Már a TikTok őrület is furcsa neked? Mi jöhet még ezután?



|

Néhány év, vagy akár kevesebb, és a rövid videók is "boomernek" fognak számítani. Hogy változik az információ megjelenési formája és miként alakítja a fogyasztási szokásokat? Ez a millió dolláros kérdés.

Tisztában vagyunk vele, hogy az információ megjelenési formája és a fogyasztási szokások állandóan változnak, mégis megdöbbentő, hogy az elmúlt néhány évtizedben mindez milyen sebességre kapcsolt. A füstjelek, kőtáblák, barlangrajzok után kisebb ugrás az időben és máris itt volt a papíralapú információközlés, amelyet csak nemrég váltott fel a digitális, majd az internetelérés terjedésével és gyorsulásával együtt megérkeztek a képek, rövid animációk, videók. Ez a fejlődés pedig már sokkal, de sokkal gyorsabban zajlott, több generáció is él ma, akik ennek minden lépését saját bőrükön tapasztalták.

Ezzel párhuzamosan az információfogyasztáshoz használt digitális eszközök is drasztikus változáson mentek át. A helyhez kötött, internetre kapcsolt, nagyméretű számítógépek helyett megérkeztek a notebookok, tabletek, a zsebre vágható okostelefonok, és különösen utóbbi gyökeresen megváltoztatta azt, milyen formában, minőségben és mennyiségben fogyasztjuk az információt.

Pörgesd a feedet, ameddig trendi

Jelenleg olyan mennyiségű információ képes bárkihez a világon pillanatok alatt eljutni, hogy ezeket feldolgozni lehetetlen emberi ésszel - nem is teszik ezt a felhasználók. Ha csupán egy böngészővel felszerelkezve nekivágsz a világháló felfedezésének, hamar elveszel az információtengerben, ha pedig mindent alaposan meg akarsz ismerni, ami szembe jön veled, hát arra több emberöltő sem elegendő.

Éppen jókor kaptak szárnyra azon algoritmusok, amelyek profilozzák a felhasználókat és kifejezetten az őket (vélhetően) érdeklő információkat továbbítják számára - természetesen a megfelelő reklámmennyiség kíséretében. Mindezt egy kicsi kijelzős zsebeszközön.

Mobilon már régóta egyetlen információfogyasztási szokás állandósult: a feed pörgetése, az újabb bejegyzés előhívása egy sima kijelzőérintéssel.

Az okostelefon születését sokan az iPhone piacra dobásának napjára teszik, és bár előtte is léteztek már hasonló PDA-k, valóban az iPhone indította el ezt a változást. A nagyméretű kijelzővel szerelt, hordozható eszköz dizájnja olyannyira telitalálat, hogy még 16 évvel megjelenése után sem tudtak jobbat kitalálni (a hajtogatós mobilok a használat szempontjából nem forradalmiak).

Ez csak egy állomás

Téved azonban, aki azt hiszi, az emberiség megérkezett a végállomásra, ennél hatékonyabb már nem jöhet. Sőt, éppen egy újabb fontos változás előszobájában vagyunk, ahol az "okos algoritmusokat" komplex mesterséges intelligencia váltja fel, és

a rövid, néhány másodperces videók helyett is érkezik az információ következő megjelenési formája

- csak éppen még azt nem lehet tudni biztosan, mi is lesz az. Talán az Apple berobbantja az AR/VR-rakétát és ide lépünk tovább? Netán Elon Musk technológiája egyből az agyunkba sugározza az információt, vagy a robotok egy új generációja hozza el a változást? Minden, minket érdeklő információt egybegyúr a generatív MI, és az általunk legmegfelelőbbnek ítélt formában tálalja? Erre a millió dolláros kérdésre a választ mi sem tudjuk (pedig milyen jó is volna…), ám az biztosra vehető, hogy a jövőbeli eszközeink kialakítása és az információ tálalási formája szorosan összefügg egymással.

Egyes jövőkutatók szerint a ma ismert okostelefon napjai meg vannak számlálva, pár éven belül már retróként fogunk rájuk hivatkozni. Azt persze nem árulták el ők sem, hogy nagy valószínűséggel mi érkezik helyette, ráadásul ilyen jövendölésekből már nagyon sokat kaptunk (például azt, hogy a számítógépeknek befellegzett, legyen az asztali vagy notebook, aztán a valóság kicsit mást mutat). Ugyanakkor a változás talán már tényleg nincs olyan messze, mi pedig nagy érdeklődéssel figyeljük a jelenséget, és minden apró rezdüléséről beszámolunk nektek itt, a PCW-n.

Addig is mondjátok el ti a véleményeteket: szerintetek mi lesz az információáramlás következő lépcsőfoka? Hogyan tudunk majd alkalmazkodni az ilyen gyors ütemű változásokhoz?

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.