Hirdetés

Van élet az agyhalál után



|

A Montreali Egyetem kutatói szerint létezik a kómának egy mélyebb állapota: az agy az EEG-flatline után is tovább él.

Hirdetés

Kanadai tudósok bebizonyították, hogy az agy jóval tovább él, mint azt korábban gondolták. A Montreali Egyetem kutatói rájöttek, van a kómának egy, az eddig ismerteknél mélyebb állapota: egy olyan stádium, amelyben az agyműködés monitorozására használt EEG-berendezések már nem képesek kimutatni az aktivitás jeleit. A montreali kutatócsoport igazi orvostudományi áttörést ért el, amikor megállapította, hogy – legalábbis a mesterségesen előidézett kóma esetében – még ebből az állapotból is van visszatérés.

A kutatók szerdán, a PLOS One-on tették közzé legújabb vizsgálódásuk eredményeit. Mint írták, az általuk felfedezett agyi állapot „a kóma eddig megismert legmélyebb formája”.

Felfedezésük alapvetően megváltoztathatja azt, hogyan definiálja az orvostudomány az agyhalált. „Az a legkevesebb, hogy a legújabb felfedezések segíthetnek a klinikusoknak a kómában fekvő pácienseik megfelelő diagnosztizálásában” – írták az egyetem munkatársai. A kutatók azt remélik, hogy eredményeik „felhívják a figyelmet arra, milyen nehéz a klinikai agyhalál beálltának megállapítása”.

Hirdetés

A tudósoknak egyelőre nem sikerült kideríteniük, mi az oka az agy „újraindulásának”; valószínűnek tartják, hogy miközben a fő tevékenységek kikapcsolnak, más, korábban elnyomott funkciók felélednek.

A kísérletek során több mint húsz macskán vizsgálták az orvosilag kiváltott kóma hatásait. A kutatók folyamatosan mérték a kísérleti állatok agyi aktivitását. Egy korábbi páciens kórtörténetéből tudták, a lehető legmélyebbre kell menniük, az illető betegnek ugyanis azután tért vissza az agyműködése, miután kómás állapotban epilepszia gyógyszert kapott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.