Hirdetés

Trikorder a valóságban



|

Az eszközt fejlesztői a Star Trekből ismert "tricorderhez" hasonlítják.

Hirdetés

 

A Purdue Egyetem tudósai egy olyan eszközt alkottak meg, amelyet előszeretettel hasonlítanak a Star Trek sci-fi sorozatokból megismert "tricorderhez". A hordozható kémiai analizáló eszköz valóban nagyon ígéretes.

 

A gép működése egy miniatűr tömegspektrométeren és a DESI-technológián alapszik. Utóbbinak hála a Mini 10 vizsgálataihoz nem szükséges vákuumos környezetben vizsgálni egy adott tárgyat, anyagot - a készülék a levegőn keresztül, közvetve is képes az elemzésre.

 

mini_10.jpg

 

Az eszköz hihetetlenül sokoldalú. Képes megállapítani, ha egy étel baktréiummal szennyezett, szalmonellával, vagy mással fertőzött. Azonosítja a rákot az élő szervezetben, megtalálja a robbanószert a bőröndökben. Ruhák és kábítószerek kémiai elemzésére is alkalmas, bármilyen kémiai vizsgálatot elvégez másodpercek alatt (a kokaint például kevesebb mint egy másodperc alatt azonosítja egy 50 dolláros bankjegyen).

 

Míg a hasonló célra alkalmazott tömegspektroméretek laboruatóriumi mérettel bírnak, addig a Mini 10 13,5 x 8,5 x 7,5 inch méretű, kevesebb mint 10 kilogramm - így könnyedén hordozható -, és a vizsgált anyagot sem sérti meg (laboratóriumi körülmények sem szükségesek a vizsgálatokhoz).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.