Hirdetés

Zeno a robot: beszél, jár és tanul



|

A Hanson Robotics legújabb kreálmánya lehet az első tömegesen használt házi robot.

Hirdetés

A jövőben otthoni robotunk egyszerre fogja ellátni a szórakoztató központ, a háziállat, a biztonsági őr, a cseléd és akár a szilícium-alapú társ szerepkörét is.

 

Eddig a Sony fejlesztette AIBO robotkutya - melynek gyártását múlt év elején függesztették fel - volt a legígéretesebb vonala az otthoni felhasználásra szánt robotoknak. A tömeges elterjedést persze az ár gátolta, ami végül is a bukását okozta: 1500 dolláros (körülbelül 280 000 forintos) árért elég drága szórakozás volt.

 

Most viszont új reménység bukkant fel a láthatáron: Zeno, a humanoid robot, melyet a Hanson Robotics gyárt és az Astro Boy nevű, népszerű japán - bár az európai szemnek kissé szokatlan - rajzfilmfigurát mintázza.

Zeno 40 centiméter magas és 2,7 kilogrammos gépember, tud járni, beszélni, megtanulni a körülötte lévők arcát és nevét, sőt arca még érzelmeket is tud tükrözni. Ami talán a legbizarabb: az emberek (de akár háziállatok) szemébe is tud nézni, azaz szó szerint felveszi a szemkontaktust

 

 

zeno.jpg

 

 

A gyártó cég ahelyett, hogy a z intelligencia alapját jelentő processzorokat az apró géptestbe zsúfolta volna, forradalmi ötlettel állt elő. Zeno agya ugyanis a saját asztali számítógépünk és az azon futó program, amivel a test Wi-Fi-n kommunikáll. Ezzel a megoldással az ár nagy mértékben csökkenthető, akár 300 dollár (körülbelül 55 ezer forint) alá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.