ig jutottak el.

 

 

Természetesen az iparág egyéb szereplői is keresik a még hatékonyabb modulácós módszereket, lézereket, így ezek a rekordok igencsak átmenetiek. Ha minden jól megy, néhány éven belül valószínűleg valósággá válhatnak az otthoni gigabites, sőt, terabites összeköttetések is.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.