Hirdetés

3 csalódás 2015-ből



|

Mozgalmas év volt, de néhány - az év elején beígért - technológiából semmi sem lett. IT-ígéretek, amik átcsúsznak 2016-ra.

Hirdetés

Sok-sok érdekes és látványos újdonság érkezett idén is, és persze az is igaz, hogy még egy bő hét van az idei évből, de ahogy a tapasztalatok mutatják, túl nagy újdonságra, fejlesztésre, áttörésre az IT-világában már nem lehet számítani. A céges a januári CES-re készülnek, a fejlesztők, mérnökök pedig már inkább szabadságon vannak, semmint a laborokban.

Hirdetés


Tény, hogy sok újdonságot kaptunk idén, de volt néhány olyan is, amire nagyon vártunk, mégsem valósult meg, és néhány olyan, forradalminak kikiáltott termék, technológia is megjelent, amely végül mégsem hozta meg a várt áttörést.


Szuper-akkumulátor

Az egyik legnagyobb szívfájdalmunk, hogy 2015 is a szuper-akkumulátor nélkül telt. Idén is jöttek új bejelentések, a laboratóriumokban már nagyon biztató eredményeket értek el a mérnökök, de késztermékben még semmiféle áttörő újdonságot nem kaptunk. A legtöbb, amit ma beszerezhetünk ebben a kategóriában, az a kétnapos mobiltelefon, ahol egy középkategóriás SoC-vel és kijelzővel szerelt telefonba óriási akkumulátort pakolnak és mindenféle, szoftveres energiatakarékos trükköt bevetnek. A másik lehetőség az óriásakkumulátorral szerelt, belépőszintű okostelefon, amelyből többféle is megjelent. A 9000 mAh-s akkumulátor persze hatékony megoldás, 7-10 napig is kibírja így egy ilyen telefon, de számolnunk kell 2 cm-es vastagsággal, tekintélyes súllyal és félnapos töltési idővel.


VR

Nagyon izgalmas, új terület a VR, de alaposan meg is osztja a felhasználói tábort. Egy része feltétel nélkül már ma beleugrana és használná akár napi szintén, a játékosok között is akad, aki alig várja a VR-játékok robbanását, de a felhasználók másik rész inkább érdekes, ám kiforratlan, vagy éppen felesleges érdekességként tekint rá. A Virtuális valóságot elhozó sisakok és szemüvegek egyre jobbak és tény, hogy 2015-ben is sokat fejlődtek, de ez még nem végleges, sőt, még 1.0-nak sem igazán mondanánk.


A VR-ba több cég is beleugrott, mindegyik fejleszti saját megoldását, és azért olyanok is vannak, akik a VR kiszolgálásán, némi szabványosításon ügyködnek. Azonban végleges formát idén még nem öltött egyik termék sem, mármint olyat, ami a széles közönség számára is elérhető és kellően sok tartalommal ellátott változat lenne. Mi nagyon sokat várunk az Oculus Rifttől, ami egészen fejlett már, a CES-en a HTC is forradalmi bejelentésre készül VR-témában, a Microsoft HoloLensét pedig egyszerűen imádjuk - csak sajnos egyik termék sem 2015-ben kerül a karácsonyfa alá. Reméljük, 2016 Karácsonyán már az egész család sisakkal a fején rohangál majd a karácsonyfa körül.


Intel Skylake

A 2015-ös IT-csalódáslista egészen hosszú is lehetne, de ezúttal a végére egy olyan terméket választottunk, ami valójában meg is jelent. Az Intel hatodik generációs Skylake processzoraira sokat kellett várni, de amikor megjöttek, az Intel pillanatok alatt eltemette a Broadwellt, hogy helyet adjon az új platformnak. Szegény Broadwell asztali környezetben kb. 1 hónapot élt, de notebookokban is csak mérsékelten terjedt el, pedig nem olyan rossz fejlesztés. A Skylake persze többet ígért - az Intel marketinggépezete nagyon nagyokat mondott: 14 nm, új alapok, új platform, fele fogyasztás, 2-3× gyorsabb, gaming-grade integrált GPU-k, szupergyors processzormagok és még folytathatnánk.


Szeptembertől kezdődően jó pár Skylake CPU és Skylake-kel szerelt notebook is megfordult tesztlaborunkban, de sokkoló előrelépést egyik sem hozott. Számítási teljesítményben a Haswell teljesítményétől nem szakadt el egyik modell sem, miközben az ár nőtt és a platformköltség is magasabb. A fogyasztás kicsit csökkent ugyan, de az üzemidő semmiképp sem duplázódott, sőt, alig-alig nőtt. A Skylake-től mi többet vártunk, ráadásul a hírek szerint az Intelnek a gyártási hibaszázalékkal is vannak gondjai. Reméljük, jövőre ezek megoldódnak, a Skylake tényleg olcsóbb lesz, így elterjedhet és azonos összegért az eddigi modelleknél erősebb PC-t kaphatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.