Hirdetés

Turboman visszatér!



|

A Borland visszatér a Turbo névhez és ismét lesznek olcsó fejlesztőeszközei

Hirdetés

Követte a Turbo C, majd a Turbo C++, így a Borland neve egybeforrt a számítástechnika, pontosabban a programozás oktatásával.

Az olcsó, ráadásul könnyen kezelhető fejlesztőeszközök rengeteg diákot, amatőr és profi programozót ejtettek rabul, eközben Borland név egyre nagyobb márka lett, amit érdemes volt kihasználni. Ám a 32 bites Windowsok megjelenésekor a Borland nem csak a Turbo márkától, de az olcsó eszközöktől is megszabadult, újabb termékpalettáját a (nagy)vállalati felhasználók igényeihez és pénztárcájához szabta, akár csak korábban a Microsoft. A Turbo Pascalból Delphi lett, a Turbo C++-ból C++Builder, illetve ezek különféle alváltozatai. Időnként kikerült ezekből egy-egy ingyenes vagy olcsó „Personal” csomag is, ám ezek a Turbo eszközök régi népszerűséget sosem tudták megközelíteni.

Ráadásul piacon is váltás történt: a Microsoft kiadta saját olcsó, mi több ingyenes fejlesztőeszközeit, így az oktatásban és a hobbi programozók körében egyre inkább feledésbe merült a Borland neve. Persze a redmondi óriás ezt nem önzetlenül tette; akár csak a Borland korábban, a Microsoft is arra számít, hogy az ő olcsó fejlesztőeszközein felnövő fejlesztőgeneráció később a vállalati fejlesztésekhez is Microsoft eszközkészletét, a Visual Studiót fogja választani. A Borland csökkenő bevételeit látva ez nem is olyan rossz taktika.

A Borland vezetői, kicsit megkésve, de talán még időben úgy gondolták, ideje leporolni a régi dicsőséget: ismét lesznek Turbo eszközök, ráadásul a régi árkategóriában. Hamarosan elérhető lesz a Turbo Pascal utóda a Turbo Delphi for Win32 és Turbo Delphi for .NET, illetve a régi Turbo C++ helyébe lépő új, modern Turbo C++ és Turbo C#. Ráadásul nem csak olcsón, hanem a Microsoft ingyenes kezdő szintű fejlesztőeszközeihez hasonlóan lesznek ingyenes belépőszintű Turbo programok is, Turbo Explorer néven. A fizetős, Turbo Professional kiadások ára 500 dollár alatt, a diák licencek 100 dollár alatt lesznek. Az új Turbo termékcsalád megjelenése idén őszre várható.

Turboman, a Borland egykori kabalafigurája hamarosan új kalandokba kezd.

Bata László







Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.